Μια απειλή πλανιέται πάνω από τη χώρα. Οι αγρότες δεν μπορούν να βάλουν μπροστά τις αντλίες για να ποτίσουν τα χωράφια χωρίς να τη φοβούνται. Οι  επιχειρήσεις της εστίασης ακούνε τα μοτέρ των ψυγείων τους και την τρέμουν . Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να  ανάψουν τον φούρνο να μαγειρέψουν χωρίς να τη σκεφτούν.

Ads

Είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής στο λογαριασμό ρεύματος.

Αυτή η ρήτρα αντιπροσωπεύει τα υπερκέρδη των 4 παραγωγών ρεύματος στη χώρα. Αυτών που έφαγαν της σάρκες της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης και πιο πετυχημένης κάποτε επιχείρησης που φτιάχτηκε με το υστέρημα και τον κόπο των πολιτών. Και που, μαζί με τους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος μας, κάνοντας το λογαριασμό του ρεύματος ένα ασήκωτο βάρος.

Η οριακή τιμή τιμολόγησης, αυτή η ‘’καινοτομία’’ που πηγαίνει πακέτο με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οδηγεί μαθηματικά στο να τιμολογούμαστε με βάση τη μέγιστη τιμή παραγωγής. Κοινώς, αν για την παραγωγή μιας συνολικά Χ ποσότητας ρεύματος χρειάζεται να δουλέψουν 3 υδροηλεκτρικές μονάδες, 2 λιγνιτικές, 2 ΑΠΕ και 1 φυσικού αερίου, εμείς θα τιμολογηθούμε με βάση όχι το σταθμισμένο μέσο όρο αλλά με την ακριβότερη (στην προκείμενη περίπτωση την τιμή του φυσικού αερίου) !

Ads

Συνεπώς ναι, με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία σίγουρα αυξάνονται και θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές του ρεύματος. Σε καμία περίπτωση όμως σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος. Εκεί ψηλά που φτάνουν οι αυξήσεις είναι επειδή πληρώνουμε χαράτσι στους ολιγάρχες της ενέργειας. Κι επειδή αυτό δεν έχει σχέση με τη διαδικασία της παραγωγής, είναι το πρώτο που πρέπει να καταργηθεί, κι έπειτα όλο αυτό το οικοδόμημα της δήθεν αγοράς ενέργειας, που στην ουσία είναι ένα καρτέλ και μισό.

Οι διεθνείς εξελίξεις δεν είναι δικαιολογία για την κυβέρνηση. Αντίθετα, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πίεση απ’έξω, θα έπρεπε η κυβέρνηση να κόψει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ολιγαρχών, διότι το τίμημά τους είναι πλέον η επιβίωσή μας. Ακόμα και οι ένθερμοι θιασώτες της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα όριο, αυτό της επιβίωσης: αν σε λίγο δεν υπάρχει λαός ποιον θα εκμεταλλεύονται;

Δεν είναι μόνο ένα βήμα προς την φυσιολογική κανονικότητα, είναι και απαραίτητο για την επιβίωση όλων μας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο: Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , τον αγροτικό κλάδο, τους δήμους, όλα τα νοικοκυριά, άνεργους, εργαζόμενες, συνταξιούχους, τους πάντες.

Η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιδοτηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν γίνεται να δανειστούμε όλοι μαζί μερικά δισεκατομμύρια ακόμα για επιδοτηθούν τα κέρδη των ολιγαρχών.

Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι συλλογικοί φορείς, σωματεία, ομοσπονδίες, δήμοι, κοινότητες, εμπορικοί σύλλογοι πρέπει να βρουν μία κοινή μέρα και να κατέβουν στο δρόμο ξεκινώντας ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να καταργηθεί αυτό το χαράτσι που κλείνει μαγαζιά, χρεώνει ολόκληρες πόλεις, μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και επισιτιστικό πρόβλημα με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής στην οποία οδηγεί.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές για να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση που εφαρμόζει αυτή την πολιτική στην ενέργεια, ή την αξιωματική αντιπολίτευση που τη θεσμοθέτησε με το 3ο μνημόνιο. Πρέπει να σταματήσουμε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην ενέργεια άμεσα. Όλοι και όλες μαζί. Ακόμα και οι ψηφοφόροι των προαναφερθέντων κομμάτων. Γιατί πάνω από την κομματική προτίμηση υπάρχει η επιβίωση, η οποία με τέτοιους λογαριασμούς ρεύματος γίνεται όλο και πιο επίφοβη για όλο και περισσότερους.

Εν τέλει ας κάνουμε το πρώτο βήμα προς το να γίνει η κατάσταση φυσιολογική, δηλαδή ένα φυσικό μονοπώλιο, ένα δίκτυο που αφορά ένα βασικό αγαθό, να είναι δημόσιο, να ανήκει στην κοινωνία. Κι αυτό το πρώτο βήμα είναι να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Κώστας Ντάσκας, Χημικός Μηχανικός, μέλος ΠΓ ΜέΡΑ25