Αν η Κύπρος θυμίζει σήμερα σούπερ μάρκετ συστημάτων υποκλοπών και παρακολούθησης, είναι γιατί επί χρόνια κυβερνάται σαν επαρχιακό μπακάλικο με φτιαχτά, μισοσκισμένα τεφτέρια. Μέσα σε ένα περιβάλλον υποκλοπών χωρίς όρια, έδρασε ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν της intellexa και του predator, που προχθές κλήθηκε επιτέλους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της -ελληνικής- Βουλής.

Ads

Το σύστημα «μπάτε σκύλοι αλέστε» περιγράφει στο τελευταίο αποκαλυπτικό του βιβλίο «Κράτος-Μαφία», ο διακεκριμένος Ελληνοκύπριος ιστορικός και δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης. Ο  συγγραφέας  είχε υπηρετήσει στο προεδρικό Μέγαρο ως σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη και γράφει ότι έζησε από πρώτο χέρι μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις:

« Η συλλογή πληροφοριών για πολιτικούς αντιπάλους ήταν στις προτεραιότητες του Αναστασιάδη. Στο (προηγούμενο) βιβλίο Έγκλημα στο Κραν Μοντανά κατέγραψα το παρασκήνιο της παρακολούθησης των επαφών του τότε γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα…Τόσο μεγάλο ήταν το θράσος της κυβέρνησης, που ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αναστασιάδη Βίκτωρας Παπαδόπουλος ειρωνευόταν δημόσια τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, επικαλούμενος πληροφορίες από μηνύματα που αντάλλασσε με τον Άιντα μέσω του WhatsApp..

…Αρχές Απριλίου του 2013 ο Πενταράς( επικεφαλής της ΚΥΠ, Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών-ΣΣ) πήγε στον Αναστασιάδη έκθεση της ΚΥΠ για προσωπικές σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Την έκθεση είχε ζητήσει ο Αναστασιάδης για να εξαναγκάσει τον Σαρρή σε παραίτηση, όταν αναζητούσε κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Αναστασιάδης κάλεσε τον Σαρρή και του έδωσε αντίγραφο της έκθεσης! …Με τον ίδιο τρόπο ο Αναστασιάδης εξανάγκασε σε παραίτηση και τον πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Τσαρλς Έλληνα. Η ΚΥΠ υπέκλεπτε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του…

Ads

…Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο Αναστασιάδης πήρε στο τηλέφωνο διπλωμάτες και τους έκανε παραστάσεις στη βάση των όσων έλεγαν στα τηλέφωνα. Η κατάχρηση της δυνατότητας παρακολουθήσεων και η αξιοποίηση του υλικού από τις υποκλοπές για να δημιουργεί σκηνές και να προκαλεί κρίσεις άφηνε κάκιστες εντυπώσεις στο διπλωματικό σώμα. ..Ο Αναστασιάδης συνήθιζε να διαβάζει τους διαλόγους των ξένων διπλωματών με τους συνεργάτες του ενώπιον των τελευταίων, και όταν δεν του άρεσαν αυτά που έλεγαν στο τηλέφωνο, τους έκανε παρατηρήσεις! ».

Οι αποκαλύψεις του Μ. Δρουσιώτη, που υποστηρίζει ότι αργότερα έπεσε και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, δεν έχουν διαψευστεί από την κυπριακή προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Θεσμών: Καλούνται Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν

Αν στην παραπάνω περιρρέουσα ατμόσφαιρα προστεθεί και η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η Μεγαλόνησος αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια το μεγάλο, προνομιακό έδαφος για την ανάπτυξη και την εξαγωγή συστημάτων παρακολούθησης. Παρομοίως εξηγείται και η αντίδραση του κυπριακού κράτους όταν το 2019 ο Ταλ Ντίλιαν συλλαμβάνεται με τη γίδα στην πλάτη: ένα μαύρο κατασκοπευτικό βαν εντοπίζεται και ακινητοποιείται από την κυπριακή αστυνομία. 

Το βαν έχει σχέση με τον κ. Ντίλιαν, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία NSO, που παράγει το Pegasus και με την Intellexa που διαθέτει το -διάσημο πλέον στην Ελλάδα- Predator. Στην ένορκη κατάθεση της Αστυνομίας ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στις 20/12/2019, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • «Όχημα τύπου VAN με ξένους αριθμούς εγγραφής, βρίσκεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό και τεχνικό εξοπλισμό με δυνατότητες για παρακολουθήσεις και υποκλοπές επικοινωνιών.
  • Το όχημα ανήκει στην εταιρεία WS WISPEAR SYSTEMS LTD, ένας εκ των διευθυντών της οποίας είναι ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος σε σχετικό βίντεο και συνέντευξη παρουσιάζεται ως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας INTELLEXA, η οποία διαθέτει συγκεκριμένη εφαρμογή (application) της κατηγορίας “trojans” καθώς και συστήματα για υποκλοπές μέσω wifi, παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, sms, αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφημένων κειμένων, εντοπισμού θέσης κινητού τηλεφώνου, εξαγωγής δεδομένων κοκ.
  •  Ως αποτέλεσμα ερευνών σε συγκεκριμένο κτίριο στη Λάρνακα εντοπίστηκε σχετικός εξοπλισμός και διαπιστώθηκε η συνύπαρξη των ερευνώμενων σε ίδιους ή παρακείμενους γραφειακούς χώρους με τον Αβραάμ Αβνι (συγκρατείστε αυτό το όνομα για παρακάτω-ΣΣ). Στους ίδιους χώρους βρέθηκε εξοπλισμός που σχετίζεται με το υπό διερεύνηση όχημα με δυνατότητες εκτεταμένης παρακολούθησης.
  • Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, το Γραφείο Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενημέρωσε ότι οι υπό διερεύνηση εταιρείες που ανήκουν στους Ντίλιαν και Αβνι δεν είχαν λάβει νόμιμη εξουσιοδότηση  ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Το όχημα εισάχθηκε στη Δημοκρατία και εξασφάλισε σχετική άδεια από το Τμήμα Τελωνείου, προερχόμενο από το Ισραήλ, με αιτιολογικό ότι θα κατέγραφε τα καιρικά φαινόμενα».

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η εξέλιξη της ιστορίας, όπως την συνοψίζει ο βουλευτής και μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ Α. Δαμιανού:

«Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου. Η κατηγορούμενη εταιρεία WS WISPEAR SYSTEMS LTD καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε χρηματική ποινή €76000. Η ποινική δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη και αξιωματούχου της καταδικασθείσας εταιρείας αναστάληκε. Το δε Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή όλου του εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του VAN στους κατηγορούμενους!».

Προφανώς το Δικαστήριο επέστρεψε το βαν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη δουλειά τους, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε νέα έξοδα. Παρά τις παράνομες πράξεις των εταιρειών συμφερόντων Ντίλιαν, το κυπριακό κράτος δίνει άδειες για εξαγωγές κακόβουλου λογισμικού που παράγεται από τις ίδιες εταιρείες.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς: το γραφείο του  Αβέρωφ Νεοφύτου,  του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού,(ΔΗΣΥ) του κόμματος του Αναστασιάδη, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου να μεσολαβήσει στην ολλανδική κυβέρνηση ώστε ο κ.Ντίλιαν  να κερδίσει μια δουλειά στην Ολλανδία! Aυτό θα πει προώθηση εξαγωγών!

Αξίζει μόνο να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από αυτά που μας απασχόλησαν στην αποστολή της Pega, της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, στην Κύπρο. Σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα, ο γενικός εισαγγελέας έχει ισχυρότατες εξουσίες, μεγαλύτερες από αυτές των υπουργών, διορίζεται από τον πρόεδρο της χώρας και δεν μπορεί να ανακληθεί από κανένα πρόσωπο η θεσμό. Η θητεία του είναι ισόβια τελειώνει με τη σύνταξη του. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, μετά τον διορισμό του επίσης από τον πρόεδρο της Κύπρου.

Είδαμε ότι ο  γενικός εισαγγελέας της Κύπρου την εποχή που κρίνεται η υπόθεση του βαν, σταματάει τη διώξη κατά Ντίλιαν. Αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας είναι ο κ. Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος παλιότερα παρείχε νομικές υπηρεσίες στον κ. Αβνι, συνέταιρο του κ. Ντίλιαν. Με τον κ Αβνι είχε επιχειρηματικές σχέσεις και ο αδελφός του κ. Σάββα Αγγελίδη, του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα.

Στη διάρκεια της αποστολής στην Κύπρο, ρωτήσαμε επανειλημμένως αν οι παλιότερες σχέσεις του κ. Αγγελίδη και του αδελφού του με τους Ντίλιαν-Αβνι δεν αποτελούν κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν πήραμε καμμία απάντηση. Συμπέρασμα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Α.Δαμιανού:

«Αν οι αρχές της Δημοκρατίας έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενδεχομένως οι δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους (κάποιες από τις οποίες μετονομάστηκαν) δεν θα μεταφέρονταν και δεν θα επιμόλυναν και την Ελλάδα».