Αυτό το κακόγουστο αστείο πρέπει να σταματήσει.

Ads

Οι πολίτες της Ευρώπης που βλέπουν στην Ένωση μια ευκαιρία για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για διασπορά των ιδεωδών του Διαφωτισμού, το απαιτούν.

Οι άνθρωποι που, κάθε πέντε χρόνια, βρίσκονται πάνω από την κάλπη, ψηφίζοντας για ένα μέλλον ευημερίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, το απαιτούν.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους που, τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέχονται την αυθαίρετη παραχώρηση του ακαταλόγιστου σε κυβερνήσεις που εξελίσσονται, μέρα τη μέρα, σε «ελέω Θεού δεσποτείες», το απαιτούν.

Ads

Το απαιτούμε.

Στην Πολωνία, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι το μόνο κράτος που περνάει «από την πίσω πόρτα» τροπολογίες και νόμους που δεν έχουν τη συναίνεση του λαού και των εκπροσώπων του, με πρόσχημα την πανδημία. Το ξέρουμε αυτό.

Είναι όμως το κράτος που απαλείφει ένα ένα τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών του, και μάλιστα, υπό τη «στενή παρακολούθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης» τα τελευταία τρία χρόνια!

Είναι το κράτος που «πελατικοποίησε τη Δικαιοσύνη» (Πήτερ Όμτσιγκτ, συνεισηγητής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Που συγκέντρωσε και τις τρεις διακριτές εξουσίες, σε μια «σιδηρά πυγμή».

Που θεωρεί πλέον «απαράδεκτη» την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν έρχεται σε αντίθεση με το διεφθαρμένο πολωνικό Δικαστικό Σύστημα.

Που κατάργησε τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευση.

Που τρομοκρατεί τους δικαστές που τολμούν να ψελίσσουν ότι το πολίτευμα καταλύεται.

Που φακέλωσε τους πολίτες της, παραβιάζοντας κάθε αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους.

Που απαγόρευσε τις αμβλώσεις, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και επανέφερε τη χώρα στο σκοτάδι της ομοφοβίας και του νεοπουριτανισμού.

Που, μέχρι σήμερα, δέχεται μόνο «αυστηρές συστάσεις» και προειδοποιήσεις για παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Και που συνεχίζει, ανεμπόδιστη, τη συρρρίκνωση του Κράτους Δικαίου, παρά τις τέσσερις διαδικασίες που έχει ενεργοποιήσει η Κομισιόν (η τελευταία μόλις πριν από τρεις εβδομάδες), κατά της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του «Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης» (ένα τραγικό οξύμωρο!). Ενός κόμματος που αποσυναρμολογεί, μεθοδικά και ανεμπόδιστα, τη Δικαιοσύνη.

Αυτό το κακόγουστο αστείο, με την Ευρώπη να φοβερίζει και την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι να χαμογελάει σαρδόνια, πρέπει να σταματήσει. Η ακροδεξιά λαίλαπα, που δεν κινείται καν υπογείως, αλλά εφαρμόζει ανοιχτά πλέον τη στρατηγική της Ομάδας του Βίσεγκραντ, με την Ουγγαρία να κινείται κατά πόδας και την Τσεχία με τη Σλοβακία να σιγοντάρουν πρόθυμα, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό, ούτε καν από την Κομισιόν της κυρίας Φον ντερ Λάιεν και του κυρίου Σχοινά.

Φτάσαμε πλέον στην κρίσιμη μάζα. Είναι πολλά τα χρόνια που η Ευρώπη παρατηρεί αμέριμνη τις εξελίξεις, σηκώνοντας που και που το δάκτυλο, για την τιμή των όπλων.

Πολύ σύντομα, η «Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων» LIBE θα υποβάλει προσωρινή έκθεση (interim report) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για ένα ψήφισμα που θα αφορά την έμπρακτη ανάσχεση της βαρβαρότητας που ισοπεδώνει τη δημοκρατία στην Πολωνία.

Η περίοδος των διαπραγματεύσεων, εξέπνευσε. Ήρθε η εποχή των αποφάσεων. Για την Ευρώπη, για την Πολωνική κυβέρνηση, για όλους μας, ξεχωριστά.

* Ο Κώστας Αρβανίτης είναι ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL και σκιώδης εισηγητής της ευρωομάδας σε θέματα παραβίασης του Κράτους Δικαίου στις χώρες της Ένωσης