Πάνω στα αποκαΐδια του ΑΣΕΠ, που διαλύει συνειδητά η κυβέρνηση,  δεν βρίσκονται μόνο οι οπαδοί του φαύλου πελατειακού κράτους. Πάνω στις στάχτες του ΑΣΕΠ χορεύουν και οι «εκσυγχρονιστές», όλοι πίσω από την ταμπέλα των ¨καταληλλότερων”  κόμπασαν  επί δεκαετίες για τις «μεταρρυθμίσεις» τους , όλοι αυτοί που μόλις έχασαν την εξουσία, γοητεύτηκαν, λέει, από τον «κεντρώο» Μητσοτάκη…. Τόσο κεντρώος που έχει για Υπουργό Εσωτερικών τον γραμματέα του δικτάτορα.

Ads

Η χώρα δεν ξαναγύρισε απλώς στους διαγωνισμούς «με μέσον» και στην Ελλάδα του μπάρμπα-πολιτικάντη, χωρίς να βγάλουν άχνα όσοι θεωρούσαν το ΑΣΕΠ επίτευγμά τους.  Ανεξαρτήτως ποιος ήταν ο «πατέρας» του, ναι, ήταν μεγάλο επίτευγμα και τομή για τις τυχερές γενιές που σπούδασαν και εργάστηκαν χωρίς να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές. Αυτονόητα, η αξιοκρατία, παρά τις παλαιοκομματικές τρικλοποδιές και «πίσω πόρτες», αναβάθμισε τον ίδιο το δημόσιο τομέα, όταν και όπου οι εργαζόμενοι δεν «χρωστούν» σε κανέναν.

Η χώρα σε λίγες μέρες έχει γκρεμίσει όλη τη θεσμική πρόοδο 40 ετών. Και με την ορμή και το μίσος που έχει η κυβέρνηση, είναι δεδομένο ότι θα πάει και πιο πίσω.  Όσο και αν αυτοθαυμάζεται με χιπστεριές και ψηφιακές φιοριτούρες, εκφράζει μια παρωχημένη και παλαιολιθική δεξιά, που προσβάλει και την ίδια τη ΝΔ.

Πανηγυρίζουν κάποιοι, άλλοτε κραταιοί αλλά αλωτριωμένοι, που ξεφορτώθηκαν τους «λαϊκιστές» περιστασιακούς ενοικιαστές της εξουσίας (αυτοί που δεν ήξεραν τι είναι ο λαϊκισμός και ήταν μόνιμοι…). Και ελπίζουν ίσως να πάρουν μερτικό από τη «μοιρασιά». Δεν περίμενε κάτι διαφορετικό η ιστορία από το Μάκη Βορίδη, είναι το φυσιολογικό να εργάζεται για την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς. Άλλοι είναι ιστορικά ανεπαρκείς αλλά θα αντιληφθούν πολύ αργά ότι έρχεται η σειρά τους, όταν θα τους «ρίξουν» στη νομή της εξουσίας.

Ads

Αργά για όλους όμως, γιατί στο βωμό της θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που συντελείται, θα θυσιαστούν γενιές…