Ποιος θα καθαρίσει το χάος του Predatorgate; Το ξεπουπουλιασμένο επιτελικό Μαξίμου μηχανεύεται εν πανικώ το damage control. Ενδειξη του πανικού είναι οι αλλεπάλληλες επικοινωνιακές γκάφες κατά τη διοχέτευση των non papers, αλλά και η εναλλαγή εκβιασμών και οπισθοχωρήσεων-διαψεύσεων, πάντα ανεπισήμως και ανωνύμως.

Ads

Κάποιοι καλούνται να κάνουν τυπικά, υπηρεσιακά, το damage control, μάλλον να παίξουν τον άχαρο ρόλο του «καθαριστή», του cleaner, όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ταινιών βίας και εγκλήματος, οι άνθρωποι που καθαρίζουν τον τόπο των εγκλημάτων από πτώματα, αίματα και πειστήρια. Από την εκτενή φιλμογραφία και βιβλιογραφία, θυμίζουμε τον «καθαριστή» στο Pulp Fiction, τον οποίο υποδύεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ. Είναι αυτός που καθοδηγεί με επαγγελματισμό τους ατζαμήδες εκτελεστές (Τζων Τραβόλτα και Σάμουελ Τζάκσον) να καθαρίσουν το αυτοκίνητο από αίματα και μυαλά. Και στο House of Cards θυμόμαστε τον προσωπικό γραμματέα του τερατώδους προέδρου Φρανκ Αντεργουντ, τον πιστό σκύλο Νταγκ, ο οποίος διαρκώς καθαρίζει τα βρώμικα ίχνη του αφεντικού του.

To μέγα σκάνδαλο Predatorgate, το οποίο κυκλοφορεί πλέον στον διεθνή τύπο, φαίνεται ότι θα έχει πολλές ουρές, πολιτικές και ποινικές, παρά τις εργώδεις προσπάθειες των τελευταίων ωρών να εξαφανιστεί ή να διασκεδαστεί από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Οι πολιτικοί κραδασμοί είναι ήδη αισθητοί: πρώτα, πάνω στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, κατ’ επιλογήν του πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, και πάνω στο «επιτελικό» του κράτος. Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, όπου βαρώνοι και βαρωνέτοι ανησυχούν για το πώς θα πάνε σε εκλογές με το σκάνδαλο των υποκλοπών. ΟΙ παλιότεροι θυμούνται ότι πριν από τριάντα χρόνια, δύο σκάνδαλα, οι υποκλοπές των Γρυλλάκη-Μαυρίκη και η σκανδαλώδης μεταβίβαση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ιταλική Καστελστρούτσι με μεσολαβητή τον μαφιόζο Παντσαβόλτα, κλόνισαν ανεπανόρθωτα τον πατέρα των σκανδάλων, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και οδήγησαν την ΝΔ εκτός εξουσίας για τα επόμενα έντεκα χρόνια.

Ads

Ποιοι είναι οι καθαριστές-cleaners

Ποιοι θα κληθούν στο παρ’ ημίν House of Cards να καθαρίσουν; Να λειτουργήσουν ως αλεξικέραυνα και χούβερ;

Εχουν ανακοινωθεί: στην ΕΥΠ πηγαίνει ως διοικητής ένας ανώτερος δημόσιος λειτουργός, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, αφήνοντας τη θέση του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο νεοδημοκράτης επιχειρηματίας Γιάννης Μπρατάκος.

Άλλα δύο πρόσωπα, δημόσιοι λειτουργοί, τυπικά μη πολιτικά πρόσωπα, θα κληθούν επίσης να παίξουν ρόλο καθαριστή: ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας στην ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Η Βλάχου μπορεί να είναι και αντικείμενο προς εκκαθάριση…

Στην ηλεκτρική καρέκλα της ΕΥΠ επελέγη ένας διπλωμάτης, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Θυμίζουμε: Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, επί κυβέρνησης Σημίτη, 1999-2004, μετακινηθείς από γεν. Γραμματέας υπ. Εξωτερικών. Πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, 2004-2009, και αμέσως κατόπιν βουλευτής με τον ΛΑΟΣ. Πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, 2009-2012, επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Ο Θ. Δεμίρης είχε συνταξιοδοτηθεί, προτού επιλεγεί για γ.γ. του ΥΠΕΞ. Λέγεται ότι τον δίαυλο προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε η κουμπάρα του, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ανέλαβε το 2019 το διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού. Μια άλλη στενή φίλη της Παπαδοπούλου, η Αννα-Μαρία Μπούρα έχει αναλάβει τώρα τη θέση της στο Μαξίμου. Ο Δεμίρης είναι έμπειρος διπλωμάτης, χωρίς προφανείς κομματικές δεσμεύσεις, πριν τον πολιτικό διορισμό του το 2019. Στην ΕΥΠ πηγαίνει μάλλον σαν αγγαρεία, σαν υποχρεωτική ανταπόδοση στον Κ. Μητσοτάκη. Θα του έχει ζητηθεί να δράσει σαν «καθαριστής» και κυματοθραύστης για το σκάνδαλο, τους κρίσιμους μήνες έως τις εκλογές. Και με το ουδέτερο κύρος του διπλωμάτη να διασκεδάσει τις ζοφερές εντυπώσεις από τη θητεία του πρώην σεκιουριτά στην ΕΥΠ.

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι στέλεχος της ΝΔ, επιχειρηματίας (μέτοχος στην αλυσίδα Γρηγόρης), και άτυπος υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος. Εχει φήμη μετριοπαθούς. Προφανώς προσφέρεται να λειτουργήσει σαν σωσίβιο, στο ναυάγιο του μητσοτακικού επιτελείου.  Ο πατέρας του Αγγελος Μπρατάκος υπήρξε ιστορικό στέλεχος, γενικός διευθυντής της ΝΔ τη δεκαετία ‘80, επανειλημμένως βουλευτής έως το 1996 και υφυπουργός στην κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη.

Ο Παναθηναϊκάκιας της ΝΔ

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είναι και αυτός επιφανής Νεοδημοκράτης. Με οικογενειακούς δεσμούς: η κόρη Ντογιάκου είναι σύζυγος του δημάρχου Γλυφάδας Παπανικολάου, πρ. Ευρωβουλευτή και προσωπικού φίλου του Κ. Καραμανλή, που τους πάντρεψε κιόλας. Ο υιός Ντογιάκος, δικηγόρος το επάγγελμα, διορίστηκε μετακλητός στο γραφείο του υπουργού Κ. Καραμανλή του νεότερου, το 2019.

Ο Ι. Ντογιάκος είχε γίνει γνωστός ως «Παναθηναϊκάκιας», από αμφισβητούμενο ηχητικό υποκλαπέντος τηλεφωνήματος του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους χρυσαυγίτες σαν στοιχείο συνωμοσίας εναντίον τους. Εν συνεχεία ο Ντογιάκος, ως προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών, το 2014 συνέταξε την εισαγγελική πρόταση, που έγινε δεκτή στο παραπεμπτικό βούλευμα, και αντιμετώπιζε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Για τον Ι. Ντογιάκο έχει ειπωθεί ότι και οι δύο μείζονες προαγωγές του, σε Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, έγιναν με βαθιά βουτιά στην επετηρίδα. Κάποιες εφημερίδες του έχουν προσάψει μεροληψία υπέρ του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Αλλοι θυμούνται ότι τη δεκεαετία ‘90 του είχε ανατεθεί η έρευνα για τη βίλα  Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δικαστικό που χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, η οποία άλλωστε τον διόρισε στην κορυφή των εισαγγελικών αρχών της χώρας.

Στο Predatorgate ο Ι. Ντογιάκος έχει ιδιόρρυθμη εντολή εντοπισμένου «καθαριστή»: καλείται να διερευνήσει πώς διέρρευσαν τα στοιχεία παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, και όχι αν έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις. Δηλαδή, θα ερευνήσει πώς και πού ρηγματώθηκαν τα στεγανά μιας υπηρεσίας που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε δημοσιογράφους και πολιτικούς αρχηγούς!

Η ενσωματωμένη Βασιλική Βλάχου

Αγνωστο παραμένει αν ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ντογιάκος θα ερευνήσει και την τυπικά υφισταμένη του Βασιλική Βλάχου, εποπτεύουσα εισαγγελέα της ΕΥΠ. Αν δηλαδή, θα ερευνήσει πώς στο πλαίσιο των καθηκόντων της, η ενσωματωμένη εισαγγελέας συννόμως χορηγούσε άδειες για άρση απορρήτου και «επισυνδέσεις» σε βάρος δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών ΜΚΟ και πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι άδειες ανέρχονται σε χιλιάδες…

Φαίνεται πάντως ότι το σύστημα που επέλεξε για την ΕΥΠ με πολλές πιέσεις την εισαγγελέα Βλάχου, παρά τις αντιρρήσεις του Αρείου Πάγου, τώρα κινείται προς εκκαθάρισή της. Το όνομά της δόθηκε στη δημοσιότητα από φιλοκυβερνητικά μέσα, ενώ ταυτοχρόνως κυκλοφορεί η ενδιαφέρουσα προϋπηρεσία της.

Το 2014 η κ. Βλάχου υπηρετώντας στην Κρήτη, σε μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών είχε κρίνει ελλιπείς τις αστυνομικές έρευνες για να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η τοπική μαφία. Το 2018 βρέθηκε στην εισαγγελική έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου «Νoor One»..

Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» επί τετραετία. Το 2004 είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς είχε κρίνει μη επαρκείς τις ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

Η κατάρα της δυναστείας

Επιμύθιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαθίδρυσε το επιτελικό του κράτος, ως κράτος ΙΧ, παρακάμπτοντας ή και αλλοιώνοντας θεσμούς και ηθικούς κανόνες. Επέβαλε με ειδική νομοθετική ρύθμιση έναν σεκιουριτά, χωρις τυπικά προσόντα, ως διοικητή της ΕΥΠ. Ανέλαβε ο ίδιος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, με σύνδεσμο τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο ανηψιός του. Επέβαλε δικό του εισαγγελέα στην ΕΥΠ, παρά τις αντιρρήσεις του Αρείου Πάγου.

Τώρα προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι πιο θεσμικά, με πρέσβεις, κομματικούς εισαγγελείς και επιχειρηματίες, αλλά τώρα είναι αργά. Εχει σύρει τη χώρα σε διεθνή ανυποληψία, στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου και στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών. Και έχει τραυματίσει καίρια τη δημοκρατία, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο πατέρας του Κων. Μητσοτάκης, και το 1965 και τη δεκαετία ‘90. Η κατάρα της δυναστείας.