Πριν μερικές μέρες το TVXS είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει άρθρο μου (κλικ εδώ) με αντικείμενο την μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση, δηλαδή τις ειδικότητες. Μετά από λίγες μέρες «απάντησε» στο άρθρο μου ο Π. Παπανικολάου, Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ (κλικ εδώ).

Ads

Αν επρόκειτο για απλή παράθεση διαφορετικών απόψεων δεν θα έδινα συνέχεια. Επειδή όμως η απάντηση του Π.Π βρίθει ανακριβειών, ψεμάτων και μυθευμάτων θεωρώ επιτακτικό να διευκρινίσω κάποια πράγματα, αντιλαμβανόμενος βέβαια ότι το θέμα δεν απασχολεί το σύνολο της κοινής γνώμης, αλλά μόνο την ιατρική κοινότητα.

Εξηγούμαι:

► ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: «Το τότε ΚΕΣΥ δεν είχε συζητήσει με τους ειδικευόμενους, οι οποίοι δεν είχαν αποδεχτεί ποτέ τη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων για τη λήψη της ειδικότητας».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Στον επόμενο σύνδεσμο παραθέτω την πρόσκληση που είχε σταλεί από το ΚΕΣΥ στις Επιστημονικές Εταιρείες για ορισμό ειδικευόμενου- εκπροσώπου της κάθε ειδικότητας (εδω) σε συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τις νέες ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Scripta manent.  H συνάντηση λοιπόν έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2017 και μάλιστα στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Υπουργείου και όχι στην Αίθουσα Τύπου που έλεγε η πρόσκληση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων από όλες τις ειδικότητες. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι δύο Υπουργοί, Ξανθός και Πολάκης. Ούτε μια (1) ειδικότητα δεν διατύπωσε αντίρρηση. Μόνο οι Ψυχιατρική ειδικότητα ζήτησε πίστωση 1 χρόνου, που δόθηκε. Η ΟΕΝΓΕ βεβαίως δεν συμμετείχε ποτέ, ως όφειλε, στις τότε συνεδριάσεις του ΚΕΣΥ. 

Ads

► ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: «Η εξέταση θα είναι προφορική για να έχει το εξουσιαστικό σκήπτρο το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πανελλαδικές εξετάσεις προβλεπόταν να διεξάγονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με γραπτή και προφορική εξέταση. Η γραπτή εξέταση μειώνει δραματικά την όποια  υποκειμενικότητα του εξεταστή.

► ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Οι «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» πάγωσαν τη εφαρμογή της πρόβλεψης για βαθμολόγηση του αποτελέσματος της εξέτασης (καλώς-λίαν καλώς-άριστα).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η βαθμολόγηση θα εφαρμοζόταν όταν ολοκληρωνόταν η ομαδοποίηση των εκπαιδευτικών κέντρων, που θα έδινε τη δυνατότητα στους ειδικευόμενους κάθε κέντρου να εκπαιδεύονται σε όλες τις ποιοτικές βαθμίδες εκπαίδευσης (πχ στα  Νοσοκομεία Αχαίας: Πανεπιστημιακό, «Αγ. Ανδρέας, Νοσοκ. Αιγίου), ούτως ώστε η εκπαίδευση να είναι ομοιογενής.

► ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: «Με τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικότητας το εξουσιαστικό σκήπτρο περνάει στο «μεγαλοκαθηγητάδες».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Με το υπάρχον καθεστώς η «εξουσία» της εξέτασης είναι σε 7 Καθηγητές και σε 14 Διευθυντές ΕΣΥ ( 7 εξεταστικά κέντρα με 1 Καθηγητή και 2 Διευθυντές ΕΣΥ σε κάθε κέντρο). Με τις πανελλαδικές εξετάσεις οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 2 Καθηγητές και 4 Διευθυντές ΕΣΥ. Σημειωτέον ότι η θητεία των τελευταίων θα ήταν ετήσια, ενώ των πρώτων είναι 3ετής.

► ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: «Η συμπολίτευση του κ. Μάρκου, ως βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τόση συμπολίτευση που οι Κικίλιας και Κοντοζαμάνης κίνησαν γη και ουρανό να παραιτηθεί ο Μάρκου από Πρόεδρος του ΚΕΣΥ (πρώτη φορά από θεσμοθέτησης ΚΕΣΥ). Απέσπασαν δε την παραίτηση μου όταν απείλησαν και από βήματος Βουλής ότι θα το καταργήσουν!

► ΜΥΘΕΥΜΑ: «Σχέδιο που ανασύρθηκε από το συρτάρι του 1ου μνημονίου».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μόνο στα συρτάρια του μυαλού του Π.Π. υπήρχε κάτι τέτοιο.

Ολοκληρώνοντας: ο Π.Π. με κατατάσσει στους «ιδιοτελείς μεγαλοκαθηγητάδες». Δεν ξέρω με ποια κριτήρια. Αν χρησιμοποιεί ακαδημαϊκά κριτήρια, τότε δεν έχει παρά να προστρέξει στους εκατοντάδες φοιτητές μου που εκπαίδευσα στην πάνω από 30 χρόνια ακαδημαϊκή μου πορεία και στους δεκάδες ειδικευόμενους Ενδοκρινολογίας αντίστοιχα. Αν προτάσσει οικονομικοκοινωνικά κριτήρια δεν έχει παρά να ανατρέξει στο «πόθεν έσχες» μου ως βουλευτή που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε από τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση δεν θα με βρει, ως «αστό» (κατά Π.Π.), να ταξιδεύω «επαναστατικά», όπως η αφεντιά του, σε υπερπόντιες πτήσεις σε business class θέση για συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικών εταιρειών.
Είναι προφανές ότι με τέτοιο κακόπιστο συνομιλητή κάθε περαιτέρω συζήτηση είναι περιττή.

* Άρθρο του Καθηγητή Κώστα Β Μάρκου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας