Ο κ Πρωθυπουργός έκλεισε την υπόθεση της τραγωδίας στην Βόρεια Ελλάδα με το απόφθεγμα: Έγινε “ό,τι το ανθρωπίνως δυνατό …” Έτσι, ολοκληρώθηκε ο απολογισμός για το φαινόμενο που άφησε πίσω του πολλές χιλιάδες αποτρέψιμους θανάτους, άλλους covid κι άλλους non-covid. Ποιός εξεπλάγη που μια αλληλουχία παιδαριωδών λαθών κουκουλώθηκε με την γνωστή μέθοδο, όπως τα σκεπάζει η γάτα; Ή όπως θα έλεγε η νέα ελπίδα του Έθνους, ο κ Λιβάνιος,  μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το παραδεχόταν; 
 
  Η αλήθεια είναι ότι το “κουκούλωσ’τα”, είναι μια μέθοδος που γοήτευε ανέκαθεν, όλες τις εξουσίες. Γι αυτό και προκύψανε, μέσα από τους αιώνες, οι πολιτικές αξίες της λογοδοσίας, της διαύγειας, της διαφάνειας και ως βασικός εγγυητής  όλων αυτών, η δημοσιότητα και η διασφάλιση των όρων λειτουργίας της. Υπάρχει όμως η αδιόρατη υποψία ότι τα καθεστωτικά ΜΜΕ ενδιαφέρονται για τον θεμελιώδη ρόλο της δημοσιότητας στην δημοκρατία, όσο η κα Λίνα Μενδώνη για το χαμόγελο του παιδιού. 
 
Απο τα copy – paste του κ Πέτσα σε Πρώτο Θέμα και Liberal μέχρι το “δεν παίζουμε στην ΕΡΤ μπαλκόνι Ικαρίας και Λιγνάδη με ‘άλλους’, η επικοινωνία του Μαξίμου θυμίζει πια παλιά ταινία του Θύμιου, με τον Χατζηχρήστο στο ρόλο του “τετραπέρατου” και όλους τους Έλληνες στο ρόλο του κορόιδου. Εν τούτοις ο  μέσος άνθρωπος, έντρομος εν μέσω πανδημίας, αδιαφορεί και λέει ας τα βρουν οι πολιτειολόγοι και το ΕΣΡ.
 
ΠΑΡΑΛΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ads

Δολοφονικη πανδημία + κράτος οπερέτα + Όρμπανίσκος της Μεσογείου + δικτατορία των οθονών. Μήπως προσθέτουμε  ετερόκλητα αντικείμενα, μήλα και πορτοκάλια, όπως θα έλεγε το δασκαλίστικο στερεότυπο; Όχι, το άθροισμα είναι ομοιογενές κι είναι αυτό ακριβώς που μας συμβαίνει σήμερα. Η παράλυτη δημοκρατία, αδυνατεί να αναγνωρίσει σφάλματα και να τροποποιήσει πολιτικές, γιατί είναι διασωληνωμένη η ίδια. Δεν λειτουργεί πολιτικά τίποτε, οπότε περιμένουμε καρτερικά απλώς να ξαναγίνει “ό,τι το ανθρωπίνως δυνατό”.

Γι αυτό έχει συμφέρον να την υπερασπιστεί, βάσει του Συντάγματος, ο απλος πολίτης. Του χρειάζεται ένα νέο 114 για να υπερασπίσει την ίδια την ζωή του, την περιουσία του, την αξιοπρέπεια του, που απειλούνται πολλαπλώς, στο καθεστώς της παράλυτης δημοκρατίας (είτε των κωλοδεξιών, είτε των κωλοαριστερών).
 
ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
          Λένε, ότι ο προπαγανδιστής χαντακώνεται όταν θα πιστέψει κι ο ίδιος τις προπαγάνδες του. Ας ελπίσουμε ότι οι αλληλο-συγχαιρόμενοι δημοσίως υπουργοί, πίσω απο τις κάμερες είναι μεταξύ τους πιο ειλικρινείς. Σε αυτή την περίπτωση, αν διατηρούν ακόμη επαφή  με την πραγματικότητα των 741 κρουσμάτων στην Αττική και αναγνωρίζουν τα εγκληματικά λάθη της Θεσσαλονίκης, ας μην τα επαναλάβουν.  Η δυναμικη επιβολή του λοκ-νταουν αποτέλεσε μια θετική ένδειξη κι ας μην το υπέδειξαν τα χίλια έτη σπουδών της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά ο κοινός νους. 

Κατ΄αναλογία, πρέπει να γίνουν πέντε απλά πράγματα, άμεσα:

Ads

α) μαζικά δωρεάν τεστ στην κοινότητα και όχι μόνο στα νοσοκομεία. Στόχος η αποκάλυψη της μεγάλης επώασης που υπάρχει ήδη στην ηλικια των κάτω των 44, στην Αθήνα. Αντιμετώπιση της τροφοδότησης των δορυφορικών περιοχών απο το αθηναικό ρεζερβουάρ των ολιγο και α-συμπτωματικών παραγωγικών ηλικιών. Το φαινόμενο εξελίσσεται, όπως δείχνει η σημερινή προσθήκη των περιοχών Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

β) αυστηροί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους και στην λειτουργία των μέσων μεταφοράς έστω και τώρα.

γ) αποφυγή της κοβιντοποίησης των μεγάλων νοσοκομείων με την έγκαιρη λειτουργία περισσότερων ειδικών νοσοκομείων νοσηλείας, αποκεντρωμένων σημείων πρώτης επαφής των υπόπτων περιστατικών και  επαρκώς εξοπλισμένων-στελεχωμένων μονάδων αποθεραπείας για τους εξερχόμενους εκ των ΜΕΘ, ώστε να υπάρξει ταχύτερη διακίνηση.

δ) παρουσίαση συγκεκριμένου και αναλυτικού πλάνου επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους καθώς και της  έγκαιρης εμπλοκής τινών στρατιωτικών νοσοκομείων

ε) διασύνδεση με το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλων των ιδιωτών ιατρών, έτσι ώστε να δοθεί αληθινή δυνατότητα νοσηλείας οίκοι, υπό ιατρική παρακολούθηση, υποστήριξη και επιτήρηση καραντίνας. Παράλληλα, απαιτείται εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για όσους δεν έχουν αντικειμενική δυνατότητα απομόνωσης σε δικό τους κατάλυμα.
 
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η τραγωδία της “κοβιντοποίησης” των μεγάλων νοσοκομείων είναι γνωστό ότι αποστερεί τους βαρέως πάσχοντες από κρίσιμη για την ζωή τους βοήθεια, με τεράστιο κόστος επ’ αυτών, χωρίς μάλιστα να επιτυγχάνει αντίστοιχο υγειονομικό όφελος. Επιπλέον, επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια όσον αφορά στον συνολικό σχεδιασμό και τα κριτήρια  που κρίνεται η τύχη του κάθε μεγάλου νοσοκομείου και των ζωών που συνδέονται άρρηκτα μαζι του. Η διαδικασία δε αυτή, διεξάγεται εν πολλοίς άτυπα και προφορικά, ενώ προφανώς καθοδηγείται κεντρικά κι όχι από το επίπεδο των απλών διοικητών. 

 Αν τα ΜΜΕ λειτουργούσαν, θα έλεγε κανείς ότι αυτή την εβδομάδα όλες οι κάμερες θα ήταν σίγουρα στραμμένες προς την δραματική αυτή εξέλιξη. Θα κατέγραφαν δηλαδή την υλοποίηση του πραγματικού σχεδίου κι όχι την σκιά του, όπως συζητιέται με κάθε ακαδημαική αβρότητα, στις πρεσσ κόνφερανς. Τότε θα φαινόταν καθαρά το πόση αισιοδοξία επιτρέπεται και το πόσο ελεγχόμενη είναι η εξέλιξη. Θα αποδεικνύετο ότι την ίδια στιγμή που θυσιάζονται οι πυλώνες της περίθαλψης (τα νοσοκομεία που σηκώνουν όλο το βάρος της εφημερίας) συνεχίζεται απρόσκοπτη η προνομιακή μεταχείριση άλλων. 

  Όμως τα ΜΜΕ μια χαρά βολεύονται φυλακισμένα στο σπήλαιο του Πλάτωνα Ο καθένας που το επιθυμεί αληθινά, μπορεί να καταλάβει ότι οι σκιές δεν είναι η πραγματικότητα αλλά μια κατασκευασμένη μορφή της, όπως είναι κι οι σκιές για τους φυλακισμένους στο διάσημο σπήλαιο της “Πολιτείας”. Παρομοίως, οι κρατούμενοι της περιοχής των ΜΜΕ, δεν επιθυμούν καν να φύγουν από τη φυλακή τους, ίσως γιατι δεν γνωρίζουν και καλύτερη ζωή.

 Πώς θα μάθουν τότε οι χρήστες των νοσοκομείων την επικινδυνη γι αυτούς αλήθεια; Μήπως από το f/b του Πολάκη ή πλησιάζει η ώρα κάποιας ευρύτερης πολιτικής πρωτοβουλίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει της αποστέρησης της Πρωτεύουσας από τα μεγάλα νοσοκομεία της;