Ποιο σύνθημα συνδέει τις πιο μελανές σελίδες στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας;

Ads

Μα το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Tο σύνθημα αυτό φαίνεται να «γεννήθηκε» το 1851 από τον αμφιλεγόμενο στοχαστή και χριστιανολόγο, Απόστολο Μακράκη. Διαδόθηκε τον 20ό αιώνα κυρίως από το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, κυριάρχησε την περίοδο της Χούντας και επανήλθε στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, σε ομιλία στη Βουλή, από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Από τη δικτατορία του Μεταξά, το 1936, ως και τη Μεταπολίτευση η συνθηματολογική φράση αποτέλεσε τον αρμό της κρατικής ιδεολογίας, στο όνομα της οποίας εξαπολύθηκαν διώξεις και καταπατήθηκαν λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα», αναφέρει η Έφη Γαζή, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουκαι συγγραφέα του βιβλίου «Πατρίς, Θρησκεία οικογένεια ιστορία ενός συνθήματος 1880-1930» (Πόλις, Αθήνα, 2011).

Ads

Για τη σημασία της φράσης, έτσι όπως διαμορφώθηκε ιστορικά, η Έφη Γαζή σημειώνει: «Σε αυτό το τρίπτυχο, η πατρίδα προβάλλει ως η μακραίωνη εστία του έθνους ενώ το έθνος προσδιορίζεται καθοριστικά – αν όχι αποκλειστικά – από τη σχέση του με τη θρησκεία. Η οικογένεια κατανοείται στο πλαίσιο της πατριαρχικής δομής όπου οι ρόλοι των φύλων είναι άνισοι και αυστηρά οριοθετημένοι. Οι τρεις έννοιες προβάλλονται όχι μόνο ως σημαντικές αξίες, αλλά κυρίως ως υπονομευόμενες από ποικίλους «εχθρούς» ή και «συνωμότες».

Το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» επέστρεψε και πάλι, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν το βλέπουμε μπροστά μας ακριβώς. Είναι πιο πίσω, στο παρασκήνιο, στα ψιλά γράμματα που λέμε. Στον ρόλο των «εχθρών» βάλτε τους άπλυτους, αχτένιστους, αγραβάτωτους, άθεους, αστεφάνωτους, αβάπτιστους, κομμουνιστές, ΣΥΡΙΖΑίους που ήρθαν με τους νεοτερισμούς τους και την προοδευτική τους ατζέντα να ξεχαρβαλώσουν ό,τι «καλό» χτίστηκε στη χώρα εδώ και ενάμιση αιώνα.

Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, λοιπόν, για να βάλετε μυαλό. Μαδουροφασίστες.

Γιατί Πατρίς; Διότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε: «Το ξίφος της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή! Και αν σε καιρό ειρήνης το ξίφος είναι στο θηκάρι, σε ταραγμένους καιρούς όταν το χέρι έρχεται στη λαβή τότε το ξίφος πρέπει να είναι ακονισμένο, κοφτερό και αστραφτερό».

Γιατί Θρησκεία; Διότι η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στάθηκε στις πρώτες της δηλώσεις στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», είπε χαρακτηριστικά και έβαλε στο «παιχνίδι» τους Ιεράρχες και τους Ιεροδάσκαλους: «Σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο».

Γιατί Οικογένεια; Διότι το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δίνεται, όπως γράφεται και ακούγεται, μόνο σε έλληνες γονείς και μόνο όταν η μητέρα είναι κάτω των 30. Αυτή είναι η ιδανική Οικογένεια για τη Νέα Δημοκρατία. Οι Έλληνες θα πρέπει να παντρεύονται Ελληνίδες και να γεννούν Ελληνόπουλα που έλεγε και ο Κυρανάκης.

Πηγή: Altsantiri.gr