Η εβδομάδα αυτή θα είναι πιθανότατα η εβδομάδα του ρεκόρ κρουσμάτων. Θα είναι επίσης η εβδομάδα της διασποράς του Δ’ κύματος σε όλη την Ελλάδα Μετά την Κρήτη, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αττική, πριν από λίγες ημέρες υπερέβη τον εθνικό μέσον όρο και η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ μόλις χθες προστέθηκε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πέρασαν απαρατήρητες.

Ads

 Θα περίμενε κανείς ότι το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι: α) ουδόλως προστατευμένη είναι η Ελλάδα λόγω της βραδυπορίας του εμβολιαστικού προγράμματος και β) πέραν των ποσοτικών προσδιορισμών, υπάρχει η ανησυχητική λεπτομέρεια με τις ηλικιακές «τρύπες», που είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τα φουσκωμένα R των επιδημιολόγων σε στατιστικές νοσηλειών και θανάτων.

Αντί για αυτό όμως έκανε:

·      ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ:
«η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας… Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι; Κι όμως, τα καταφέραμε!»

Ads

 Ακόμη κι αν δεν προσέξει κανείς την αλλαγή στον παρονομαστή (από τον γενικό πληθυσμό στον ενήλικο πληθυσμό) ίσως προσέξει την αλλαγή στον αριθμητή. Με το 70% των ενηλίκων θα πετύχει τάχα τείχος ανοσίας; Αυτό που ακριβώς το διάβασε;

Που πήγαν οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι το τείχος θα το είχαμε με 70%, επί του συνόλου κι όχι επί των ενηλίκων, στις αρχές του καλοκαιριού;  Ποιος ευθύνεται που το 70% στο σύνολο του πληθυσμού  θα παρέμενε όνειρο θερινής νυκτός;

Όταν σε όλη την Ευρώπη η ΕΕ εγκαλείται γιατί βρέθηκε όλη η Ένωση τόσο πίσω από τις ΗΠΑ , την Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ κά, μια χώρα που βρίσκεται κάτω κι από τον μέσο όρο της ΕΕ επιμένει να  αυτοσυγχαίρεται. Φαντάσου και να τα είχε, πράγματι, καταφέρει!

·       ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«… κάποιες από αυτές (τις χώρες-ΣΣ) θα επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας… Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες…Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις.. φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα».

Είναι έωλος ο ισχυρισμός ότι έτσι θα πεθάνουν μόνο οι ανεμβολίαστοι, δηλαδή οι στερούμενοι κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας. Αλλά ακόμη κι έτσι αν ήταν, αν πέθαιναν μόνο άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας που με την συμπεριφορά τους απώλεσαν δικαιώματα, δεν καθίσταται η ανθρώπινη ζωή στοιχείο των οικονομικών προσθαφαιρέσεων; Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα της δικαιοσύνης και του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης,  Τουρισμός και πανδημία: γαία πυρί, μιχθήτω …

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
«τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός…με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται.»

Η συγκυρία στην οποία απαντά δεν είναι η παραμονή του ρεκόρ Μπορεί να ήταν σωστό για όλο τον Μάιο και Ιούνιο, όταν επισημαινόταν ματαίως το γονάτισμα του εμβολιαστικού προγράμματος. Γιατί πλέον δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να δράσει το εμβόλιο!

·ΑΠΩΘΗΣΗ
«Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο…Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά…Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς… στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους …»

Είναι 12 Ιουλίου και ο κ Μητσοτάκης μας καλεί να υπερβούμε αλώβητοι τον κρίσιμο χρόνο των σαράντα ημερών μέχρις ότου επιδράσει το πρώτο εκ των μέτρων του. Μέχρι τότε μπορούμε να διασκεδάζουμε καθήμενοι! Ο ίδιος θα φροντίζει για το Φθινόπωρο. Αν αυτό δεν συνιστά πλήρη απώθηση από τα μάτια του μιας επικείμενης καταστροφής, τότε τι να πω; Καλή διασκέδαση!