Ήλιος – Ερασιτεχνισμός: σημειώσατε ένα! Η ευεργετική μετεωρολογική επίπτωση θα επικρατήσει των αρνητικών συνεπειών του πολιτικού ερασιτεχνισμού, στο θέμα της πανδημίας. Η πτωτική τάση του γ’ κύματος μετά από ένα «πλατό» είκοσι ημερών λόγω της κινητικότητας του Πάσχα, σταδιακά επανέρχεται!

Ads

Βέβαια η καθυστέρηση αυτή προστίθεται στην ήδη βραδεία πτώση και απωθεί την έλευση της πλήρους ομαλοποίησης ακόμη πιο πίσω, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, η βελτίωση αυτή δεν εκφράζεται παντού. Κρίσιμες για τον τουρισμό περιοχές, όπως η Κέρκυρα, η Λέσβος αλλά και νησιά του ν. Αιγαίου είναι αναλογικά χειρότερες από τον εθνικό μέσο όρο. Τέλος, παρά την σχετική μείωση στο ημερήσιο δελτίο απωλειών λόγω της αποκατάστασης στην λειτουργία των ΜΕΘ, ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τις 12.000 (με τα ¾ εξ αυτών μετά την άφιξη του εμβολίου).

Στα πλαίσια αυτά ξενίζουν οι αλλεπάλληλες παραφωνίες που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα όταν σπέρνουν την σύγχυση άνθρωποι αναρμόδιοι.

Κουαρτέτο ασυναρτησίας

Ο κ. Θεοχάρης Χάρης, ανεπιτυχώς, επιζήτησε την επιδημιολογική μας αντιμετώπιση από Βρετανούς και Αμερικάνους ανά περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιήσει το επιδημιολογικό πλεονέκτημα συγκεκριμένων τουριστικών περιφερειών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάλθηκε να εξαφανίσει το πλεονέκτημα αυτό προτού να αξιοποιηθεί, μεταφέροντας το ιικό φορτίο από την Αθήνα σε όλα τα νησιά. Τυπικώς, προβλέπεται έλεγχος μετακινήσεων, που πρακτικώς όμως ακυρώθηκε με την ακροτελεύτια προσθήκη “ή self test”. Ο Θεοχάρης, που άκουσε τα εξ αμάξης για το BBC, θα ήταν καλύτερα να είχε πείσει πρώτα τους υπουργούς της δικής του κυβέρνησης.

Ads

Το εμβόλιο της ASTRA-ZENECA παρουσιάζει παρενέργειες, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Από όσες γυναίκες έχασαν την ζωή τους με covid 19 στην Ελλάδα, μόνο μία στις διακόσιες πενήντα (1:250) ήταν κάτω από τα σαράντα (0,4% επί του συνόλου), ενώ σε επίπεδο κρουσμάτων, οι νέες γυναίκες υπερβαίνουν το 1/3 κι ίσως φθάνουν το 50%.

Για λόγους ανοσολογικούς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνότερες σε αυτήν ακριβώς την ομάδα κι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι έτσι η αναλογία κινδύνου/οφέλους διαταράσσεται. Η ομάδα αυτή, έπρεπε να εξαιρεθεί όπως έγινε σε πολλές χώρες κι όπως εμμέσως το έκανε και η δική μας Επιτροπή Εμβολιασμών με την εξαίρεση των εγκύων και όλων όσων επιθυμούν κύηση. Λογιστικοί όμως λόγοι ώθησαν στην λάθος απόφαση, να εμβολιάζονται οι κάτω των σαράντα με αυτό και μόνο το σκεύασμα.

Όταν το επισήμανε ο κ Τσίπρας (ξεστοκάρισμα), ανέλαβε την ανάλυση του ζητήματος η εμβριθής κα Πελώνη Αριστοτελία, βγάζοντας τον «ψεκασμένο»… Τώρα που ο ακαδημαϊκός κ. Χρούσος προειδοποιεί δημοσίως ότι κάτι τρέχει με το Astra Zeneca στους νέους και η καχυποψία απλώνεται πλέον επί δικαίων και αδίκων, σε όλες τις ηλικίες,  θα προβεί άραγε σε διορθωτικές ανακοινώσεις η αυστηρή «επιστήμων»;

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κάποιων υγειονομικών, υπάρχει πριν από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και έχουν γραφεί γι’ αυτό τόμοι ολόκληροι. Μέχρι τώρα κάθε συζήτηση περί υποχρεωτικότητας θεωρείτο πρόωρη, εφόσον η προσωρινή άδεια των εμβολίων, καθιστά εύλογες τις σχετικές επιφυλάξεις.

Ευελπιστεί ο κ. Πρωθυπουργός ότι αυτό θα έχει λυθεί μέχρι το φθινόπωρο κι αυτή την έννοια έχει η μέχρι τότε αναβολή της συζήτησης. Όμως, κάποιοι το είδαν ως παραπομπή στις ελληνικές καλένδες κι έτσι αποφάσισαν να το πουν στην (πυροσβεστική) νύφη, για να τα ακούει η (υγειονομική) πεθερά. Ακόμη όμως και για το φθινόπωρο, εκφράζεται η σοβαρή επιφύλαξη ενός επιχειρήματος τύπου slippery slope. Ότι δηλαδή, κάποιος θα μπορούσε να διευρύνει ατερμόνως τις γενόμενες παρεμβάσεις στο σώμα του «άλλου» ή να το γενικεύσει σταδιακά, χωρίς ανάλογη αναγκαιότητα, σε όλους.

Λες και του είπανε του κ. Αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη άσε τη φωτιά στο Λουτράκι και τα υπομνήματα για το Μάτι και πάρε το παγκόσμιο ηθικό δίλημμα 120 ετών πάνω σου. Έτσι κήρυξε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνδρες του.  Ποιος να του το είπε; Αν δεν ήταν η φωνή της συνείδησης του, οι αμέσως προιστάμενοι του είναι οι κκ Χρυσοχοίδης- Χαρδαλιάς! Η αναταραχή που θα προκύψει προβλέπεται ότι θα βλάψει σημαντικά την διαδικασία γενικού εμβολιασμού, που τρεκλίζει επικινδύνως.

Η διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε πέρυσι με το αυτονόητο, «ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!» Και αναρωτιόταν κανείς, τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής; Ποιόν θα μπορούσανε να ακούνε για την πανδημία, τον Άκη Πετρετζίκη; Ένα χρόνο μετά ο κ. Άκης Σκέρτσος, που πρωτοτράβηξε την προσοχή για τις υποδείξεις του προς την εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη, επανέλαβε το ίδιο βάζοντας αυτή την φορά πολύ κακό βαθμό στις προγνώσεις των επιδημιολόγων.

Ασχέτως, του ποια πρόγνωση θα επαληθευτεί, ο ίδιος με ποια ακριβώς ειδημοσύνη παρεμβαίνει; Δούλευε μικρός σε προπατζίδικο;