«γνους δε ὁ ᾿Ιησοῦς την πονηρίαν αὐτῶν εἶπε· τί με πειράζετε, ὑποκριταί;»

Ads

29 Ιουνίου του σωτηρίου έτους 2021 κτύπησαν τα καμπανάκια στον ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη delta είχε δώσει διαπιστευτήρια τρεις μήνες νωρίτερα από ότι πρόβλεπαν τα αισιόδοξα σενάρια περί αρχών φθινοπώρου. Την ημέρα εκείνη η χώρα είχε 3.730.060 πλήρως εμβολιασμένους ή 35% κι απείχε από τα επιθυμητά επίπεδα άλλο τόσο.

Πρακτικώς, αυτό σήμαινε ότι η οπτιμιστική εκδοχή πως η delta και το Δ’ κύμα θα μας εύρισκαν κατόπιν τουρισμού και με 70% εμβολιαστική κάλυψη άρα και θα τα κονομούσαμε και θα παρήγαγε χαμηλή νοσηρότητα αντίστοιχη του Α’ κύματος, άρα πάλι Μωυσής κι άρα εκλογές, αποδεικνύονταν σκέτος αρακάς.

Η λύση ήταν απλή και δύσκολη! Τα κεφάλια μέσα και επιτάχυνση πάσει θυσία των εμβολιασμών. Αυτό σήμαινε εγκατάλειψη των τυχοδιωκτισμών, δυσάρεστες αποφάσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πανεθνική προσπάθεια πειθούς και εγκατάλειψη των σχεδίων περί πολιτικής αξιοποίησης ανυπάρκτων θριάμβων. Πάλι δεν θα γλυτώναμε τελείως το θανατικό αλλά θα είχαμε παίξει τουλάχιστον σκληρή άμυνα, περιορίζοντας την έκταση του εις βάρος μας score.

Ads

Έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.  Δύο μήνες μετά, χθες ανακοινώθηκαν μέτρα για το προσεχές μέλλον. Εμβολιαστικά δεν είμαστε παρά στα μισά του δρόμου (52%). Επιδημιολογικά είμαστε κατακαλόκαιρο σε ρεκόρ κρουσμάτων πάσης πανδημίας κι υπάρχουν μπροστά  τουλάχιστον τέσσερα περαιτέρω εμπόδια:

  • η αποκάλυψη του πλήρους φαινομένου μετά την ολοκλήρωση της επιστροφής, λόγω προφανούς υποκαταγραφής στις τουριστικές περιοχές.
  • οι επιπτώσεις από την ανεμπόδιστη συνάντηση των νεανικών στρωμάτων φορέων με τους ευάλωτους, μιας και η επιστροφή προβλέπεται με τεστ μόνο αν τυχόν είναι αεροπορική.
  • η φθινοπωρινή αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών
  • το άνοιγμα των σχολείων.

Αν τυχόν επικρατούσε η σημερινή στάση κατά τον περασμένο Μάρτιο ή Νοέμβριο θα είχαμε 300 νεκρούς ημερησίως. Χάρη όμως στο θαύμα της επιστήμης, το εμβόλιο, σημειώνονται μόνο 35 απώλειες ημερησίως. Αν δεν αυξηθούν άλλο, αυτό σημαίνει μόλις 1085 νεκρούς τον μήνα! Βγήκε λίγο παραπάνω, να το αφήσω; ακούγεται βροντώδης η φωνή του χασάπη κι όμως τα γηρασμένα ΜΜΕ δεν ακούνε (πρεσβυακοία).

ΣΟΥΗΔΙΑ …

Η σουηδική αντιμετώπιση του Δ’ κύματος είναι πασιφανής. Ακόμη και τα λοιπά μέτρα Κικίλια, πλην αναστολής υγειονομικών, προαναγγέλθηκαν κατά τρεις εβδομάδες, με το μυαλό στις τουριστικές επιπτώσεις. Να ολοκληρώσει κι ο κ Θεοχάρης το έργο του …
Η κοινωνία συνεχίζει να γλεντάει αμέριμνη στις νήσους που προσομοιάζουν ξενοδοχειακώς προς την προηγμένη Αμερική και υγειονομικώς προς την υποσαχάρια Αφρική.

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ καταλόγισαν υποκρισία στην διακριτική μεταχείριση των εκκλησιών. Είναι μάλλον εύκολο να αναδεικνύεις αυτή την υποκρισία 2,5 αιώνες μετά την Γαλλική επανάσταση αλλά κομματάκι άσχετο. Παρεμπιπτόντως, σαν σήμερα λευτερώθηκε από τους Γερμανούς το Παρίσι …

Η Σουηδία πέρυσι κατέστη περίγελως με τις επιδημιολογικές επιλογές της περί «ανοσίας της αγέλης». Έκανε γι’ αυτό την αυτοκριτική της με κάθε επισημότητα, άλλαξε Πρωθυπουργό κι ετοιμάζεται να αλλάξει και δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση το έσωσε στα επόμενα κύματα. Σήμερα, με παρόμοιο πληθυσμό απέχει από εμάς λίγο περισσότερο από 1000 θύματα. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε ένα-δύο μήνες θα την περάσουμε. Να περιμένουμε τότε παραιτήσεις κι εδώ;

Ο επιδημιολόγος δρ Αντερς Τέγκνελε της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας λογοδοτεί επωνύμως και συγκεκριμένα Μάλιστα το επώνυμο του έγινε συχνά  αιτία λογοπαιγίων με το Μένγκελε, υπονοώντας υποτίμηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Εδώ οι «ακαταδίωκτοι» έχουν εξαφανιστεί κι έχουν αφήσει τα δεύτερα να λένε άρρητα ρήματα. Μια κυρία ανησυχούσα, που τον Ιούνιο όμως αγωνιούσε για το πόσο γρήγορα θα ξαναπάμε στα πανηγύρια, κι ένας εριστικός άκαπνος καθηγητής που διέβλεπε όλους τους κινδύνους από τις πορείες αλλά όχι και από τον τουρισμό.

Κανείς τους δεν ανήκει στην «Επιτροπή» αλλά παίζουν λίμπερο. Δηλαδή λένε ελεύθερα και χωρίς επίσημη ιδιότητα την γνώμη τους που την «μαθαίνουν» κάθε πρωί από το Μαξίμου. Τα δε ΜΜΕ δείχνουν μια εμμονική επιθυμία για την «προσωπική» τους γνώμη, όλως τυχαίως.

Αυτή είναι πια η επιστημονική παρουσία στην διαχείριση της πανδημίας. Μαθήματα επαγγελματικής ηθικής παραδίδει στους υγειονομικούς ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος του ΠΙΣ, που όλοι τον θυμούνται να παζαρεύει on camera το αντίτιμο της συνδρομής των ιδιωτών στην κρίση της Βορείου Ελλάδας κατά το φθινόπωρο. Την covid την έχει δει στην τηλεόραση …

Άφησα τελευταία τα εξοντωτικά μέτρα εναντίον των μη εμβολιασμένων και την ξαναζεσταμένη πολακιάδα. Μόλις πουληθούν όλα τα τζατζίκια, σε τιμές τσιμπημένες λόγω αυξημένης ζήτησης, το menu θα έχει πια μόνο Πολάκη και ξερό ψωμί. Και μάλιστα ωμό κι απροσχημάτιστο.

Καυμένο Τζατζικιστάν, που ήθελες και επιδημιολογικούς θριάμβους …