Είναι η εποχή που οι θερινές διακοπές συνδυάζονται με τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Μια εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες ξεφεύγουν από τη δουλειά (εκτός από τους γνωστούς είλωτες που δεν γλυτώνουν, ούτε σε περιόδους πρωτοφανούς καύσωνα) και κατ’ επέκταση έχουν χρόνο για ελληνικούς θριάμβους στους αγώνες.

Ads

Ότι η πολιτεία αδιαφορεί για τους εν λόγω αθλητές μας έχει εμπεδωθεί από τον πρώην «δεξιό» Πετρούνια που πρόσφατα αποκλείστηκε από την δεξιά ΕΡΤ. Ό,τι αποτελεί πεδίο πολιτικών επιδιώξεων δεν είναι κάτι καινούργιο και αποδεικνύεται από την αχρείαστη βόλτα του ανύπαρκτου κατά γενική ομολογία υπουργού Αθλητισμού (εκτός του Ολυμπιακού βεβαίως βεβαίως) καθώς και το επικοινωνιοθηριακό πυροτέχνημα της Ελεφάντη.

Τα κλάματα όμως των αθλητών μας σε αυτούς τους αγώνες είναι πιο συγκινητικά από τα μετάλλια. Αθλητές γεμάτοι περηφάνια κατηγορούν τους εαυτούς τους που δεν χαρίζουν σε αυτό το έστω ευκαιριακά φιλοθεάμον κοινό της πατρίδας τους, τις συγκινήσεις που τους αξίζουν. Χωρίς όμως να ευθύνονται κατ’ ελάχιστον για αυτό. 25 εκατομμύρια λίρες μας ενημέρωναν ότι επένδυσαν οι Βρετανοί στην κωπηλασία στην οποία δεν κέρδισαν ούτε ένα χρυσό μετάλλιο και απόλαυσαν τον δικό μας Ντούσκο να υπερβάλλει ευατόν. Πριν τους Ολυμπιακούς σε συνέντευξη του στον αξιοθαύμαστο για την προβολή που επεδίωξε στους αθλητές μας Γιώργο Καπουτζίδη δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού αν δεν βοηθήσει η Πολιτεία.

Το τελείωμα της καλύτερης χρονιάς στην ως τώρα καριέρα της, βρήκε την Άννα Ντουντουνάκη δακρυσμένη. Η  Χριστίνα Μπούρμπου πάρα την επιτυχία της 5ης θέσης ξέσπασε σε κλάματα για να δεχτεί την παρηγοριά της συναθλητριάς της Μαρίας Κυρίδου «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Χθες τα δώσαμε όλα και περάσαμε. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι που περάσαμε στον τελικό σε αυτή την ηλικία; Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία. Μην το σκέφτεσαι, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Θα συγκριθούμε με τις Καναδές ή τις Νεοζηλανδές;».

Ads

Πρόσφατο περιστατικό ο Ιακωβίδης «Αυτή την στιγμή κλαίω όχι από στεναχώρια που δεν πήγα καλά φαινομενικά. Κλαίω γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που θα μπορούσα να αποδίδω και αρμόζει σε αυτή την σημαία που φοράω. Συγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια αλλά έχω κουραστεί και δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ λυπητερό, να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δε σου παίρνει λεφτά επειδή ξέρει την κατάστασή σου. Είναι πολύ λυπητερό και εγώ δεν το αντέχω άλλο αυτό.»

Ο Πύρρος Δήμας στήριξε τον αθλητή τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικής ενίσχυσης στην ομοσπονδία. «Πώς να ζήσει αυτό το παιδί με 250 ευρώ και το φαγητό που του καλύπτουμε;».

Σε άλλη του δήλωση ο ίδιος ο αθλητής επεκτάθηκε:

«Ισχύουν αυτά που σας είπε ο Πύρρος Δήμας. Μου βρήκε φυσικοθεραπευτή η ομοσπονδία και δεν εξυπηρετούσε να πάω. Αυτή τη στιγμή για να κάνω προπόνηση και να γυρίσω και να πάω και στη δουλειά μου κάνω περίπου 400 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Είμαι γυμναστής, εργάζομαι σε γυμναστήριο. Τα οδοιπορικά μου είναι 250 ευρώ και αν τον τελευταίο χρόνο δεν είχα και την οικονομική ενίσχυση από τον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Έβλεπα τους αθλητές άλλων χωρών και τους ζήλευα… Τους χαιρόμουν δηλαδή να απολαμβάνουν το άθλημα και να ζουν για αυτό. Εμείς βλέπουμε το Τόκιο. Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Αυτά συμβαίνουν χρόνια. Έγιναν το 2019, το 2018, το 2017, το 2016, το 2015. Αυτή η κατάσταση δεν είναι φετινή. Η ομοσπονδία τι να πρωτοκάνει με 300.000 το χρόνο; Το παράπονό μου δεν είναι προς την ομοσπονδία.

Όταν τα μισά χρήματα από την επιχορήγηση η ομοσπονδία πρέπει να τα δώσει στους υπαλλήλους, έχει τα λειτουργικά της έξοδα, πρέπει να κάνει και πανελλήνια πρωταθλήματα. Τι να κάνει; Έχει τόσα έξοδα. Και αυτή η ομοσπονδία ό,τι μπορεί κάνει».

Ο Αυγενάκης συμφώνησε με τον αθλητή να βρεθούν από κοντά και κατηγόρησε τις διοικήσεις των σωματείων για την κατανομή των χρημάτων. Ο αθλητής δήλωσε σήμερα εξάλλου ότι αν βρεθεί η στήριξη για αυτόν και τους συναθλητές του θα συνεχίσει.

Όλα αυτά συμβαίνουν και εμείς θεωρούμε ότι η Κορακάκη τα θαλάσσωσε;

Μας αρέσει να χωρίζουμε τους αθλητές σε δεξιούς και αριστερούς. Τον Αντετοκούμπο τον μετανάστη σε αριστερό και τον Τσιτσιπά και την Σάκκαρη σε δεξιούς αλλά η ουσία μας διαφεύγει. Σε μια χώρα που λατρεύει να αγαπά και να μισεί, διαλέγουμε τους λάθους ανθρώπους για να το κάνουμε. Δεν μισούμε αρκετά τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται και δεν αγαπάμε αρκετά τους ανθρώπους που κλαίνε.