Στις 17/9/2019 ο συμπολιτευόμενος βουλευτής κ Θάνος Πλεύρης κατέθεσε μια ερώτηση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (παρατίθεται στο τέλος) βάσει και της προσωπικής σχετικής εμπειρίας που είχε, κατά την νοσηλεία του σε ΜΕΘ. Φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, την πανδημία που θα ακολουθούσε κατά την επόμενη διετία, η οποία μεταξύ άλλων έφερε και τον ίδιο από ερωτώντα στην θέση του απαντώντος, δηλαδή του υπουργού Υγείας. 

Ads

Σήμερα είναι γνωστή η αδιαφάνεια που επικρατεί όσον αφορά τους θανάτους στις ΜΕΘ covid, με τα στοιχεία να ζητώνται επίμονα σχεδόν επί ένα έτος στην Βουλή (πρώτη η κα Τζάκρη τον Νοέμβριο 2020 και πιο πρόσφατα ο κ Μάρκου) Ας δουμε τι ακριβώς ρωτούσε   τον προκάτοχο του, τον κ Κικίλια, ο σημερινός υπουργός Υγείας Τα ερωτήματα του ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης:

Ερωτάσθε:

  • Ποιά είναι τα στοιχεία που δήλωσαν για τα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων τα νοσοκομεία κατά τα έτη 2016,2017.2018;
  • Ποιός είναι ο ακριβής αριθμος κρουσμάτων ανά νοσοκομείο και πόσα από αυτά οδήγησαν στο θάνατο ασθενών;
  • Ποιά η δαπάνη των νοσοκομείων για την θεραπεία αυτών των ασθενών κατά τα ανωτέρω έτη;
  • Ανταποκρίθηκαν άπαντα τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην υποχρέωση καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων, την συνολική ετήσια δαπάνη θεραπείας τους για τα ανωτέρω έτη βασει του άρθρου 21 του ν 4208/13 και των εκδοθεισών ΥΑ;
  • Υπήρξαν κυρώσεις για τις διοικήσεις που δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποχρεώσεις αυτές; κλπ

Το πρόβλημα
         
Στην Ελλάδα θεωρείται ότι ο επιπολασμός των ενδονοσοκομεικών λοιμώξεων είναι τουλάχιστον κατά 50% αυξημένος εν σχέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη (περίπου 9% έναντι 6% επί  των νοσηλευόμενων ασθενών) Πολύ χειρότερα είναι τα αντίστοιχα  συγκριτικά στοιχεία για τις ΜΕΘ   Η πλειοψηφία δε αυτών των λοιμώξεων οφείλεται σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ως αποτέλεσμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών.

Ads

Το ποσοστό εμφάνισης του φαινομένου  είναι και πάλι  δραματικά υψηλότερο στις ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων και νεογνών, φθάνοντας το 50% και 30%, αντίστοιχα, ενώ ο ευρωπαικός  ΜΟ αναφέρεται περί το 20%. Δυσμενή είναι τα ελληνικά στοιχεία  όσον αφορά και τα  ανθεκτικά μικρόβια αυτών των λοιμώξεων καθώς και την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στα ελληνικά νοσοκομεία. Η θνητότητα, η διάρκεια νοσηλείας και το κόστος αυτής επηρεάζονται αναλόγως. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στην βάση του φαινομένου βρίσκεται η παθογένεια σχετικά με το φάρμακο  που κατέστη ευρύτερα γνωστή με την υπόθεση Novartis. Δεν πρόκειται για κάποιο τεχνικό θέμα.

Άλλος ενεχόμενος παράγοντας, πέραν της κατάχρησης των αντιβιοτικών, είναι το νοσοκομειακό περιβάλλον ( προσωπικό, εργαλεία, ευχέρεια επισκέψεων στις πτέρυγες  κλπ) κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την υποστελέχωση. Ως γνωστόν το προσωπικό που δεν είναι μόνιμο ή μεταφέρεται κατεπειγόντως απο΄δώ κι απο εκεί ή εμπλέκεται χωρίς την δέουσα εκπαίδευση σε παρεμβατικές τεχνικές συμβάλει σημαντικά όπως φάνηκε στις ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν με την μέθοδο Μωυσέως

Η παρατεταμένη διάρκεια νοσηλείας, η  κατάχρηση παρεμβατικών τεχνικών καθώς και η μεταφορά των βαρέως πασχόντων απ’ ευθείας στην πτέρυγα έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημενη  έκθεση των βαρέως πασχόντων αλλά και την διασπορά των ανθεκτικών στελεχών στους υπόλοιπους ασθενείς.. 

Συχνά παρατηρείται επίσης έλλειμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αλλά και υπολειτουργία των επιτροπών επιτήρησης λοιμώξεων των νοσοκομείων. Οι διαφορές επαγρύπνησης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμη κι από κλινική σε κλινική, είναι ορατές ακόμη και στον μη ειδήμονα Κι αυτό είναι διπλά απαράδεκτο γιατί δεν μπορεί να αποδοθεί στις δυσχέρειες χρηματοδότησης ή άλλες υστερήσεις που εμποδίζουν τις πιο « βαθιές” μεταρρυθμίσεις Κυρίαρχο εμπόδιο εδώ είναι η έλλειψη διαφάνειας, καταγραφής και λογοδοσίας πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση αυτή έχει δώσει τα χειρότερα δείγματα γραφής.

Αυτά θα μπορούσαν να λέγονται και το φθινόπωρο του 2019, προτού δηλαδή εμφανιστεί η πανδημία η οποία μεγένθυνε το φαινόμενο κι οδήγησε σε τραγωδίες που δεν κρύβονται πιά. Είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός θανάτων στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός αυτών, που οφείλονται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια Το βέβαιο είναι ότι η θνητότητα πο εμφάνισαν οι ελληνικές ΜΕΘ covid19 ήταν υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σε πλήθος νομαρχιακών νοσοκομείων αποκαλύφθηκε ότι έφθασαν το 90% σε θνητότητα των ΜΕΘ. Αυτό που γνώριζαν ήδη οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, βρίσκεται πλέον σε κοινή θέα.

Ποιος προτείνεται ως πρόεδρος για τον ΕΟΔΥ;

Ο καθηγητής Θ. Ζαούτης έχει συμμετάσχει στο κέντρο κλινικής επιδημιολογίας και έκβασης νοσημάτων CLEO που με την υποστήριξη  του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην οργάνωση ενός προγράμματος καταγραφής, συμμόρφωσης σε επιλεγμένες πρακτικές πρόληψης και ορθης χρήσης των αντιβιοτικών, σε διάφορα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Ειχε επιχειρηθεί να γενικευθεί με την υποστήριξη του ΙΣΝ η εφαρμογή σχετικού προγράμματος κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης ωστόσο το πρόγραμμα αποσύρθηκε την άνοιξη του 2019 λίγο πρό των εκλογών.

Είναι εύλογη η καχυποψία για την σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα οικονομικά συμφέροντα, δεδομένων μάλιστα των πολυσχιδών, ισχυρών συμφερόντων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Παρά τις κυρίαρχες πολιτικες πλευρές του εγχειρήματος, θα αποτελούσε ωστόσο μια ευτυχή συγκυρία η συνύπαρξη σε θέσεις ευθύνης ενός υπουργού με βιωματική εμπειρία για την τραγική αυτή κατάσταση κι ενός ειδικού με προυπηρεσία και βαθιά γνώση του θέματος στον καθ ύλην αρμόδιο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε τις ερωτήσεις εδώ και εδώ.