Θα ήθελα λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για κάτι πολύ σοβαρό: το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Για λίγο ξεχάστε τις αρχαιότητες που καταστρέφονται. Έχουμε ένα τεχνικό έργο, που το χειρίζεται μια δημόσια εταιρεία, η Αττικό Μετρό ΑΕ. Ο εργολάβος του δημόσιου έργου – όπως όλοι οι εργολάβοι – πάντα θα ζητάει:

Ads
  1. παρατάσεις
  2. αποζημιώσεις
  3. περισσότερα χρήματα για να συνεχίσει το Έργο.

Τι κάνει το ΔΣ της δημόσιας εταιρείας; Κανονικά κάνει ό,τι μπορεί για να τελειώσει το έργο στην ώρα του και χωρίς υπερκοστολόγηση (για να υπερασπιστεί το δημόσιο έργο και το δημόσιο χρήμα).

Ακόμη κι αυτό να μην κάνει, τουλάχιστον όταν ο εργολάβος λέει ότι το δημόσιο ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, του απαντά ότι αυτό δεν ισχύει, και το αποδεικνύει (για να υπερασπιστεί το δημόσιο χρήμα, έστω).

Σε μεγάλη πίεση, λέει στον εργολάβο να προσφύγει στη διαιτησία, όπου το δημόσιο πάει με στοιχεία και προσπαθεί να αποδείξει ότι οι καθυστερήσεις είναι ευθύνη του εργολάβου. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις εταιρείες του δημοσίου, είναι πάγια πρακτική και μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών.

Ads

Στην περίπτωση της Αττικό Μετρό (βλ. φωτο), με πρόεδρο τον Ν. Ταχιάο, έχουμε ένα τρίτο σενάριο: η Αττικό Μετρό αποδέχεται ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ εξαρχής ΟΛΑ τα επιχειρήματα και ΟΛΑ τα αιτήματα του εργολάβου του έργου!

Όχι μόνο τα αποδέχεται, αλλά δέχεται ότι η ίδια η Αττικό Μετρό ΦΤΑΙΕΙ για τις καθυστερήσεις του έργου.

Πώς φταίει; Άλλαξε σχεδιασμό για το Σταθμό Βενιζέλου, αργούσε – λέει η ίδια η ΑΜ – να εγκρίνει τις μελέτες που έφερνε ο εργολάβος γιατί είχε «φόρτο εργασίας» (ενώ η Αττικό Μετρό έχει μόνη ευθύνη τα Μετρό).

Ακόμη κι όταν ο Εργολάβος αργούσε να φέρει τις Μελέτες, πάλι η ΑΜ φταίει – λέει η ίδια – γιατί δεν τις ενέκρινε στην ώρα τους!

Ακόμη και στα αρχιτεκτονικά των υπόλοιπων 12 σταθμών, που δεν έχει αλλάξει ΚΑΝΕΝΑΣ σχεδιασμός, απλώς ο εργολάβος (όπως γράφει και το έγγραφο που βλέπετε) ΔΕΝ προχωρούσε ΚΑΜΙΑ εργασία, και πάλι η Αττικό Μετρό δηλώνει «συνυπευθυνότητα»!

Διαβάστε την από 10/2020 απόφαση της Αττικό Μετρό. Παραδέχεται όλα όσα λέμε τόσον καιρό για το έργο αυτό:
οι 12 σταθμοί μπορούσαν να έχουν ήδη παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2020, αλλά επέλεξαν να μην τους δώσουν, η αλλαγή στο Σταθμό Βενιζέλου σταμάτησε ΟΛΟ το τεχνικό έργο, ο εργολάβος ΔΕΝ δούλευε σε 13 σταθμούς (στους 12 κανένας σχεδιασμός δεν είχε αλλάξει στην κατασκευή τους), αλλά την ευθύνη την παίρνει πάνω της η Αττικό Μετρό.

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Με μια δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο 2019!

Τι ακολούθησε; Αιτήματα αποζημιώσεων του Εργολάβου, που ικανοποιούνται σχεδόν εξολοκλήρου από την Αττικό Μετρό! Λογικό, αφού έχει μόνη της παραδεχτεί ότι… φταίει.

Μιλάμε για εκ. ευρώ (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Και τώρα ας ξαναγυρίσουμε στις αρχαιότητες της Βενιζέλου, που τις τελευταίες εβδομάδες καταστρέφονται με φρενήρη ρυθμό: ο Ζέρβας, η Μενδώνη, ο Ταχιάος, ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης μας έλεγαν ότι είναι αναγκαστικό να αποσπαστούν οι αρχαιότητες γιατί έτσι το Μετρό θα τελειώσει πιο γρήγορα και θα κοστίσει φτηνότερα. Παρουσίαζαν όλους εμάς που από την πρώτη μέρα φωνάζουμε ότι αυτό είναι καταστροφή ΚΑΙ των αρχαιοτήτων ΚΑΙ του τεχνικού έργου, ως «επαγγελματίες ευαίσθητους».

Και από πίσω κανόνιζαν με τον εργολάβο να καθυστερεί όσο θέλει σε όλο το έργο, να φταίει η Αττικό Μετρό και τα αρχαία (αυτά φταίνε πάντα, ως γνωστόν). Αυτή τη στιγμή καταστρέφουν τις αρχαιότητες, ενώ η Αττικό Μετρό δίνει παρατάσεις και εκ. ευρώ αποζημιώσεις στον εργολάβο χωρίς να την εγκαλεί κανείς!

Τι πέτυχαν με την αλλαγή στο Σταθμό Βενιζέλου; Είμαστε ήδη στο Γενάρη 2022 και το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα παραδοθεί ούτε στο τέλος του 2023 (ναι, θα πάρει κι άλλη παράταση), οριακά ίσως προλάβουν το Μάρτιο 2025 -εννοείται με αύξηση προϋπολογισμού του έργου, εννοείται που θα το πληρώσουμε όλοι οι πολίτες από τον τακτικό προϋπολογισμό! Και με τις αρχαιότητες κατεστραμμένες.

Η μεταφορά της βασικής γραμμής του Μετρό στο 2025 παρασύρει επίσης και την γραμμή της Καλαμαριάς, που ενώ είναι κατά 85% έτοιμη (λεει ο Καραμανλής), για να παραδοθεί χρειάζεται να χει τελειώσει η βασική γραμμή πρώτα! Μαζί παρασύρει και τον ΟΑΣΘ, που θα βρίσκεται σε »«εκκαθάριση» μέχρι να παραδοθεί το Μετρό! Αισθάνεσθε κι εσείς ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ;

Ναι, είπαν ανερυθρίαστα ψέματα. Ναι, έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα. Δεν πρόκειται μόνο για την μεγαλύτερη καταστροφή αρχαιοτήτων στη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόκειται και για ένα έγκλημα εναντίον του τεχνικού έργου, ένα έγκλημα εναντίον του δημόσιου κορβανά, με όμηρο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι συνωμότησαν για να γίνει όλο αυτό και κάποιοι κερδίζουν από αυτό.

Μπορεί το έγκλημα ενάντια στις αρχαιότητες να μην το χουμε σταματήσει (σκεφτείτε ότι το ΣτΕ ακόμη δεν έχει βγάλει την απόφασή του για τα προσωρινά μέτρα που συζητήθηκαν στο τέλος Νοέμβρη!), μπορεί να ξεκοιλιάζουν την καρδιά της βυζαντινής πόλης, ΟΜΩΣ δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Και το έγκλημα αυτό θα έχει την τιμωρία που του αξίζει.

Άλλωστε οι αρχαιότητες πάντα εκδικούνται…

ΥΓ. Ειδικά όσοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις και τεχνικά έργα, ή έστω στο οικονομικό ρεπορτάζ, και βέβαια από τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, πολύ θα ήθελα τα σχόλιά σας για αυτήν εδώ την απόφαση της Αττικό Μετρό!

image

image

image

image

image

image

image

Πηγή: Facebook