«Η βιολογική γεωργία μπορεί να συμβάλει στο «πράσινο Ντηλ» της ΕΕ», λέει ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski και πρόσθεσε ότι θέλει, όλοι οι αγρότες στην ΕΕ να περάσουν στον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας . «Το όνειρό μου είναι να γίνει όλη η ευρωπαϊκή γεωργία βιολογική», δήλωσε ο Πολωνός σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην «πράσινη εβδομάδα» στο Βερολίνο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας  Παραγωγών Οικολογικών Τροφίμων (BÖLW), αντέδρασαν σε αυτή τη δήλωση ζητοκραυγάζοντας. Και συνέχισε:

Ads

«Η γεωργία θα μπορούσε να συμβάλει στο πρόγραμμα της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την κοινή γεωργική πολιτική μας και να καταστήσουμε τη γεωργία μας πιο φιλική προς το περιβάλλον, το κλίμα και τα ζώα. Η βιολογική γεωργία αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος αυτής της συμβολής.
Ο Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των βιολογικών προϊόντων, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει περαιτέρω τις βιολογικές αγορές».

Αυτός ήταν επίσης ένας στόχος των αγροτών και των καταναλωτών που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην κυβερνητική συνοικία του Βερολίνου το Σάββατο για μια οικολογική αγροτική μεταστροφή, με βασικό σύνθημα «έχουμε χορτάσει!»( „Wir haben es satt“, εννοώντας από υποσχέσεις)  . Οι διοργανωτές μίλησαν για 27.000, η αστυνομία μέτρησε 20.000 – 25.000 διαδηλωτές. «Στο γεωργικό τοπίο, κοιττάζοντας προς τα πίσω βλέπουμε μια πολιτική πλήρους αποτυχίας», δήλωσε ο Jörg-Andreas Krüger, πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Φύσης, μπροστά από την πύλη του Βραδεμβούργου. «Έχουμε απώλειες βιοποικιλότητας, χάνουμε τις μέλισσες, χάνουμε τα πουλιά, χάνουμε τις φάρμες, και χάνουμε την ευκαιρία για ένα καθαρόυγιές μέλλον».

Η στήριξη των γεωργών στη μετάβαση προς την οικολογική γεωργία, ήταν το κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών. Αντίθετα η ομοσπονδιακή υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας (από την χριστιανοδημοκρατική CDU ), «τριγυρνάει» κατά τη διάρκεια της πράσινης εβδομάδας με την καμπάνια της που έχει το σύνθημα: «Εσύ αποφασίζεις», εννοώντας ότι την ευθύνη για το τί είδους γεωργία προωθεί δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά ο καταναλωτής μέσω της αγοράς. Για αυτό οι διοργανωτές της διαδήλωσης την κατηγορούν ότι δεν κάνει τη δουλειά της αφού αφήνει την Αγορά να καθορίζει την κατεύθυνση της γεωργίας. «Κα Υπουργέ, έχουμε βαρεθεί!»

Ads