Η ΝΔ μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε τρεις φορές γραμμή αντιμετώπισης του Κώστα Καραμανλή. Οι δυο με διαρροές , η τρίτη η πιο επίσημη με τον κ.Σκέρτσο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Η πρώτη ήταν ανησυχία, η δεύτερη έντονη αντίδραση ενώ ο κ. Σκέρτσος προέβη στην εκπληκτική αποκάλυψη ότι Καραμανλής και ΝΔ λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αν κρίνουμε , βέβαια, από τους εντεταλμένους δημοσιογράφους και την κατάσταση βρασμού στο διαδίκτυο η αντίδραση και η δυσφορία ήταν  ο κανόνας, ήταν η πραγματική γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης. Ξαφνικά όλες οι αβελτηρίες των κυβερνήσεων Καραμανλή και του ίδιου προσωπικά ήρθαν στην επιφάνεια από αυτούς που τα χρόνια της κυριαρχίας του ουδέποτε  είχαν  διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές του.

Ads

Απολύτως φυσιολογικό είναι επίσης το γεγονός ότι πρωτοστατούν σε αυτή την έκρηξη όψιμου  αντικαραμανλισμού μεταμελημένοι  αριστεροί και ακροκεντρώοι, όλοι αυτοί που ουδόλως ενοχλήθηκαν από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τη θεσμική εκτροπή. Αλλά και αυτοί λιγοστεύουν και όπως έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μείνουν στο πλοίο και να βουλιάξουν μαζί με τον καπετάνιο. Δεν είναι επιλογή γενναιότητας αλλά αδιέξοδη κατάληξη. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να διασωθούν και ελπίζουν ότι θα έχουν  θέση στο αύριο που διαμορφώνεται παίρνουν τις αποστάσεις τους. Σημεία των καιρών , εξελίξεις που τις επιτάχυνε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά επωαζόντουσαν μήνες τώρα από την αδιέξοδη κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ,την αποτυχημένη διαχείρηση της πανδημίας και την πρόσδεση άνευ όρων και ορίων στην πολιτική των ΗΠΑ.

Η γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης σε όλα τα σημεία αντιπαράθεσης  , είτε αφορά τον Καραμανλή, είτε τον Ανδρουλάκη είναι η απεριόριστη κινδυνολογία με την  επίκληση του μπαμπούλα που εκφράζουν ο Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Καραμανλής, λοιπόν, με την παρέμβασή του ενισχύει τον Τσίπρα , ενώ ψηφίζοντας Ανδρουλάκη βγαίνει Τσίπρας.

Στον πανικό τους δεν συνειδητοποιούν ότι με αυτή την πολιτική κινδυνολογίας αντί να αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τον Τσίπρα τους αναδεικνύουν ως την μόνη εφικτή εναλλακτική λύση. Ότι, δηλαδή , εκ του αποτελέσματος και σε αντίθεση με τις προθέσεις τους  δουλεύουν για εμάς. 

Ads

Αυτή η επιλογή κινδυνολογίας είχε ίσως κάποια πιθανότητα επιτυχίας πριν μερικά χρόνια, όταν δεν είχαν γίνει αισθητά τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους και το αντι ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο ήταν ισχυρό και αρραγές . Τώρα το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο έχει καταρρεύσει και για τους πολλούς παράταση της πολυδιαφημισμένης σταθερότητας και του  επιτελικού  κράτους  δικαίως εκλαμβάνεται  ως  απειλή για το μέλλον τους και για την ίδια την δημοκρατία.

Προφανώς και θα αξιοποιήσουμε τις εσωτερικές τους αντιθέσεις. Πολιτική κάνουμε, δεν είμαστε φιλόπτωχο – πόσο μάλλον φιλονεοδημοκρατικό- ταμείο. Δεν αγαπήσαμε τον Καραμανλή, ως Αριστερά είμασταν και είμαστε αντίθετοι στην πολιτική που άσκησε. Αλλά αυτοί που έφεραν στο προσκήνιο πρόσωπα και πολιτικές του ΛΑΟΣ, συμπορεύθηκαν με όλη την Ακροδεξιά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκθέσαν την χώρα με απάνθρωπες πολιτικές στο Έβρο και τα pushbacks και παρακολούθησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους δεν μπορούν να εμφανίζονται ως οι στυλοβάτες της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Οι διαφορές δεξιάς και Ακροδεξιάς στο εσωτερικό της ΝΔ για πρώτη φορά είναι τόσο δυσδιάκριτες και είναι απολύτως φυσιολογικό δημοκρατικοί, πολίτες που ακολουθούν την συντηρητική παράταξη να δυσφορούν. Αποτέλεσα και  της δικής τους πίεσης είναι η εντεινόμενη διαφοροποίηση στο εσωτερικό της ΝΔ. Και προφανώς θα έχουμε συνέχεια στο έργο που, βεβαίως, το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Θα πρόσθετα – για να ευλογήσουμε και τα γένια μας- ότι στην κατάρρευση του αντιΣΥΡΙΖΑ Μετώπου και του σκιάχτρου του εκδικητικού ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε τα μέγιστα η πολιτική μας. Δυο χρόνια τώρα σταθερά και υπομονετικά προβάλουμε την γραμμή της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων και επιμένουμε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Είναι η γραμμή της προοδευτικής διακυβέρνησης όπως κωδικοποιήθηκε στην ορολογία φίλων και αντιπάλων. Στην αρχή την αγνοούσαν ως μη ρεαλιστική. Τόσο βέβαιοι ήσαν για την υπέροχη τους ζώντας μέσα στο συννεφάκι που κατασκεύαζαν τα φίλια ΜΜΕ και οι κόλακες. Τώρα την χτυπάνε ως υπαρκτή απειλή. Και οσο την χτυπάνε τόσο δουλεύουν για αυτή και κατ επέκταση για εμάς. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε ένα γιώτα από την πολιτική μας, τώρα που αποδίδει.

Έχουμε γραμμή προοδευτικής διακυβέρνησης και όχι αυτοδυναμίας. Ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να εκδικηθούμε, ερχόμαςτε να ενισχύσουμε την δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που ακόμα υπάρχουν μέσα στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Έχουμε ευθύνη για αυτό, ως η μεγαλύτερη δύναμη του προοδευτικού χώρου. Όχι μόνο για να συγκροτήσουμε ένα αντιδεξιό μέτωπο αλλά κυρίως μια προοδευτική εναλλακτική διέξοδο για τη χώρα και τον λαό.