Είναι πολλοί που αρρωσταίνουν και κάνουν εκκλήσεις στο fb να προσευχηθούμε γι’αυτούς. Ανεβάζουν στις γιορτές εικόνες αγίων και λόγια προσκυνητών. Όταν βάφεται η μεσόγειος με αίμα αθώων ανθρώπων  από την άλλη, είτε σωπαίνουν σκεπτόμενοι πως τα push backs (δηλαδή το βίαιο σπρώξιμο των ανθρώπων αυτών σε πελάγη τρικυμισμένα σε βάρκες χωρίς καν μηχανή) είναι αναγκαίο κακό, είτε χειροκροτούν τις πρακτικές αυτές και δικαιώνουν τους εμπνευστές τους με ένα «Και λίγα της είπε».

Ads

Επειδή είμαστε κι εμείς που αρρωσταίνουμε με την απανθρωπιά και την υποκρισία να πούμε για χιλιοστή φορά ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να αποβιβαστούν σώοι και να κάνουν αίτηση για άσυλο. Και μια δημοκρατία έχει υποχρέωση από το διεθνές δίκαιο και να τους διασώσει και να τους το επιτρέψει.

Δεν ξέρω πως φτάσαμε να είμαστε περικυκλωμένοι από τόσους σκατόψυχους που το παίζουν ελεήμονες κατά περίσταση. Δεν ξέρω πως φτάσαμε ακόμα κι αριστεροί άνθρωποι να λένε «χαμηλώστε τους τόνους γιατί ο Μητσοτάκης κερδίζει όταν παίζει στο έδαφος της ακροδεξιάς».

Γνωρίζω όμως ότι κάποιοι-ες από εμάς αρνούμαστε να βάλουμε ζυγαριά στην αξία της ανθρώπινης ζωής θεωρώντας πως εμείς που μπορεί να κινδυνέψουμε λόγω έλλειψης ΜΕΘ από την πανδημία, αξίζουμε κάτι περισσότερο από τους πρόσφυγες που σκυλοπνίγονται εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης.

Ads

Δεν είναι περισσότερο εγκληματικές οι εξουσίες όταν παίζουν κορώνα γράμματα τις δικές μας ζωές. Γι’αυτό θεωρώ ότι είμαστε ήδη ηττημένοι-ες που δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια «επίθεση» αγάπης και αλληλεγγύης συμπαρασύροντας σε ένα κίνημα κάθε δημοκράτη άνθρωπο που έχει ενεργή την ενσυναίσθηση του ενώ αντιθέτως αναλωνόμαστε σε αναρτήσεις μικροστρατηγικού περιεχομένου σε μια σκακιέρα που θα έπρεπε να είχαμε σπάσει από καιρό.