Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας. Παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιτύχει την παραμικρή επιτυχία. Θέλει να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ευνοώντας στα ρωσικά συμφέροντα, αλλά οι εν ενεργεία Ρώσοι και Ουκρανοί Πρέσβεις στην Άγκυρα δεν έκαναν και τόσο εγκωμιαστικές δηλώσεις ως προς αυτήν τη συγκεχυμένη θέση της τουρκικής διπλωματίας.

Ads

Επιπλέον, η κυβέρνηση προετοιμάζεται σιγά-σιγά για τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την πλειονότητα των παρατηρητών. Οι επόμενες προεδρικές και γενικές εκλογές θα πρέπει θεωρητικά να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023. Αλλά ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο -αρμόδια για τη διοργάνωση εκλογών ανώτατη αρχή- συνεχίζει τις εργασίες του. Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, ενώ αποκρύπτει την πραγματική φύση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι έργο «μιας μικρής ομάδας κακοπροαίρετων ανθρώπων».

Τα ΜΜΕ, ακόμη και τα προσκείμενα στο Παλάτι, αναφέρουν όλο και περισσότερο τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ακόμη και των μεγαλοβιομηχάνων.

Η αξία της τουρκικής λίρας συνεχίζει να μειώνεται και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την έλλειψη των πρώτων υλών, καθώς και για τη γενική άνοδο των τιμών.

Ads

Επιπλέον, δύο -σχετικά νέα- δεδομένα: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πρόσφατα ότι λαμβάνει από τη δημόσια διοίκηση καθημερινά ολοένα και περισσότερους φακέλους διαφθοράς. Οι διοικητικοί υπάλληλοι θέλουν να προετοιμαστούν για το μέλλον, αποκαλύπτοντας τις παρατυπίες της εξουσίας.

Δεύτερο νέο γεγονός: Το δικαστικό σώμα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντι-ερντογανικό τις τελευταίες εβδομάδες. Το ΣτΕ και ιδιαίτερα το Συνταγματικό Συμβούλιο, αλλά και τα πρωτοδικεία έχουν εκδώσει ετυμηγορίες κατά των κυβερνητικών συμφερόντων:

Ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε τη δίκη κατά του Ερντογάν που τον είχε κατηγορήσει για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την κατάσχεση από την κυβέρνηση του διαβατηρίου της Ντιλέκ Ντουντάρ, συζύγου του εξόριστου δημοσιογράφου Τσαν Ντουντάρ. Η κατηγορούμενη για εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σεντέφ Καμπάς, που μηνύθηκε, συνελήφθη και φυλακίστηκε, έπρεπε να αποφυλακισθεί τρεις μήνες μετά τη σύλληψή της. Το Πρωτοδικείο την είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 28 μηνών.

Ίσως όχι ακόμη όλοι οι εισαγγελείς και οι δικαστές, αλλά ένα μεγάλο μέρος των δικαστικών λειτουργών πιστεύει ότι η σημερινή εξουσία είναι απίθανο να παραμείνει στη θέση της για πολύ και δεν θέλουν να αποτελούν στόχο για τη νέα κυβέρνηση.

«Δύο φορείς ανακοινώνουν γενικά το κυβερνητικό μέλλον: Τα ΜΜΕ και το δικαστικό σώμα», δηλώνει ένας εξόριστος καθηγητής νομικής. «Τα μέσα ενημέρωσης αποδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο, οι πωλήσεις και το κοινό τους μειώνονται δραματικά και πολύ λίγοι άνθρωποι τους πιστεύουν. Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δείχνουν, επίσης, ότι το δικαστικό σώμα είναι υποχρεωμένο να σχεδιάσει το δικό του μέλλον. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον σε θέση, όπως στο παρελθόν, να επιβάλλει τις αποφάσεις του στους εισαγγελείς και δικαστές», κατέληξε.

Παρόλα αυτά, οι παρατηρητές από την Άγκυρα και το εξωτερικό υπενθυμίζουν ότι ο Ερντογάν είναι ένα πολιτικό θηρίο που έχει κερδίσει, εξαιρουμένης μίας (τον Ιούνιο του 2015), όλες τις εκλογές από το 2002 και μετά.