Η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών θα επιφέρει την κάμψη του τρίτου κύματος, πλησιάζοντας προς το Πάσχα. Τα πρώτα σημάδια επαλήθευσης αυτής της πρόγνωσης είναι ήδη εδώ. Η κορύφωση του κύματος είναι παρελθόν, με τυπική ημερομηνία κορύφωσης τα 4340 κρούσματα προ δεκαημέρου! Η  ήπια κάμψη του τελευταίου δεκαημέρου (περίπου κατά 10%) δίνει την βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα από επιδημιολογική άποψη, πέρασαν.

Ads

Ωστόσο:

1.     Η κάμψη της καμπύλης των κρουσμάτων θα είναι ήπια και θα χρειαστεί χρόνο, ακριβώς γιατί το λοκντάουν του Φλεβάρη επέτυχε τον στόχο της σχετικής επιπέδωσης. Όπως  απέτρεψε την εκθετική αύξηση και μείωσε την σφοδρότητα του τσουνάμι, ακριβώς για τον ίδιο λόγο η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και σε βάθος χρόνου.

2.     Η κρίσιμη διέλευση της κορυφής στην καμπύλη των κρουσμάτων, δεν ταυτίζεται αλλά απέχει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, από την αντίστοιχη κορύφωση σε εισαγωγές, διασωληνώσεις, θανάτους. Σε αυτό το επίπεδο τα χειρότερα δεν πέρασαν ακόμη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους, η αποτυχημένη πρόληψη και διαχείριση καθώς και οι ελλείψεις στις ΜΕΘ θα πληρώνεται επί μακρόν με αυξημένη θνησιμότητα, δεδομένου ότι η κακή μακροπρόθεσμη κατάληξη για πολλούς ασθενείς έχει ήδη κριθεί.

Ads

3.     Ο τελικός όγκος των περιστατικών, δεδομένου  ότι η αποκλιμάκωση θα είναι βραδεία, μπορεί να επαυξηθεί σημαντικά, αν τυχόν επικρατήσουν τυχοδιωκτικές λογικές, πρώιμης χαλάρωσης και πολιτικής «αξιοποίησης»

4.     Τα περιθώρια για αλλαγές στην εμβολιαστική πολιτική είναι πλέον μικρά. Το στοίχημα ήταν να αποφευχθούν οι χιλιάδες αποτρέψιμοι θάνατοι του τρίτου κύματος. Αυτό δεν επιτεύχθηκε δεδομένου ότι οι ευάλωτες ομάδες χρειάστηκε να περάσουν τα δύσκολα χωρίς να εμβολιασθούν. Είναι αληθές ότι η εμβολιαστική επάρκεια του θέρους σε συνδυασμό με την κάμψη που θα έχουν επιφέρει οι καιρικές συνθήκες, αναμένεται ότι θα δώσει τέλος στην περιπέτεια, αν δεν υπάρξει κάποια φοβερή ανατροπή από νέες μεταλλάξεις.

5.     Όπως και πέρυσι ένας ήλιος κόκκινος, ζεστός έδωσε την λύση έτσι θα γίνει και φέτος, απλώς αυτή την φορά το εμβόλιο θα έρθει να δώσει αργά ή γρήγορα και την χαριστική βολή, υπό προϋποθέσεις φυσικά.   Γι’ αυτό και το φαινόμενο στην απείθαρχη Κρήτη θα καμφθεί πολύ γρηγορότερα από ότι στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ήταν ανέκαθεν ανόητες οι συγκρίσεις με τις ψυχρές χώρες

6.     Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η μάχη της πανδημίας, χάθηκε στην μόνη γραμμή που θα μπορούσε να ανασχεθεί, στην φάση της διασποράς και της επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντί για θριαμβολογίες, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγνώμη από όσους υπέφεραν άδικα και από τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους.

7.     Η νάυλον σημαία ενός ακόμη ψευδοθριάμβου των ψευδομωυσύδων λέγεται self test. Η θετική εξέλιξη του φυσικού φαινομένου πρόκειται να αποδοθεί στην ελληνική ευρεσιτεχνία και στο δαιμόνιο της φυλής. Κουραφέξαλα. Τα ψευδώς αρνητικά κρούσματα, μπορεί απλώς να νομιμοποιήουνι κι άλλους άτοπους τυχοδιωκτισμούς

8.     Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας για μικροβιολογικά ζητήματα επικαλούμαστε την ειδημοσύνη επιδημιολόγου και για επιδημιολογικά την ειδημοσύνη λοιμωξιολόγου, αρκεί αυτό που λέγεται να βολεύει. Δεν ακούμε λοιπόν την μικροβιολόγο καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ Νικολάου που προσέφυγε στον εισαγγελέα για τα self test, μαζί με όλη την επιστημονική Ένωση των ειδικών αλλά τον κ. Μαγιορκίνη, που αφού ανακάλυψε την ευεργετική επίπτωση του σχολικού συνωστισμού στην μη μεταδοτικότητα του ιού, τώρα προβαίνει σε «ανακαλύψεις» και στις ειδικότητες των άλλων.

9.     Στη συνέντευξη τύπου, ο παραπάνω κύριος,  για πολλοστή φορά έπαιξε σήμερα με τις έννοιες της ευαισθησίας και της ειδικότητας, λες και απευθύνεται σε κρετίνους. Μας τόνισε τις ευεργετικές επιπτώσεις σε 600 σπίτια και σχολεία λόγω του self test, αγνοώντας  τα ψευδώς αρνητικό μήνυμα για άλλα 600 βάσει τη αναφερόμενης ευαισθησίας του τεστ. Ααλλά αν είναι τόσο αφιερωμένος στην σάρωση της κοινότητας, γιατί δεν μας το έλεγε επί 14 μήνες όταν το φώναζαν όλοι, από τον ΠΟΥ μέχρι την αντιπολίτευση;

10.  Το σκάνδαλο των «ληστών εμβολίου μετά φόνου» όπως ονομάζεται η μαζική παραβίαση στην σειρά εμβολιασμού, στην γειτονική Ιταλία έχει αναδειχθεί σε κύριο πολιτικό θέμα. Στην Ελλάδα μέχρι πότε θα κυριαρχεί ομερτά; Από ένα σημείο και μετά καταντά συνενοχή και βάζει σε κίνδυνο ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα το εμβόλιο.