Μια μέρα είπαν: Πεθαίνουμε στο νότο της Αφρικής. Χωρίς φάι , χωρίς νερό. Έχουμε αποδεκατιστεί από τους πολέμους, οι εταιρίες πετρέλαιου έχουν καταστρέψει τη φύση μας. Πίνουμε μολυσμένο νερό. Πεθαίνουμε από μεταδοτικές ασθένειες. Θα φύγουμε για την Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Ads

Οι εφημερίδες έγραψαν. Χιλιάδες Αφρικανοί πεθαίνουν στη Σαχάρα πριν φτάσουν στη Λιβύη. Η Σαχάρα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο. Αν πεθάνεις σπάνια κάποιος θα κάνει τον κόπο να σε θάψει. Η Σαχάρα μυρίζει θάνατο.

Ένας που έχασε τον αδερφό του στη Σαχάρα είπε: Κοιμήσου αδερφέ, θα παλέψω εγώ για τα παιδιά σου.

Όσοι έφτασαν στη Λιβύη είπαν: Μας απαγάγουν συμμορίες. Έχουμε ένα όπλο στον κρόταφο: Τηλεφώνησε να φέρουν λίτρα. Είμαστε στριμωγμένοι σε κέντρα κράτησης. Στα πόδια μας αλυσίδες. Στην καρδιά μας οι κάννες των όπλων τους. Είμαστε σκλάβοι σε ιδιωτικά και δημόσια κάτεργα. Τα πρόσωπα μας πίσω από σίδερα ματώνουν. Τα κορμιά μας σε υγρά υπόγεια είναι χαραγμένα με μαχαίρια. Είμαστε εγκλωβισμένοι στην κόλαση.

Ads

Όσοι κατάφεραν να αποδράσουν και δεν πνίγηκαν είπαν στους διασώστες τους:

Η γυναίκα : Έχετε τεστ εγκυμοσύνης; Έχουμε βιαστεί όλες.

Ο άνδρας : Τα βράδια μεθούσαν οι φύλακες στα κέντρα κράτησης και μας πυροβολούσαν για να σπάσουν πλάκα.

Μας πουλούσαν και μας ξαναπουλούσαν σε άλλους αφέντες. Αυτό το σημάδι στην κοιλιά μου είναι από βασανισμούς. Αυτά τα δάχτυλα εκείνοι μου τα έκοψαν. Προτιμώ να πνιγώ παρά να επιστρέψω στη Λιβύη. Πάρτε μας στην Ιταλία.

Η Ιταλική κυβέρνηση είπε: Κλείνω τα σύνορα. Οι τραγωδίες των άλλων μας απειλούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν: Φροντίστε να κρατήσετε τους σκλάβους στο έδαφός σας.

Οι συμμορίες της Λιβύης είπαν: Όλα θα γίνουν αρκεί να πληρωθούμε καλά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ως κράτος της Λιβύης μια από τις συμμορίες. Τη συμφωνία υπέγραψαν όλοι. Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας που είχε συμμετάσχει στον πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν: Θα χρηματοδοτήσουμε το λιμενικό σας σώμα. Θα χρηματοδοτήσουμε τα κέντρα κράτησης. Θα σας δώσουμε γη και ύδωρ. Δεν θέλουμε τα θύματα των δικών μας πολιτικών στο κατώφλι μας.

Οι διασώστες είπαν: Η ΕΕ πληρώνει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Τον βασανιστή να διασώσει τον βασανιζόμενο.

Οι διασώστες είπαν: Τα καράβια μας θα παραμείνουν εδώ.

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στα διασωστικά πλοία είπαν: Ποια είναι τα σκάφη που μας πλησιάζουν; Γιατί πυροβολεί το λιμενικό σώμα εναντίον μας; Αν είναι να μας επιστρέψουν στη Λιβύη θα πέσουμε να πνιγούμε. Δεν επιστρέφουμε στη γη που θρέφεται από τα δάκρυά μας και το αίμα μας.

Η Ευρώπη είπε:  Θα πληρώνω μέχρι να πάψετε να χτυπάτε την πόρτα μου. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις δικές μου ευθύνες.

Οι πρόσφυγες είπαν: Μας πυροβολούν στα κέντρα κράτησης, μας αφήνουν νηστικούς στα κολαστήρια. Μας εγκαταλείπουν εκεί όταν σφάζονται μεταξύ τους και πίνουμε νερό από τις λεκάνες της τουαλέτας. Μας πυροβολούν και στη θάλασσα. Βάζουν τον έναν να βιάζει τον άλλο. Η ζωή μας δεν αξίζει ούτε ένα χέρι βοήθειας. Είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο εμείς και τα αδέρφια μας.

Οι ηγέτες της ΕΕ είπαν: Κανένα διασωστικό καράβι δεν νομιμοποιείται να διασώζει απελπισμένους. Η απελπισία δεν θα φτάσει στην Ευρώπη, έχουμε αρκετή στην γερασμένη μας ήπειρο. Να προστατευτεί η Ευρώπη από τους απελπισμένους της Αφρικής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είπαν: Η Ευρώπη αφήνει τους πρόσφυγες στους δολοφόνους τους

Ένας προσφύγας ρώτησε: Σε ποια ήπειρο ο άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερα άνθρωπος; Μετά πνίγηκε στα νερά της Λιβύης.

Οι διασώστες είπαν: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σιωπή από εκείνη του πνιγμού ενός ανθρώπου. Κάτω από την επιφάνεια του νερού καραδοκεί η πιο επώδυνη βαρύτητα.

Η ηγέτες της Ευρώπης είπαν: Δεν θέλουμε φασιστικά κόμματα στο έδαφός μας. Την επόμενη μέρα έπραξαν ότι προστάζουν τα φασιστικά κόμματα. Κανένα έλεος στο δράμα των προσφύγων.

Τα ΜΜΕ είπαν: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η πολιτική κρίση στην Ευρώπη, η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Οι νεκροί έξω από τα σύνορά μας είναι αόρατοι.

Η Ευρώπη είπε: Αυτή η σημαία του τελευταίου διασωστικού πλοίου στα νερά της Λιβύης υποστέλλεται.

Οι πρόσφυγες είπαν: Αν επιβιώσουμε στα χωριά μας θα πεθάνουμε στη Σαχάρα. Αν επιβιώσουμε στη Σαχάρα θα πεθάνουμε στη Λιβύη. Αν επιβιώσουμε στη Λιβύη θα βασανιζόμαστε μέχρι θανάτου. Στη Λιβύη δεν θα επιβιώσουμε όσο οι βασανιστές μας πληρώνονται από την ΕΕ για να μας εκμεταλλεύονται.

Η Ευρώπη είπε: Δεν σας ακούω…

Οι διασώστες είπαν: Δεν μας ακούνε…

Οι πρόσφυγες είπαν: Ούτε οι προσευχές μας δεν έχουν παραλήπτη

Η θάλασσα είπε: Έχω χορτάσει θάνατο.

Υ.Γ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επέμβουν επειγόντως επανορθώνοντας ένα σύστημα που αποτρέπει τα κράτη να βοηθήσουν τους πρόσφυγες/ισσες και τους μετανάστες/ριες οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο κατά μεσοίς του πελάγους, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.