Με 103 θανάτους μόλις σε ένα 24ωρο, με 672 διασωληνωμένους, αρκετοί από τους οποίους εκτός ΜΕΘ, με 18.834 νέα κρούσματα, με περισσότερους από 22.000 νεκρούς συνολικά μέχρι σήμερα και με την Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τους ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μετά την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, η χώρα θα έπρεπε να έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Ads

Άμεσα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί για τους μαζικούς χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει με ευθύνη της πολιτείας, με διαρκείς ελέγχους στην κοινότητα προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένα και εξειδικευμένα μέτρα που να στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα της εξάπλωσης του ιού.

Αντ’ αυτών, στη χώρα που ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς μετατράπηκε σε σκευωρία, η κυβέρνηση εφησυχάζει επικίνδυνα.

Όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία, αλλά ανακοινώνει και ότι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει και τα ελάχιστα εκείνα μέτρα που έχει ήδη πάρει, υποκύπτοντας στις διαμαρτυρίες μια μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και οι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ads

Η κυβέρνηση για να καθησυχάσει τις αντιδράσεις επιστρατεύει την τεχνική του αντιπερισπασμού, ενεργοποιώντας το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και κατηγορώντας τον Τσίπρα και τον Πολάκη, ως εάν ακόμη να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι ακόμη, κλιμακώνει τη στρατηγική της έντασης με σόου αστυνομικών επιθέσεων και ανακοινώσεις περί εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ανοχύρωτα από την πανδημία πανεπιστήμια.

Η στρατηγική της αδράνειας απέναντι στην ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας στηρίζεται σε μια σειρά από… μισές αλήθειες που επειδή παραπλανούν, ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα. Τα οποία η επικοινωνιακή μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας διαδίδει επιτυχώς στον πληθυσμό μέσω των πρόθυμων ΜΜΕ.

Η πρώτη… μισή αλήθεια είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με τα ελαφρά συμπτώματα, έχει κυριαρχήσει παντού.

Η μισή αλήθεια σε αυτή την είδηση που αναμεταδίδουν είναι ότι πράγματι, αυτή τη στιγμή η Όμικρον επικρατεί στο 90% περίπου των κρουσμάτων.

Η άλλη μισή αλήθεια όμως αυτής της επικίνδυνα καθησυχαστικής θεωρίας, είναι ότι το υπόλοιπο 10% των καθημερινών κρουσμάτων, δηλαδή πολύ περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα, αν δεχτούμε ότι υπάρχει και υποκαταγραφή της νόσου, κάθε μέρα διαγιγνώσκονται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα καλά κρατεί, παρουσιάζοντας περίπου την ίδια εξάπλωση με την περίοδο πριν τις γιορτές, επαληθεύεται από την καθημερινή αύξηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών. Και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων, αυξάνονται καθημερινά εξ αιτίας κυρίως της βαρύτητας της νόσου που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Η δεύτερη… μισή αλήθεια που επιστρατεύουν αφορά στην παραδοχή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εισήγαγε, της πανδημίας των ανεμβολίαστων.

Η υπουργός Παιδείας πρόσφατα μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί στα πανεπιστήμια τα μαθήματα εξακολουθούν να γίνονται σε αίθουσες με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα και χωρίς υποχρεωτικά τεστ, στήριξε την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία επιλογή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι οι φοιτητές είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι.

Η μισή αλήθεια είναι ότι πράγματι, η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι και συνεπώς κατά κανόνα νοσούν ελαφρύτερα. Η άλλη μισή αλήθεια όμως, που οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό και με την προηγούμενη παραδοχή της συνεχιζόμενης παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, είναι ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Που σημαίνει ότι και οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και η επιδημιολογική επιτήρηση είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το εάν κάποια τμήματα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένα ή όχι, καθώς όλοι παραμένουμε ενεργές εστίες μετάδοσης του ιού.

Η τρίτη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία μισή αλήθεια αφορά στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι» της πανδημίας, που σέρνεται από τον περσινό Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Γιατί αν η μισή αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πράγματι κοντά στη φάση αποκλιμάκωσης της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, η άλλη μισή είναι ότι εντωμεταξύ και μέχρι αυτό να συμβεί, θα χαθούν χιλιάδες ζωές άδικα, εξ αιτίας ακριβώς της αδράνειας που προκαλεί η καθησυχαστική θεωρία ότι η πανδημία τελειώνει και άρα δεν χρειάζονται μέτρα προφύλαξης.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία για να το αντιληφθεί κανείς.

Τα 22.000 φέρετρα της πανδημίας αποτελούν τη σφραγίδα της κυβερνητικής αποτυχίας.

Οι διεθνείς μετρήσεις και αξιολογήσεις άλλωστε, που μας κατατάσσουν αυτήν την εποχή στις 3 χειρότερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά στους θανάτους από την πανδημία, είναι και εύγλωττες και αποκαλυπτικές.

Το κακό είναι ότι μέχρι να γίνουν εκλογές για να φύγει επιτέλους η ανεύθυνη κυβέρνηση με τις επικίνδυνες επιλογές, θα χαθούν άδικα πολλές ζωές ακόμη…