Χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ομάδα της Αριστεράς πρότεινε να συζητηθεί το πόρισμα της OLAF, της εσωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ εναντίον της διαφθοράς και για την τήρηση των νόμων, για τη δράση της Frontex στο Αιγαίο.

Ads

Η πρόταση, που αμέσως υποστήριξαν οι Σοσιαλιστές, οι Κεντρώοι(Renew) και οι Πράσινοι, εγκρίθηκε με ευρεία υποψηφία (209 ψήφοι υπέρ, 135 κατά). Την καταψήφισε η ακροδεξιά και η δεξιά( ΕΛΚ) όπου ανήκει και η ΝΔ. Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη και το ΕΛΚ δεν είχαν κανένα καημό να υπερασπίσουν τη Frontex: αυτό που τους ενδιέφερε είναι να μην συζητηθεί η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Εδώ και μήνες, η ακροδεξιά και η ΝΔ, δίνουν μια λυσσασμένη μάχη οπισθοφυλακής για να μην δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα, που παραδόθηκε στην Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Ακόμη και σήμερα, οι ευρωβουλευτές δεν το έχουν πάρει στα χέρια τους, μόνο στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για τις Ελευθερίες δόθηκε το δικαίωμα να το διαβάσουν, αλλά όχι να το αντιγράψουν. Λες και πρόκειται για τον κώδικα με τον οποίο ανοίγει το «βαλιτσάκι» του Πούτιν για τους πυρηνικούς πυραύλους

Διαβάστε επίσης: Πόρισμα – κόλαφος της OLAF για τα pushbacks από τις ελληνικές αρχές και το ρόλο της Frontex

Ads

Τον Ιούλιο, ένα μέρος του εκρηκτικού πορίσματος διέρρευσε στον τύπο και την προηγούμενη εβδομάδα το Spiegel και το FragDenStaat, ένα ερευνητικό site που ειδικεύεται στην αποκάλυψη κρατικών μυστικών, το έδωσαν στη δημοσιότητα, στο σύνολο του. Στο πόρισμα παρουσιάζονται ντοκουμέντα,  σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή διαπράττει συστηματικά επαναπροωθήσεις για τις οποίες η Frontex γνώριζε τα πάντα, συγκαλύπτωντας  εγκληματικές και παράνομες ενέργειες.

Αντιγράφω μόνο ένα μικρό απόσπασμα, από ένα συνηθισμένο περιστατικό, σχεδόν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα:

«Στις 5 Αυγούστου 2020 στις 01:41 τοπική ώρα Ελλάδας, ο FSA METIS (το αναγνωριστικό αεροσκάφος της Frontex) εντόπισε ένα σκάφος με περίπου 30 μετανάστες. Το λαστιχένιο σκάφος ήταν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ρυμουλκήθηκε προς τα τουρκικά από ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Κατά τη στιγμή της παρατήρησης, το σκάφος βρισκόταν περίπου 1,2 ναυτικά μίλια μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα .Στις 10: 40 π.μ ο  █ █ █ █ █ █ █ █   █ (διαγράφεται το όνομα)  ενημέρωσε τον  █ █ █ █ █ █ █ █ για το περιστατικό. Στο email τόνισε ότι “(…) η ρυμούλκηση ενός υπερπλήρους εύθραυστου σκάφους τη νύχτα στην ανοιχτή θάλασσα είναι μια κατάσταση που μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβατών»

Ακολουθεί στην επόμενη πρόταση η συγκάλυψη των παρανομιών της ελληνικής Ακτοφυλακής από τη Frontex:

«Το αεροσκάφος μας έλαβε αμέσως εντολή από τον εμπειρογνώμονα της Ελληνικής Ακτοφυλακής να πετάξει μακριά από τη σκηνή,. Εστάλη για περιπολία πάνω από την ελληνική ξηρά και στη συνέχεια μπρος-πίσω 9 φορές μεταξύ 2 σημείων όπου δεν παρατηρείτο ποτέ δραστηριότητα (…) ».

Διαβάστε επίσης: Η έκθεση «κόλαφος» της OLAF για Frontex και επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Aυτό είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από το πολυσέλιδο(120 σελίδες πόρισμα) που περιλαμβάνει απίστευτα περιστατικά, από επαναπροωθήσεις μέχρι τις διαβόητες «αποβιβάσεις φαντάσματα», όταν πρόσφυγες και μετανάστες καταφέρνουν να αποβιβαστούν στις ελληνικές ακτές, αλλά συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται.

Με την έκδοση του απόρρητου πορίσματος τον Φεβρουάριο, ο διοικητής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι- τον οποίο είχε βραβεύσει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης για τις «υπηρεσίες» του- υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε απτόητη να κάνει -και σε αυτό το θέμα- τον ψόφιο κοριό, παρότι ήταν προφανώς ενημερωμένη από τον Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά που είχε παραλάβει το πόρισμα από τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα ενώ αυτές τις πρακτικές είχαμε ακριβώς καταγγείλει, μαζί με τον διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλο,  στη γνωστή εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας κατηγόρησε- με ένα μήνα καθυστέρηση- ούτε λίγο πολύ για εθνική προδοσία. Τα υπόλοιπα θα τα εξηγήσει ο κ. Οικονόμου στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Το i-πούλιτζερ, η κοινωνία -πράγματι- ώρα μηδέν και τα βραβεία Βατόμουρα

Η χθεσινή, πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση της πλήρους απομόνωσης της ΝΔ, που ανέλαβε και χθες να υπερασπίσει την OLAF! Ακόμη και οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τήρησαν αποστάσεις, η  αρμόδια Επίτροπος επανέλαβε ότι «υπάρχει πρόβλημα », ενώ ο Σοσιαλιστής και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Ελευθερίες Λόπεζ Αγκιλάρ συνόψισε την υπόθεση σε 4 λέξεις: «Η διαφθορά των αρίστων».

Και μιας το έφερε η κουβέντα για την ελληνική κυβέρνηση, παραθέτω το σύνολο του πορίσματος (στα αγγλικά) το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε. Το ίδιο και οι κ.κ Μητσοτάκης και Οικονόμου, που είναι τζιμάνια στα αγγλικά.

* Η εικόνα είναι από το FragDenStaat