Τελικώς,  δύο δύστυχοι που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Μάλκολμ-Χ το 1965 και σάπισαν στη φυλακή, είναι αθώοι.

Ads

Δεν πρόκειται απλώς για τη διόρθωση ενός ακόμη λάθους της αμερικανικής δικαιοσύνης: μετά τη δολοφονία του Τζων Κένεντι δύο χρόνια πριν, η δολοφονία του Μαύρου Ακτιβιστή ηγέτη καθώς και αυτές του Ρόμπερτ Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968, άλλαξαν όλη την πορεία των ΗΠΑ.

Ένας από τους πιο αξιόλογους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Cyrus R. Vance Jr., ανακοίνωσε λοιπόν χθες ότι oι πολίτες της χώρας είχαν παραπλανηθεί ως προς το σκηνικό και τους ενόχους της δολοφονίας που συντάραξε τις ΗΠΑ, «ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας», έγραψαν αργά χθες Τετάρτη οι New York Times.

Ο Μάλκολμ- Χ , γεννημένος στη Νεμπράσκα, φυλακίστηκε το 1952 για διαρρήξεις, συμμετοχή σε κυκλώματα ναρκωτικών και πορνείας. Στη φυλακή ασπάστηκε το Ισλάμ, έγινε ιερέας και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος  του «Έθνους του Ισλάμ», μιας ριζοσπαστικής αντιρατσιστικής  οργάνωσης. Εξαιρετικός ρήτορας και χαρισματική προσωπικότητα, μετατράπηκε σε έναν από τους πιο ισχυρούς και με μεγάλη επιρροή ηγέτες των Μαύρων στην Αμερική.

Ads

Το 1965, ένα χρόνο μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από το «Εθνος του Ισλάμ», μόλις είχε ξεκινήσει την ομιλία του σε μια αίθουσα στο Μανχάταν για την νέα οργάνωση «Αφροαμερικανική Ενότητα», που ετοίμαζε. Ηταν 39 χρονών, όταν μια ομάδα ένοπλων τον δολοφόνησαν μπροστά στην έγκυο σύζυγο του και τρεις από τις κόρες του.

image

Ο Τόμας Χάγκαν, ένας από τους δράστες που τον πυροβόλησε συνελήφθη, αλλά δύο ακόμη κατάφεραν να ξεφύγουν. Η αστυνομία συνέλαβε σε λίγες μέρες δύο μέλη του “Εθνους του Ισλάμ” που δήλωσαν αθώοι αλλά καταδικάστηκαν και αυτοί για τη δολοφονία. O Μοχάμαντ Aσίζ είναι σήμερα 83 ετών,και αποφυλακίστηκε  το 1985. Ο Καλίλ Ισλάμ βγήκε από τη φυλακή δύο χρόνια αργότερα και πέθανε το 2009, χωρίς να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομα του.

Ο ένας είχε τρία παιδιά και ο άλλος έξι, όταν κλείστηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και πέρασαν χρόνια στην απομόνωση. Οι ζωές τους καταστράφηκαν. Ο πραγματικός δράστης Τόμας Χάγκαν που επίσης αποφυλακίστηκε υπό όρους το 1988, δήλωσε τότε ότι οι δύο δεν είχαν σχέση με τη δολοφονία. Αλλά ο εισαγγελέας αρνήθηκε να ανοίξει ξανά την υπόθεση.

 Στη δίκη που είχε γίνει το 1966, πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι ήταν σπίτι τους την ώρα της δολοφονίας. Ένας από τους μάρτυρες  είχε τηλεφωνήσει στον ένα κατηγορούμενο στο σπίτι του. Αλλά το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψιν τις καταθέσεις τους. Οι δύο καταδικασθέντες,  έπεσαν θύματα του ρατσισμού και της αδικίας που ήθελαν να πολεμήσουν.

Τώρα αποδεικνύεται ότι, από τους ενόρκους και το δικαστήριο, η εισαγγελική αρχή είχε αποκρύψει σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης. Εγγραφα του FBI που ήρθαν στο φως,  δείχνουν ότι υπήρχαν πληροφορίες που ενέπλεκαν άλλους υπόπτους και στοιχεία που αθώωναν τους δύο καταδικασθέντες.

Αποκρύφτηκε επίσης το γεγονός ότι υπήρχαν μυστικοί πράκτορες στην αίθουσα όπου έγινε ο φόνος. Και από τα αρχεία της Αστυνομίας προκύπτει ότι ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας The New York Daily News, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα το πρωί της δολοφονίας, με την προειδοποίηση ότι ο Μάλκολμ-X  θα δολοφονηθεί. Ο Μαύρος ηγέτης δεχόταν συνεχώς απειλές για τη ζωή του και το σπίτι του είχε καταστραφεί λίγο καιρό πριν από εμπρησμό. Αλλά αντίθετα με ότι συνήθιζε, η αστυνομία δεν είχε παρουσία στην εκδήλωση.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση, είναι ότι η αναψηλάφηση της ξεκίνησε  όταν τα παραπάνω νέα στοιχεία παρουσίαστηκαν σε μια σειρά 6 επεισοδίων-ντοκιμαντέρ στο Netflix (τώρα αθωώνει και Μαύρους, καλά λέει ο Μπογδάνος ότι είναι όργανο της παγκόσμιας νεομαρξιστικής προπαγάνδας! Η σειρά υπάρχει και στο «ελληνικό» Netflix με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ-Χ »). Ο εισαγγελέας είδε τα ντοκιμαντέρ και ξεκίνησε μια έρευνα που κράτησε 22 μήνες, με τη βοήθεια δικηγόρων και ακτιβιστών ενάντια στις λάθος καταδίκες- μια επιδημία στις ΗΠΑ.

image

Οι καταδικασθέντες τώρα δικαιώνονται, αλλά οι πραγματικοί δολοφόνοι του Μάλκολμ-Χ  δεν έχουν βρεθεί, όπως άλλωστε και στην περίπτωση του Τζων Κένεντι.

Στη δολοφονία  του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ένοχος ομολόγησε  και μετά από συμφωνία με την εισαγγελία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών χωρίς δίκη, ενώ πάντα υπάρχει η υποψία μιας συνωμοσίας την οποία συγκάλυψαν αν δεν οργάνωσαν κιόλας οι κρατικές υπηρεσίες. Λίγο μετά δολοφονήθηκε και ο Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ βάδιζε ολοταχώς για την προεδρία των ΗΠΑ. Ότι πιο προοδευτικό διέθεταν οι ΗΠΑ σε πολιτικό προσωπικό τη δεκαετία του 60, εξολοθρεύθηκε κυριολεκτικά.

Κάπως έτσι ήρθε στην εξουσία ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1969, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στο Βιετνάμ και βάζοντας τις βάσεις για την επιδρομή του νεοφιλελευθερισμού και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, μετά την μεταπολεμική ευφορία και τις ελπίδες για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Από τότε το ίδιο έργο παρακολουθούμε, σε ενδιαφέροντα ιστορικά επεισόδια. Αλλά πριν η αμερικανική δημοκρατία διαβρωθεί από την απληστεία και μετά από μια σειρά καταστροφικούς πολέμους καταλήξει στον Τραμπ,  είχε βαθιά τραυματιστεί από τις πολιτικές δολοφονίες της δεκαετίας του 60, όπως αυτή του Μάλκολμ-Χ. Χθες ο εισαγγελέας ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των αρχών αλλά ίσως είναι αργά.