Περαιτέρω ανακοινώσεις μεγάλων έργων αστικοποίησης, μεγάλες τελετές εγκαινίων ορισμένων κτιρίων ή θεσμών, συνεχείς επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν, είναι πολύ θυμωμένος εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα. Η ρητορική του έγινε όλο και πιο επιθετική: Ύβρεις κατά του δημάρχου της Σμύρνης, ακόμη και κατά του πατέρα του, γλώσσα λούμπεν κατά της Ελλάδας…

Ads

Ο Yalcin Dogan, έμπειρος αρθρογράφος του T24, γενικού ειδησεογραφικού ιστότοπου εξηγεί το λόγο αυτής της στάσης: «Ο ίδιος έχει πλέον καταλάβει ότι θα χάσει».

Πράγματι, διαβάζουμε όλο και περισσότερο, ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δηλώσεις και τις καταγγελίες πρώην ψηφοφόρων του ΑΚΡ που πλέον υποστηρίζουν δημόσια την αντιπολίτευση. Η αύξηση των τιμών και ο πληθωρισμός είναι οι πρώτοι παράγοντες της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Και το Παλάτι δεν μπορεί ακόμα να βρει λύση στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας. «Λίγη ακόμη υπομονή παρακαλώ, όλα θα πάνε καλύτερα σε τρεις μήνες», λένε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, μία υπόσχεση ήδη τουλάχιστον ενός έτους!

Ads

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τον Ερντογάν. Το κόμμα του και ο ίδιος είναι οι δύο μεγάλοι χαμένοι στις έρευνες του τελευταίου εξαμήνου.

Στα παρασκήνια της Άγκυρας προτείνονται τουλάχιστον δύο σενάρια:

Ο Ερντογάν μπορεί να πάρει το ρίσκο να διαχωριστεί από τον ακροδεξιό σύμμαχό του (ΜΗΡ), για να προσπαθήσει να πάρει την υποστήριξη των Κούρδων. Το κουρδικό-αριστερό κόμμα HDP μπορεί να συγκεντρώσει μεταξύ 11% και 15% των ψήφων, ενώ το MHP είναι ήδη κάτω από το 7%. Διεξάγονται, λέγεται, μυστικές συνομιλίες μεταξύ του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 στο νησί Ιμραλί, στο Μαρμαρά, και των Τούρκων αξιωματούχων.

Θα είναι μια μεγάλη πολιτική καταστροφή, θα είναι το τέλος του HDP και η νίκη των Κεμαλιστών και του Ερντογάν που γενικά μισούν τους Κούρδους. Οι τελευταίοι κατηγορούνται από ένα μεγάλο μέρος της κεμαλικής αντιπολίτευσης ότι υπηρετούν τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον Ερντογάν».

Δεύτερη επιλογή: Ο Ερντογάν, στριμωγμένος, χωρίς συμμαχίες και χωρίς διέξοδο, μπορεί, επίσης, να βρει έναν τρόπο να μην κάνει τις εκλογές, εάν δεν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει, εκτιμούν αρκετοί παρατηρητές από την Άγκυρα και το εξωτερικό. Η κήρυξη εμπόλεμης κατάστασης αρκεί για την ακύρωση των εκλογών.

Μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας ή μια κλιμάκωση στο Αιγαίο μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή του Μονάρχη στην εξουσία. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή η δεύτερη επιλογή έχει λιγότερους υποστηρικτές συγκριτικά με την πρώτη.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει τα πάντα, για να διχάσει το αντιπολιτευόμενο μπλοκ που αποτελείται από τα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Το -προερχόμενο από το MHP- κόμμα IYI («Το Καλό Κόμμα») της Μεράλ Ακσενέρ, που σήμερα συγκεντρώνει ίσως 17% περίπου των ψήφων, θα ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος του Τούρκου Προέδρου.

Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία κορυφής μεταξύ Ερντογάν και Ακσενέρ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μαζική υποστήριξη των μελών και των φίλα προσκείμενων του κόμματος IYI στο Παλάτι του Μονάρχη.

Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά του ΝΑΤΟ και του δυτικού κόσμου γενικότερα. Ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης («SCO») στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου που διοργανώθηκε στη Σαμαρκάνδη στο Ουζμπεκιστάν.

Ως εκ τούτου, η Άγκυρα συντάσσεται με τη Μόσχα, το Πεκίνο, τις πρωτεύουσες των χωρών της Κεντρικής Ασίας, το Νέο Δελχί και ίσως με την Τεχεράνη, όλες τις χώρες που δεν φημίζονται για τα δημοκρατικά τους καθεστώτα, στο πλευρό του αντιδυτικού μπλοκ.

Στα Ανατολικά της Τουρκίας, κανείς δεν επικρίνει τον Ερντογάν για τις αδυναμίες του στα θέματα της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αγορά που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, της οποίας είναι θύμα η Τουρκία.

Οι παράμετροι, οι συμμαχίες, οι πολιτικές θέσεις στην Τουρκία δεν είναι καθόλου σταθερές εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Έτσι, όλα μπορούν να συμβούν, προβλέπουν οι πολιτικοί επιστήμονες της Άγκυρας.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.