Οι άριστοι δεν λένε ψέματα. Είναι ευπατρίδες. Ακόμη κι όταν συλλαμβάνονται να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, το κάνουν για το καλό μας. Αυτό είναι το νέο αφήγημα της κυβέρνησης όπως το περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

«Είπε ο πρωθυπουργός ψέματα όταν μιλούσε για το τελευταίο μίλι της πανδημίας από τον Φεβρουάριο ακόμη;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. «Δεν είπε ψέματα», ήταν η αποφασιστική απάντηση του Αδώνιδος.

«Ο πρωθυπουργός πουλούσε τουρισμό για το καλό μας».

Κι όταν η δημοσιογράφος επέμεινε θυμίζοντας τα ψεύδη που πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν κατά καιρούς πει για την πανδημία, εκείνος με ύφος που δεν χωρά αμφισβήτηση της υπενθύμισε ότι το έκαναν για το καλό μας. Τονίζοντας με νόημα ότι και το κανάλι που τον φιλοξενούσε και άρα και η ίδια, ως εργαζόμενη σε αυτό, ωφελήθηκαν από τα ψέματα του πρωθυπουργού, γιατί τα χρήματα που κερδίσαμε λέγοντας ψέματα από τον τουρισμό, έγιναν διαφήμιση και χρηματοδότησαν τα ΜΜΕ.

Ads

Πολλές αλήθειες αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για το ήθος και τις πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και για τον αυταρχισμό και τη… δημοκρατική αντίληψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πρώτη αλήθεια είναι η κυνική παραδοχή του υπουργού ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός μας δουλεύουν κανονικά. Λένε ψέματα κατά το δοκούν, όποτε και όταν εκείνοι το κρίνουν σκόπιμο.

Δεύτερη αλήθεια είναι η παραδοχή ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει εκείνος, χωρίς τη δική μας συναίνεση, για το δικό μας καλό. Εμείς είμαστε μια ανώριμη κοινωνία που δεν ξέρουμε ποιο είναι το καλό μας και που έχουμε ανάγκη από τα ψέματα του προστάτη – ηγεμόνα για να επιβιώσουμε.
Τρίτη αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε ψέματα μόνο στους Έλληνες, αλλά παραπλάνησε και τη διεθνή κοινότητα. Θέτοντας με τον τρόπο αυτόν σε κίνδυνο την υγεία των χιλιάδων τουριστών που μας επισκέφτηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, που ήρθαν στη χώρα μας έχοντας πιστέψει τα λόγια του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα βρίσκονταν δήθεν στο τελευταίο μίλι της πανδημίας.

Η τέταρτη αλήθεια που αποκάλυψε ο υπουργός είναι ότι για την κυβέρνηση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει τι είναι για το καλό μας, τότε δικαιούται, χάριν αυτού, να διαδίδει ακόμη και ψευδείς ειδήσεις, αδιαφορώντας για το κόστος και τις συνέπειες. Αφού τα ψέματα που διαδίδει είναι για καλό σκοπό.

Η πέμπτη αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του κορυφαίου υπουργού αφορά στην αντίληψη που έχουν στην κυβέρνηση για την ελεύθερη αγορά. Ο πωλητής νομιμοποιείται να λέει ψέματα και να εξαπατά το κοινό, προκειμένου να πουλήσει καλύτερα το προϊόν του. Και ο πρωθυπουργός δεν είναι παρά ένας πωλητής των αγαθών της χώρας.

Και τέλος, η έκτη αλήθεια που παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αφορά στην αντίληψη της κυβέρνησης για την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό. Αν τα ΜΜΕ μπορούν σήμερα να λειτουργούν, είναι γιατί το οφείλουν στην κυβέρνηση που τα χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα.
Ο νοών… νοείτω και ουαί τω ανοήτω!

Μετά από αυτή την κυνική παραδοχή της ενοχής της κυβέρνησης για διασπορά ψευδών ειδήσεων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις συνέπειες των κυβερνητικών ψεμάτων στα αποτελέσματα των επόμενων δημοσκοπήσεων.

Εκτός αν και οι δημοσκοπήσεις, νομιμοποιούνται κι αυτές με τη σειρά τους να λένε ψέματα κατά το δοκούν. Αφού ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρείες συντηρούνται με το δημόσιο χρήμα που εξασφαλίζει, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, λέγοντας ψέματα η κυβέρνηση, μήπως νομιμοποιούνται κι αυτά να λένε ψέματα για το καλό της κυβέρνησης που τα συντηρεί;

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως θα έχει να δούμε και πως θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα στην επόμενη τουριστική σεζόν. Ο μύθος του ψεύτη βοσκού που όταν έγινε αντιληπτός δεν τον πίστευε πια κανείς, είναι πολύ διδακτικός. Γιατί στην επόμενη τουριστική περίοδο θα διαπιστωθεί αν τα ψέματα των αρίστων κάνουν καλό ή κακό στη χώρα. Αφού η αξιοπιστία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα στις διεθνείς αγορές…

Με τούτα και με τα άλλα, ψέμα στο ψέμα για το καλό μας και ωραιοποιώντας συστηματικά την υγειονομική κατάσταση για την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία τελειώνει και συνεπώς δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, φτάσαμε να έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε ανάμεσα στις τριτοκοσμικές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά πληθυσμό και με μάλιστα με διπλάσιο αριθμό θανάτων από τον μέσο όρο των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης.

Αφού η κυβέρνηση έφτασε να λέει ψέματα ακόμη και στον εαυτό της. Έχοντας πιστέψει και η ίδια ότι η πανδημία τελειώνει, μείναμε να είμαστε η μόνη χώρα που σε αναμονή του 5ου κύματος της πανδημίας, μειώσαμε τις δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2022.

Κι ακόμη, με τους… άριστους να ψεύδονται εδώ και μήνες ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στους τόπους υπερμετάδοσης, όπως στα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στις εκκλησίες και στα πανεπιστήμια, στην αγορά, στα εστιατόρια και στους χώρους διασκέδασης, φτάσαμε να έχουμε 21.657 νέα κρούσματα σε μια και μόνο μέρα και περισσότερους από 21.000 νεκρούς συνολικά μέχρι σήμερα.
Εντωμεταξύ, αφού ο πρωθυπουργός κουράστηκε να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις πάντα για το καλό μας, έφυγε για να ξεκουραστεί στην… Αρίστη.
Από μια άποψη ίσως και καλύτερα. Ίσως οι διακοπές στην Αρίστη να είναι η μόνη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της κυβέρνησης των… αρίστων που γίνεται στ’ αλήθεια για το… καλό μας.