Τις τελευταίες ημέρες συζητείται  έντονα η επιλογή της κυβέρνησης να απαιτεί μόνο από τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες πιστοποιητικά τα οποία να «αποδεικνύουν» ότι έχουν πραγματοποιήσει το τεστ μοριακού ελέγχου PCR, που να είναι αρνητικό, ισχυριζόμενη ότι η επιλογή αυτή βασίζεται σε επιδημιολογικά κριτήρια.


Ads

Ανεξάρτητα από το αναμφισβήτητα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα της εγκυρότητας των πιστοποιητικών, παραθέτω τα ακόλουθα διαγράμματα, τα οποία αποδεικνύουν το ψευδές και το ανυπόστατο του ισχυρισμού. 

image

Στο διάγραμμα αυτό φαίνεται καθαρά ότι όχι μόνο δεν υπάρχει διαφορά, αλλά ούτε και τάση βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Ads

Παραθέτω και ένα αντίστοιχο διάγραμμα από άλλο διεθνές παρατηρητήριο της πανδημίας.

image

Όσον αφορά το δείκτη  Re, που αποτελεί βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας, τον οποίο απεικονίζει συγκριτικά το επόμενο διάγραμμα, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οδηγεί στα ίδια και χειρότερα συμπεράσματα.

image

Το ίδιο ισχύει αν παρατηρήσει κανείς και την τάση που δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία της πανδημίας στις χώρες αυτές.

image

Οι ΗΠΑ δεν απεικονίζονται εδώ διότι αυτή η γραφική παράσταση αποτελεί μεγέθυνση, επειδή ακριβώς στην αντίστοιχη, σε κανονικό μέγεθος, όλες οι χώρες φαίνεται να συμπίπτουν !!!

Εξάλλου η διαφορά τους από τις υπόλοιπες χώρες είναι συντριπτική.

Το επόμενο διάγραμμα που αναφέρεται στον αριθμό των ατόμων που εξέρχονται με ίαση από τη νόσο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχομένως κάποια βελτίωση στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι η «δεξαμενή» των ενεργών κρουσμάτων δεν φαίνεται να «αδειάζει» !!

image

Καθώς φαίνεται : https://balkaninsight.com/2020/07/01/most-eu-countries-remain-closed-to-serbia-montenegro/

η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη, που δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιμονή της να διατηρεί ανοικτά τα βόρεια σύνορά της, προς άγραν τουριστών, σε βάρος της Δημόσιας Υγείας της χώρας και τελικά όπως θα αποδειχθεί σε βάρος και της ίδιας της οικονομίας, χάριν της οποίας φαίνεται όπως ισχυρίζεται να ακολουθεί αυτή τη πολιτική της άρνησης και παραποίησης της πραγματικότητας.

Στο προαναφερθέν άρθρο αναφέρεται αναλυτικά η συμπεριφορά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, που φρόντισαν ήδη από την 1η Ιουλίου να θέσουν περιορισμούς στις μετακινήσεις των πληθυσμών προς και από τις χώρες αυτές, αποφεύγοντας να διακινδυνεύσουν την υγεία των πολιτών των ίδιων των χωρών τους, άλλα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να επισημανθεί η εγκληματική ολιγωρία του ΕΟΔΥ και των επιδημιολόγων, που δεν έπαιξαν το ρόλο του ως «Παρατηρητήριο» για την εξέλιξη της πανδημίας στις όμορες χώρες από τις οποίες γνώριζαν πολύ καλά ότι ειδικά  η Βόρεια Ελλάδα, στήριζε όλες τις ελπίδες της για να ελαχιστοποιήσει τις αναμενόμενες οικονομικές απώλειες από την τεράστια μείωση της τουριστικής κίνησης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ τα Βαλκάνια φλέγονταν από τις 14 Ιουνίου, όπως είχαμε διαπιστώσει όλοι όσοι ασχολούμαστε επισταμένα με την πανδημία, δεν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο και δεν προχώρησαν σε σχετικές ενημερώσεις προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δεν αύξησε την ετοιμότητά του, ως όφειλε. Περίμενε όπως πάντα, πρώτα να εκδηλωθούν τα κρούσματα και μετά να τρέξει πίσω από αυτά, με την καθιερωμένη «ιχνηλάτηση». Ωστόσο όταν αυτή  γίνεται καθυστερημένα, ενώ η αλυσσίδα των μολύνσεων έχει ήδη πάρει έκταση στην κοινότητα  το έργο της ανίχνευσης και περιορισμού της επιδημίας  καθίσταται πλέον δυσχερές. Στα  χέρια του ΕΟΔΥ  όμως η κλασσική αυτή τακτική καταντά να είναι ελλιπής, ενώ ο ίδιος την παρουσιάζει ως ολοκληρωμένη. Θα ήταν μάλλον κουτό να θεωρεί κανείς ότι τα άτομα που αποτελούν την ηγεσία του, παρατείνοντας τη θητεία τους με αλλεπάλληλα ΠΝΠ, είναι δυνατόν να το πιστεύουν πραγματικά, στον ίδιο βαθμό που το διαφημίζουν…

Αξίζει επίσης να αναρωτηθεί κανείς άραγε σε τι χρησίμευσε ο πολυδιαφημιζόμενος ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ που εντοπίζει τα πιθανά κρούσματα κατά την είσοδό τους στη χώρα;

Αν βρεί την απάντηση, θα αντιληφθεί προφανώς και το τι μπορεί να ελπίζει από τη χρήση του και το τι μας περιμένει από την εφαρμογή του.

image

Την κατάσταση αυτή την παρουσιάζουν σήμερα, ως απρόβλεπτη, ως αναπάντεχη, ως έκπληξη και πολλά άλλα. Δεν έχουν καν την ευαισθησία να παραδεχθούν τις  παραλήψεις τους οδηγώντας μας από το ένα λάθος στο άλλο.

Είναι καιρός για την κυβέρνηση, όχι απλώς «να αναλάβει τις ευθύνες της», κάτι που σήμερα έχει χάσει παντελώς το νόημά του, αλλά να πάρει άμεσα μέτρα, αποκλείοντας πρακτικά στο μέτρο των δυνατοτήτων και των υποχρεώσεών της, την είσοδο του SARS – COV – 2 στη χώρα. 

Η εναλλακτική λύση της δήθεν «διευκόλυνσης» της διακίνησης των επισκεπτών με τη προσκόμιση αμφιβόλου εγκυρότητας  «πιστοποιητικών υγείας», στο μόνο που αποσκοπεί είναι στην κατάργηση των αυστηρών και ουσιαστικών  ελέγχων. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της αποφυγής των εκτεταμένων ελέγχων , επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την πάγια καθιερωμένη πλέον τακτική των «επιλεκτικών» ελέγχων που έχει μετονομάσει σε «δειγματοληπτικούς» και εκείνη  των «ιχνηλατήσεων» αντί για εκείνη των παγκοσμίως προβλεπόμενων ανιχνεύσεων.

Έλεος ! Φτάνει πια η κοροϊδία, η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης μας, ο εξευτελισμός της επιστήμης και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Οι κίνδυνοι από αυτή τη συνειδητή πολιτική της εξαπάτησης θα προστεθούν στους κινδύνους που σκορπά απλόχερα η πανδημία και θα μεγιστοποιήσουν «το ιϊκό φορτίο», όπως συνηθίζουν να λενε «οι ειδικοί».