Ο «υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο», είναι μια παλιά πατέντα του ελληνικού κράτους. Μοναδική ίσως στην Ευρώπη, επιτρέπει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μην διώκονται οι ίδιοι για πιθανές παραβιάσεις του νόμου, αλλά κάποιοι έμπιστοί τους αχυράνθρωποι, συνηθισμένοι να περνάνε μια νύχτα στο κρατητήριο- με το αζημίωτο φυσικά.

Ads

Το κόλπο χρησιμοποιείται στα ελληνικά ΜΜΕ και αποθεώθηκε τη δεκαετία του 80, όταν η εφημερίδα «Αυριανή» έλουζε τους αντιπάλους του Ανδρέα Παπανδρέου με επίθετα τελείως ανήκουστα για τα ήθη της εποχής (όχι και της σημερινής, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ο δύστυχος αυτοφωράκιας του Γιώργου Κουρή, του δαιμόνιου εκδότη της εφημερίδας, πρέπει να είχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα αυτόφωρα στα οποία είχε βρεθεί ως κατηγορούμενος. Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείτο, χάνονταν στη συνέχεια κάπου μέσα στο λαβύρινθο της βραδυπορούσας ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η εξαιρετική αυτή πατέντα, μια ακόμη απόδειξη της ανωτερότητας της ελληνικής φυλής, χρησιμοποιείται βέβαια και σε άλλους χώρους, όπως στα νυχτερινά κέντρα. Με αφορμή την υπόθεση Κικίλια- Αρκουμανέα, η  εισαγωγή της στην τρέχουσα πολιτική, από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση των αρίστων αξιοποιεί τις καλύτερες παραδόσεις του έθνους.

Δεν είναι ότι οι 2 αυτοφωράκηδες της υπόθεσής μας δεν τα έχουν κάνει θάλασσα. Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας μέχρι σήμερα το Tvxs έχει δημοσιεύσει δεκάδες ρεπορτάζ για την παροιμιώδη ανικανότητα του ΕΟΔΥ, του προέδρου του και του πολιτικού προϊστάμενου να χειριστούν μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που ξεπερνούσε τις κοσμικές στήλες του έντυπου ή ηλεκτρονικού κουτσομπολιού. Να θυμίσω το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, εργολαβία σε ιδιωτική  εταιρεία, της οποίας οι ανίδεοι υπάλληλοι, χωρίς ιατρική επίβλεψη, απαντούσαν με βάση έναν αλγόριθμο, που έστειλε και μερικούς αθώους στον άλλο κόσμο;

Ads

Αλλά η σημερινή εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ και των νοσοκομείων, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η συνέπεια των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη, όχι του Κικίλια ή του Αρκουμανέα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι που αποφάσισε να μην ενισχυθεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας, γιατί είναι φανατικός οπαδός του ιδιωτικού. Αυτός αποφάσισε να γίνονται τεστ με το σταγονόμετρο, να μην συνταγογραφούνται και να μην διατιμώνται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση του προβλήματος.

Τη θανατηφόρα εξέλιξη της πανδημίας είχαν προβλέψει με συνεχή άρθρα τους oι σχολιαστές του Tvxs, όπως ο Παναγιώτης Τζανετής (“Μεγάλες ευθύνες και ερωτήματα για τη στάση του ΕΟΔΥ” και πολλά άλλα), ο Θανάσης Παπαγεωργίου ή ο Σπύρος Γεωγάτος: «Ας το αντιληφθούν η κυβέρνηση κι ο κάθε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος στη διαχείριση της πανδημίας: το αμέσως επόμενο σε σημασία ζήτημα μετά την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι η εκ θεμελίων ανασυγκρότηση του ΕΟΔΥ και το απόλυτο «STOP» στα διαβούλια, τις επιτροπές επί επιτροπών και τους influencers, που κάνουν προφίλ (και λεφτά) εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Ο συνδυασμός υπεροψίας, διαχειριστικής ανεπάρκειας και αναλγησίας μπορεί να αποδειχτεί πιο θανατηφόρος απ’ τον ιό».

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν επίσης συνεχείς προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν. Τώρα που οι ασθενείς πεθαίνουν και εκτός ΜΕΘ, «αποκαλύπτεται» ότι στην κυβέρνηση είχαν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το οποίο χρησιμοποιούσαν για επικοινωνιακούς λόγους. Παρότι μπορούν να σκοτώσουν και τη μάνα τους για την επικοινωνία, τους θεωρώ ανίκανους για να φτιάξουν διπλό σύστημα. Εδώ ακόμη δεν έχουν λύσει το πρόβλημα με τις μάσκες στα σχολεία.

Σίγουρα ο ΕΟΔΥ έδινε ελλιπή στοιχεία λόγω ανικανότητας και έλλειψης οργάνωσης. Αλλά από εκεί και μετά, λόγω του γενικότερου φιάσκου, το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι ήταν η στιγμή να βγάλει στη φόρα τους 2 αυτοφωράκηδες, τους οποίους θα ερευνήσει -να όλη η εικόνα- η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας που διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Και όπως γίνεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα, στο τέλος ούτε άκρη θα βρεθεί ούτε θα τιμωρηθεί κανείς. Αλλά το πόπολο θα μείνει ευχαριστημένο, που κάποιοι πάνε στο αυτόφωρο.