Το 2015 οι πολίτες στην Ελλάδα μάζευαν τρόφιμα και νερά για να τα στείλουν στους πρόσφυγες που δοκιμάζονταν στη χώρα. Το 2020 οι πολίτες μαζεύουν τρόφιμα και νερά για να τα στείλουν στα σύνορα για το Στρατό και την Αστυνομία που “πολεμούν” τους πρόσφυγες. Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι το “γήπεδο” στο οποίο μπορεί να “παίξει” η κάθε κυβέρνηση, στην αλληλεγγύη ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ασφάλεια και την εθνικοφροσύνη η ΝΔ. Θα μπορούσε να είναι έτσι, εκ πρώτης όψεως,  αλλά υπάρχουν πολλά ποιοτικά στοιχεία που διαφοροποιούν την κατάσταση.

Ads

Στην πολιτική, κυρίαρχο ρόλο παίζει η διαχείριση των συμβόλων και ο καθορισμός του εκάστοτε μηνύματος. Ενώ η κυβέρνηση πελαγοδρομεί σχεδόν σε όλα, η μιντιακή υπεροπλία, εκτός από την επίπλαστη εικόνα που κατασκευάζει, την βοηθά να καθορίζει το κεντρικό μήνυμα, όπως συνέβη με το εθνικιστικό ντελίριο που στήθηκε με το Μακεδονικό. Συνθήματα που δρουν καταλυτικά στο πολιτικό σκηνικό και στη συνέχεια εξασθενούν. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν υπάρχει κάποιος “Μακεδονομάχος” που αισθάνεται προδομένος από την κυβίστηση της ΝΔ, καθώς στοιχήθηκε πίσω από το μήνυμα “πουλάνε τη Μακεδονία”  και εκτόνωσε τη δυναμική του σε δεδομένη στιγμή. Και δεν θα είχε αντιδράσει ούτε αν ποτέ ο Καραμανλής υπέγραφε μια άλλη -πιο δυσμενή- συμφωνία  αφού στη συνάρτηση δεν υπήρχε… “προδότης”. Αυτόν ακριβώς το ρόλο επιφυλάσσουν για το ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ανάχωμα που στήνεται από το συντηρητικό κατεστημένο.

Το “δώρο” του Ερντογάν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέπλυνε μόνο την παταγώδη αποτυχία στο προσφυγικό και τη μετατροπή της χώρας σε “αποθήκη” αλλά απελευθερώνει κάθε εμπόδιο και ενδοιασμό για τη ΝΔ. Το σκηνικό καλλιέργησε το φόβο στο κοινό και είναι πλέον έτοιμο για κάθε “θεραπεία”. Δεν θα εφαρμόσει απλώς μια ξενοφοβική πολιτική η ΝΔ αλλά έχει πλέον “λευκή επιταγή” για την απόλυτη ξενοφοβοική αντιμετώπιση. Θα απορροφήσει τη Χρυσή Αυγή και θα επαναπατρίσει όλη την ακροδεξιά στο “μαντρί”, θέτοντας τους όρους στο πολιτικό σκηνικό με ψυχροπολεμική μονομέρεια από “πατριώτες” έναντι “εθνομηδενιστών” . Και προς τούτο δεν θα διστάσουν ούτε να μεταχειριστούν συνειδητά “πολιτοφυλακές” και παρακρατικούς  που πυροβολούν αδιακρίτως, ούτε άλλους φασίστες και  νεοναζί όπως στη Λέσβο, όπου έχουν υποκαταστήσει το κράτος και εξαπολύουν “νύχτες κρυστάλλων”. Θα συνεχίσουν να δαιμονοποιούν πρόσφυγες και μεταν΄στες, θα κάνουν κλειστές φυλακές σε ξερονήσια, θα εφαρμόσουν σε επίσημο τόνο μια πολιτική, που δεν θα διαφέρει από τη Χρυσή Αυγή. Τις πρώτες ώρες και μέρες των γεγονότων του Έβρου, ίσως αναδείχτηκε η γνωστή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να “διαβάζει” το κλίμα της κοινωνίας και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για να αποκρυσταλωθεί η πολιτική θέση και το μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψει. Όμως με όλα αυτά που έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις πολιτικές αξίες του συνταγματικού τόξου, και να καθίσει στη θέση του “προδότη” που τον περιμένει.

Η κυβέρνηση υ έχει εργαλειοποιήσει ακόμη και τη θρησκοληψία ή τις μεσαιωνικές παραδοξολογίες για να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες στην εξάπλωση του κορωνοϊόυ, που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα ερχόταν από τους πρόσφυγες  αλλά ήρθε από… τους Άγιους Τόπους και την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου. Έτσι τα στελέχη της κυβέρνησης ενδύονται το ρόλο των “θεούσων” για να συντηρήσουν τη μάχη της ψευδοεπιστήμης με τον ορθό λόγο, που στοχοποιείται. Γνωρίζουν οτι διαφημίζοντας την υποταγή τους στην ανορθολογισμό, ικανοποιούν το πιο σκληροπυρηνικό κατεστημένο της Ιεραρχίας στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Εκκλησία, το Πάσχα. Ο κορωναϊός άλλωστε, ιδανικός “αόρατος “εχθρός, θα “ξεπλύνει” τα επόμενα χρόνια την εμφανή χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου Μητσοτάκη.

Ads

Κάπως έτσι, οι εξαφανισμένες επί ενάμιση μήνα δημοσκοπήσεις επανήλθαν ξαφνικά, στην “κρίση των συνόρων” για να ωραιοποιήσουν μέσα στον παροξυσμό την εικόνα που είχε δοκιμαστεί έντονα με το φιάσκο στα νησιά.  Και να κρύψουν ειδήσεις που πριν ένα χρόνο θα είχαν γκρεμίσει την Αθήνα, όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 72 έτη, που θυμίζει εφιάλτες των μνημονίων. Όπως επίσης ότι η ανάπτυξη έχει πάθει καθίζηση, οι εισφορές της “μεσαίας τάξης” εκτινάχθηκαν, οι φοροαπαλλαγές δεν ήρθαν, οι εργασιακές σχέσεις κατέρρευσαν, η ανεργία αυξήθηκε, οι επενδύσεις και οι μπουλντόζες αναζητούνται, οι υποθέσεις διαφθοράς θάβονται, τα δημόσια έργα ναρκοθετήθηκαν και οι πόροι τους συρρικνώθηκαν, η ασφάλεια επιδεινώθηκε και ο κόσμος τρώει ξύλο στο δρόμο από την Αστυνομία ενώ ξαναστήνεται το φαύλο και φοβικό καθεστώς της ΕΡΕ.

Για μια κυβέρνηση που διαθέτει τέτοια μιντιακή ισχύ, δεν είναι δύσκολο να καθορίζει τους όρους και να θέτει τα διλήμματα  ώστε να κερδίζει πολιτικό χρόνο. Η πολιτική της φθορά δεν συναρτάται ακόμη από την πίεση της αντιπολίτευσης -που  όπως ειναι φυσικό τη δεδομένη χρονική στιγμή αναζητεί το βηματισμό της –  αλλά από τις δικές της αποτυχίες . Για αυτό και η ΝΔ μεταχειρίζεται ανοιχτά την πιο χυδαία και υποκριτική εκδοχή εθνικιστικής και μισαλλόδοξης πολιτικής. Είναι όρος για την πολιτική της επιβίωση.