Με έζωσαν τα φίδια, χθες το πρωί. Μας παίρνουν τις κλινικές οι κομουνιστές; Η επίταξη των 2 κλινικών στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Πάνε οι τεμενάδες Κικίλια στους κλινικάρχες; ‘Η οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ότι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα αφορά «αποτυχημένα πολιτικά συστήματα»;
 
Πήγε τζάμπα  το γενναίο δώρο στην πρώτη φάση της πανδημίας με τον διπλασιασμό, από 800 σε 1600, των ημερήσιων νοσηλίων που πληρώνει το δημόσιο στις ιδιωτικές μονάδες; Και η μη συνταγογράφηση των τεστ, χώρια ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν έβαλε πλαφόν, για να φάνε ένα πιάτο φαΐ’ και τα ιδιωτικά εργαστήρια;
 
Ποιος κομουνιστικός δάκτυλος είχε παρασύρει την κυβέρνηση; Mήπως ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, είναι «υποβρύχιο», όπως λέγανε στη Στάζι τους πράκτορες που διείσδυαν στον καπιταλιστικό εχθρό;  Mήπως κακώς κοροϊδεύαμε την  πρόσφατη υιοθέτηση από τον κ. Γεωργιάδη της ΟΑΚΚΕ, της Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ;
 
Ευτυχώς, οι πληροφορίες που άρχισαν  να φθάνουν ήταν καθησυχαστικές. Δεν επρόκειτο παρά για 2 μικρές κλινικές της πόλης. Όλες οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες , αυτές που πραγματικά θα μπορούσαν να μοιραστούν ένα μέρος του μεγάλου φορτίου που έχει γονατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρέμειναν ανέγγιχτες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως ανακάλυψε ως καλή ρεπόρτερ η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, ένας ιατρός είναι εγκατεστημένος μέσα σε ένα γραφείο στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και επιλέγει ποιοι ασθενείς θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο του.
 
Κανείς από τους μεταφερόμενους δεν υποφέρει από covid φυσικά, αφού οι ιδιωτικές κλινικές εξαιρέθηκαν από την περίθαλψη της πανδημίας, παρότι ορισμένες από αυτές έχουν ΜΕΘ και είναι καλά εξοπλισμένες. Μάλιστα, ο  τροχονόμος του Ιπποκράτειου επιλέγει τις λιγότερο βαριές περιπτώσεις άλλων ασθενειών. Γιατί διαφορετικά το νοσοκομείο του θα έπρεπε να πληρώσει υπερωρίες, να προσλάβει προσωπικό κλπ.
 
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση συνεχίζει να μας δουλεύει κανονικά. Δεν έχει απαρνηθεί ούτε στο ελάχιστο τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της, ούτε φυσικά έχει περιορίσει την παροιμιώδη ανικανότητά της. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα και προσπαθεί να αντιδράσει επικοινωνιακά ακόμη και όταν η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα έχουν γίνει Μπέργκαμο. Στα ΕΚΑΒ δεν έχουν ούτε στολές. Ο αριθμός των τεστ είναι μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, την ώρα που άλλες χώρες κάνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό.
 
Στα ελληνικά νοσοκομεία χάνονται αυτή τη στιγμή ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. Από την covidκοποίηση των νοσοκομείων και την παραμέληση των άλλων σοβαρών ασθενειών. Από τη συγκέντρωση ελαφρών, μέτριων και σοβαρών περιστατικών covid στον ίδιο θάλαμο.  Από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε νοσοκόμες και νοσοκόμους: πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει, αν έχουν ανεβάσει πυρετό ή έχουν βγάλει κατά λάθος τον ορό, αυτές τις δουλειές που παλιά έκαναν οι συγγενείς στο προσκέφαλο του δικού τους ανθρώπου, αλλά τώρα απαγορεύεται.
 
Πεθαίνουν άνθρωποι γιατί, πάνω απ’ όλα, πέρα από τον τροχονόμο του Ιπποκράτειου, υπάρχουν και οι τροχονόμοι του θανάτου. Οι γιατροί που είναι πλέον υποχρεωμένοι να κάνουν την επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ο γιος ενός θύματος τα είπε όλα: «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει ΜΕΘ πουθενά στη Βόρεια Ελλάδα και μας είπαν ότι “πιστέψτε με ακόμη και να βρεθεί κρεβάτι, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ή στη Λάρισα, δεν θα το δώσουν στον πατέρα σας που είναι 73 χρονών, θα προτιμήσουν να το δώσουν σε κάποιο νεότερο που έχει περισσότερα ποσοστά επιβίωσης». 
 
Επαναλαμβάνεται δηλαδή ότι έγινε στην Ιταλία,  αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Γιατί ήξεραν τι είχε συμβεί και μπορούσαν να πάρουν μέτρα για να το αποτρέψουν, αλλά δεν το έκαναν. Γιατί οι ΜΕΘ θα ήταν σπατάλη, που έλεγε και ο κ. Πέτσας. Οι ευθύνες και οι παραλείψεις τους είναι εγκληματικού χαρακτήρα.
 
Για τέτοιες ευθύνες μίλησε και ο Αλ. Τσίπρας χθες, παρουσιάζοντας τον πίνακα παρακάτω που δείχνει ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ήταν καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το ερώτημα « τι θα κάναμε διαφορετικά, αν είμαστε κυβέρνηση». Πρώτον,  γιατί είναι σίγουρο ότι θα είχε οχυρώσει το Σύστημα Υγείας με παραπάνω γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα, τεστ και ΜΕΘ. Και δεύτερον γιατί δεν είναι κυβέρνηση.

Ads

image

image