Ο Τραμπ το παρατράβηξε. Η αλαζονική στάση του να ειρωνεύεται τις προφυλάξεις από τον κορονοϊό, η συνωμοσιολογική του ανάλυση για την προέλευση της πανδημίας ως… Ασιατικού δάκτυλου εναντίον των ΗΠΑ, οι αντιεπιστημονικές του προτροπές περί… έγχυσης απολυμαντικού στις φλέβες των αμερικανών για να αποφύγουν τη μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό και άλλες παρόμοιες σαχλαμάρες ενός ηγέτη που ευθύνη του είναι η προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα που κυβερνά, οδήγησαν τις ΗΠΑ να θρηνούν ήδη 210.000 νεκρούς, θύματα της πανδημίας.

Ads

Την προσβολή της μνήμης των 210.000 νεκρών από τον COVID 19 του τη θύμισε πολύ εύστοχα ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, σε απάντηση της περισσής αλαζονείας που ο αμερικανός πρόεδρος επέδειξε βγαίνοντας πριν την ώρα του από το νοσοκομείο. 

Όπου σε δημόσια θέα έβγαλε και πέταξε επιδεικτικά τη μάσκα προστασίας που φορούσε, χτύπησε με γροθιές τα στήθη του σε ένδειξη δύναμης, σαν τους γορίλλες στη ζούγκλα και προέτρεψε τους συμπατριώτες του να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο, να μη φοβηθούν δηλαδή τον κορονοϊό και να βγουν έξω χωρίς μέτρα προστασίας.

Ο Τραμπ είναι το τυπικό δείγμα του αγράμματου και ακαλλιέργητου ανθρώπου που απέκτησε πλούτο, δύναμη και εξουσία. Και ούτε ξέρει πως να τα διαχειριστεί, ούτε όμως έχει και την κουλτούρα να το κάνει. 

Ads

Και επιπλέον δεν γνωρίζει ιστορία, για να παραδειγματιστεί από αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα επίδειξης αλαζονείας. 

Και τέλος σαν γνήσιος αγράμματος, δεν εκτιμά καθόλου την επιστημονική γνώση, απαξιώνοντας με χυδαίο τρόπο την επιστημονική αλήθεια.

Έχει θεοποιήσει τη δύναμη ως κινητήριο μοχλό της ιστορίας και έχει απαξιώσει εντελώς την πνευματική και συναισθηματική ευφυία, την ικανότητα της προσαρμογής δηλαδή που ακολουθούν όλα τα έμβια όντα ως κεντρικά μέσα επιβίωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων της ζωής.

Όσο από αισθήματα, το μόνο που φαίνεται να καταλαβαίνει και γι’ αυτό και το επικαλείται διαρκώς, είναι ο φόβος.

Μπερδεύει λοιπόν τη γενναιότητα και την επίδειξη θάρρους απέναντι σε έναν φυσικό κίνδυνο, με τον κοινό φόβο που μοιραία αισθανόμαστε όλοι μπροστά σε κάτι υπέρτερο, μπροστά σε κάτι που μας ξεπερνά. Γιατί είναι άλλο πράγμα το θάρρος και η δύναμη που χρειάζονται για να παλεύει κάποιος στη ζωή και εντελώς άλλο η αλαζονεία και η επίδειξη περιφρόνησης στους κινδύνους που μας απειλούν. Το δεύτερο δεν αποκλείει καθόλου το πρώτο. Ένας πραγματικά δηλαδή έξυπνος και δυνατός άνθρωπος, ξέρει να ζυγίζει τους κινδύνους και να προστατεύεται από εκείνους που τον ξεπερνούν.

Κι ακόμη, είναι άλλο πράγμα το αίσθημα της αυτοπεποίθησης ως μέσον επιβίωσης και εντελώς άλλο ο μη σεβασμός, η απαξίωση, η περιφρόνηση της φύσης και των κινδύνων που αυτή επαπειλεί για τις ζωές μας.

Ο αμερικανός πρόεδρος αν γνώριζε ιστορία, θα ήξερε ότι οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν ως φυσική συνέπεια της ύβρεως, της αλαζονείας δηλαδή και της υπερβολικής, όσο και παράλογης αυτοπεποίθησης απέναντι σε φυσικές δυνάμεις που μας ξεπερνούν, την άτη. Που είναι ακριβώς αυτό το αίσθημα που του θολώνει τώρα το μυαλό και τον κάνει να ξεφεύγει και να παραλογίζεται, μη σεβόμενος, ανοήτως, έναν κίνδυνο που η επιστημονική γνώση συμβουλεύει να τον αντιμετωπίζουμε με σύνεση, υποδεικνύοντας τρόπους και μεθόδους προστασίας από αυτόν. Έναν κίνδυνο που λύγισε 210.000 συμπατριώτες του, πολλοί από τους οποίους ήταν μικρότερης ηλικίας από τον ίδιο και καλύτερης φυσικής κατάστασης.

Νιώθει δυνατός, νιώθει άτρωτος, νιώθει σπουδαίος. Και αυτό το παράδειγμα προσπαθεί να δώσει και στα εκατομμύρια των αμερικανών, που από τις τηλεοράσεις τους βλέπουν τον πρόεδρό τους να βρυχάται σαν λιοντάρι, απέναντι σε έναν ανίκητο, μέχρι σήμερα, κορονοϊό.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. 

Η ιστορική αλήθεια όμως διδάσκει ότι μετά την ύβρη και την άτη, έρχεται η νέμεση. Η προσβολή και η περιφρόνηση δηλαδή φυσικών δυνάμεων πιο δυνατών από εμάς, φέρνει αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε θεία δίκη.

Και στη συνέχεια, μετά τη νέμεση, έρχεται και η τίση. Δηλαδή η τιμωρία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, της ίδιας ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής σχολής αλλά πολύ πιο ευφυής και πολύ πιο μορφωμένος από τον εκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αρρώστια του και τον κίνδυνο που πέρασε για τη ζωή του από τον COVID 19, συμμορφώθηκε και άλλαξε πολιτική. Σοφά ποιών, έλαβε τα μηνύματα που του δόθηκαν και εγκαταλείποντας την αλαζονική στάση της υποστήριξης της νεοφιλελεύθερης θεωρίας της ανοσίας της αγέλης, στην οποία επέμενε πριν αρρωστήσει, ακολούθησε τις προτροπές των επιστημόνων. Σώζοντας έτσι εκτός από τη δική του και τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων του.

Ο Τραμπ είναι πολύ πιο ακραία και πολύ πιο ακατέργαστη περίπτωση πολιτικού ηγέτη. ‘Εχει ήδη πάρει στο λαιμό του 210.000 συνανθρώπους του και ποιος ξέρει και πόσους ακόμη, οι οποίοι ζηλεύοντας την επίδειξη δύναμης του προέδρου τους, θα θελήσουν να μιμηθούν το ανόητο παράδειγμα της περιφρόνησης των κινδύνων που επαπειλεί η φύση. 

Σε πείσμα της επιστημονικής γνώσης και των υπόλοιπων ηγετών που, δείχνοντας φρόνηση, την ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα.

Μένει να δούμε τι του επιφυλάσσει η τύχη, έτσι όπως την έχει προκαλέσει…