Όπως ήταν αναμενόμενο, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσής του. Αλλά καθώς η θητεία του τελειώνει σε λίγες μέρες, ένα άλλο ερώτημα έχει μεγαλύτερη αξία. Τι γνώριζε για την επίθεση στο Καπιτώλιο; 
 
Oι περισσότεροι -και πιο αθώοι- παρατηρητές στις ΗΠΑ, θεώρησαν ότι η ανοχή της αστυνομίας απέναντι στους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα, οφειλόταν στις διακριτικές συμπάθειές της. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, για παράδειγμα, έγραφε μιλώντας για όσα πρέπει να διορθωθούν στην Αμερική:
 
« Τέλος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές διαστάσεις της ανισότητας. Η εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ της μεταχείρισης των λευκών διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και των ειρηνικών διαδηλωτών του Black Lives Matter φέτος το καλοκαίρι, έδειξαν για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο το μέγεθος της φυλετικής αδικίας της Αμερικής».
 
Η αλήθεια όμως φαίνεται ότι είναι πιο σύνθετη. Μια μέρα πριν την εισβολή στο Κογκρέσο, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Washington Post,«ένα γραφείο του FBI στη Βιρτζίνια εξέδωσε ρητή προειδοποίηση ότι οι εξτρεμιστές ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για να διαπράξουν βία και ¨πόλεμ層.  Το έγγραφο, σχολίαζε η εφημερίδα «έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του FBI ότι δεν είχε καμία πληροφορία για κάποιο σχέδιο στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας για την υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ».
 
Η αναφορά περιέγραφε τα σχέδια εξτρεμιστών με πιθανά σημεία προσυγκεντρώσεων σε Κεντάκι, Πενσυλβάνια, Μασσαχουσέττη και Νότια Καρολίνα καθώς και έναν χάρτη με σήραγγες στην Οουάσιγκτον για να ξεκινήσει «ο πόλεμος ». Μια ακόμη αναφορά προειδοποιούσε για ένα σχέδιο ανατίναξης ενός δημόσιου κτιρίου στη Μινεάπολη.
 
Το ερώτημα που προκύπτει και αφορά τις πιθανές ποινικές ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ, είναι αν ο απερχόμενος πρόεδρος ή κάποιοι συνεργάτες του γνώριζαν τις αναφορές αυτές, πριν προτρέψει τους συγκεντρωμένους πιστούς του έξω από τον Λευκό Οίκο, να βαδίσουν προς το Κογκρέσο: «ποτέ δεν θα πάρετε πίσω τη χώρα δείχνοντας αδυναμία, Πρέπει να δείξετε δύναμη».

Ads

Ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ είχε καλέσει με ένα tweet τους οπαδούς του να διαδηλώσουν στις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα της ενθρόνισης του Μπάιντεν: «Όλοι στην Ουάσιγκτον, τα πράγματα θα είναι άγρια».
 
«Οι υποστηρικτές του εξέλαβαν το tweet του ως ένδειξη ότι ο πρόεδρος ήθελε  να προχωρήσουν σε βίαιη δράση», γράφουν οι New York Times. H εφημερίδα επικαλείται  το SITE, μια ομάδα που παρακολουθεί τρομοκρατικές απειλές σε όλο τον κόσμο και το οποίο διαπίστωσε ότι πολλοί ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ κατάλαβαν ότι πρέπει να πάνε στην Ουάσιγκτον και μάλιστα οπλισμένοι. Αυτή ήταν η πορεία των γεγονότων που οδήγησαν στο αποτυχημένο μίνι πραξικόπημα της αμερικανικής ακροδεξιάς να ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία και στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

Η κωμικοτραγική πλευρά της υπόθεσης θυμίζει το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα. Όταν μετά τα μεσάνυχτα οι στρατιωτικοί του Παπαδόπουλου συνέλαβαν τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η σύζυγός του νόμιζε ότι επρόκειτο για μεταμφιεσμένους κομουνιστές! Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, εκτός από τους λίγους που προειδοποίησαν όπως αναφέρθηκε παραπάνω,  εκτιμούσαν ότι οι πιθανές ταραχές την ημέρα της ενθρόνισης του προέδρου Τζο Μπάιντεν την 7η Ιανουαρίου, θα προέρχονταν κυρίως από αντιφασίστες ή και οπαδούς του Μπάιντεν, που θα επιτίθεντο στους υποστηρικτές του Τραμπ!

Η κατακραυγή που ξεσήκωσε η πρωτοφανής επίθεση των ρατσιστο-ακροδεξιών στο Κογκρέσο σίγουρα θα οδηγούσε στην πολιτική απομόνωση του απερχόμενου πρόεδρου.  Από το twitter μέχρι το youtube, τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα κατέβασαν τους λογαριασμούς του Τραμπ, στερώντας του τα βασικά όπλα της προπαγάνδας του. Θέλουν άλλωστε να τα έχουν καλά με τον καινούργιο πρόεδρο, για να αποφύγουν πιθανά αντιμονοπωλιακά νομοθετικά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση. Αν όμως αποδειχθεί ότι ο Τραμπ ήξερε για την επίθεση, οι περιπέτειές του δεν θα τελειώσουν με την καθαίρεσή του. 

Ads