Σε γενικές γραμμές υπάρχει η γενική άποψη, πολιτικού κόσμου και κοινωνίας, ότι η συγκροτηθείσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανταποκρίνεται επιστημονικά στις απαιτήσεις των καιρών, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές ότι οι πρωτοβουλίες της τυγχάνουν ασύστολης πολιτικής εκμετάλλευσης και προπαγάνδας από τη κυβέρνηση της ΝΔ. Με την πάροδο των ημερών εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες ενστάσεις επί των προτάσεών της, με κυριότερες αρχικά την καθυστέρηση της απαγόρευσης των συναθροίσεων στις εκκλησίες και τώρα το εύρος των  διενεργούμενων tests. Είναι επιστημονικά ζητήματα που βεβαίως έχουν και πολιτικές προεκτάσεις.  

Ads

Η ελληνική κοινωνία έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά, κατά το μάλλον ή ήττον, στις παραινέσεις από τους αρμόδιους φορείς. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο κύριος παράγοντας για τον συγκρατημένο (έως τώρα και ελπίζω έως τέλους) ρυθμό αύξησης θανάτων. Γνώμη μου είναι ότι κυρίαρχο ρόλο σε  αυτό έπαιξε ο φόβος. Ο φόβος ο οποίος αναδύθηκε μετά την εμπειρία, γνωστοποίηση και γνώση της κατάστασης αρχικά στην Ιταλία και στην Ισπανία μετά. Μην ξεχνάμε τις πρώτες αντιδράσεις «αντίστασης» από τους πολίτες την περίοδο του καρναβαλιού, αλλά και την ολιγωρία της πολιτείας  με την διεξαγωγή στις 3 Μαρτίου του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, έναν κλειστό χώρο που συσσωρεύτηκαν 13000 άτομα! Λίγες μέρες μετά εμφανίσθηκαν τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στην Αττική.

Ζητούμενο είναι να μην ανατραπεί από εδώ και εμπρός αυτή η εικόνα. Πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αν εξαιρέσουμε τον αστάθμητο παράγοντα αλλαγής της συμπεριφοράς του ιού, που κάτι τέτοιο φαντάζει αυτή τη στιγμή απίθανο.

Ζητούμενα για αυτό:

  1. Να μην μετατραπεί ο φόβος σε πανικό γιατί τότε «γαία πυρί μειχθήτω». Στο θέμα αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ και ο βασικός προστατευόμενος τους, η κυβέρνηση η οποία επενδύει «γκρίζα» πολιτικά στο φόβο.
  2. Να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη προς τους επιστήμονες που στελεχώνουν την αρμόδια επιτροπή. Απαραίτητο για αυτό είναι να αλλάξει ο τρόπος του επικοινωνείν τις εισηγήσεις της, δηλαδή το one man  show του κ. Τσιόδρα. Που είναι οι υπόλοιποι 25 επιστήμονες; Συμφωνούν με κάθε φάση των εισηγήσεων της επιτροπής;  Έχοντας καλή πρόθεση δέχομαι ότι συμφωνούν. Τότε είναι αδήριτη ανάγκη να προσυπογράφουν τις ανακοινώσεις καθημερινά.
  3. Να σταματήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, χθες, να καταναλώνει ως κλασσική Δεξιά τους πόρους του ελληνικού κράτους (11 εκατμ. Ευρώ για διαφήμιση σε ημετέρους, 30 εκατμ. Ευρώ σε κλινικάρχες και ιδιωτικά εργαστήρια, αδιαφορία στην προσφορά των ελληνικών Πανεπιστημίων για τη διενέργεια του test, κλπ), γιατί τότε η όποια εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της αίρεται ακαριαία.

Ο Βαρώνος Ρότσιλντ (Βρετανός τραπεζίτης, 1840-1915) είχε πει: “..Η καλύτερη εποχή για να κάνεις λεφτά είναι ..όταν το αίμα ρέει στους δρόμους..».
Στις δύσκολες εποχές που διάγουμε το αίμα ρέει στους δρόμους. Αυτοί που θέλουν να κάνουν λεφτά είναι ορατοί και δεν είναι άτρωτοι.

Ads

*Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι γιατρός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ