Όλοι το γνωρίζουν καλά: Όταν ένας μονάρχης δεν μπορεί να λύσει τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, δεν έχει παρά να εφεύρει προβλήματα στο εξωτερικό. Και να προσποιείται ότι τα λύνει. Έτσι, η ιερή εθνική ένωση μπορεί να ενισχυθεί γύρω από αυτόν και ο λαός που υποφέρει από πείνα, έλλειψη ελευθερίας και περισσή καταστολή, θα ξεχάσει όλες τις κακουχίες και θα υποστηρίξει υπό την εθνική σημαία τον μονάρχη του, προστάτη των εθνικών συμφερόντων!

Ads

Σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν συνοδεύει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Η υγειονομική κρίση, που ενισχύεται από την κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωναϊού, συνεχίζει ακάθεκτη. Οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες επιδεινώνονται όλο και περισσότερο.

Οι Πρέσβεις 10 χωρών (των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας), που υπηρετούν στην Άγκυρα, στις 18 Οκτωβρίου είχαν εκδώσει κοινή δήλωση, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να απελευθερώσει τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν ήταν άνευ προηγουμένου:  «Έδωσα εντολή οι δέκα αυτοί Πρέσβεις να κηρυχθούν το συντομότερο δυνατό “Persona Non Grata”»!

Ads

Πρωτόγνωρο. Οι εφτά εκ των 10 Πρέσβεων ανήκουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, θεωρητικά, λοιπόν, είναι σύμμαχοι της Άγκυρας. «Μεγάλη διπλωματική κρίση!» ή «Το στάδιο πριν από την κήρυξη του πολέμου!», τιτλοφορούν οι εφημερίδες. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι οι εκπρόσωποι των ξένων χωρών δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στα ζητήματα και τη συμπεριφορά της τουρκικής δικαστικής εξουσίας. Ενώ το δικαστήριο του Στρασβούργου είχε ήδη λάβει την απόφαση για την αποφυλάκιση του Καβάλα.

Επί τουλάχιστον 72 ώρες επικρατούσε απόλυτη σιωπή στην Άγκυρα. Οι αξιωματούχοι των χωρών του δυτικού μπλοκ δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση. «Οι Τούρκοι διπλωμάτες προσπαθούν να πείσουν τον Ερντογάν και να του εξηγήσουν τις επιπτώσεις της απόφασής του», έλεγαν στο παρασκήνιο. Τελικά, βρέθηκε λύση. Οι 10 εξέδωσαν ένα ενιαίο ανακοινωθέν, μίας μόνο φράσης, επαναλαμβάνοντας ότι «θα συνεχίσουν να σέβονται τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και τα κυβερνητικά ΜΜΕ παρουσίασαν αυτήν την πρωτοβουλία ως «δικαιολογία, υποχώρηση» των 10, ενώ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς και οι αξιωματούχοι των άλλων εννέα χωρών δήλωσαν σαφώς και κατηγορηματικώς ότι εξακολουθούν πάντα να ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει ηγέτης που δεν μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση των εντολών του.

Αυτή η τελευταία παρόρμηση του Προέδρου δεν άλλαξε την εικόνα του αποδυναμωμένου, ανίκανου, αλλά όλο και πιο επιθετικού Ερντογάν.

«Αυτή η τελευταία επιχείρηση του Ερντογάν γύρισε μπούμερανγκ για τον ίδιο. Τώρα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που έγινε και πάλι “Persona Non Grata” στα μάτια των Ευρωπαίων. Παρεμπιπτόντως, είχε ήδη αποκλειστεί από τους κύκλους των ηγετών του πολιτισμένου κόσμου. Οι σχέσεις μεταξύ του δυτικού κόσμου και του καθεστώτος του Ενός Ανδρός ήταν ήδη κακές.

Διότι, δεν πρόκειται μόνο για την κρίση των πρεσβευτών, αλλά για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται, επίσης, στο χειρότερο επίπεδο. Επιπλέον, η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει όλο και λιγότερη σχέση με τη Δημοκρατία, απομακρύνεται από τη νοοτροπία, την ιδεολογία, τις ευρωπαϊκές αξίες, αναλύει ένας συνταξιούχος Πρέσβυς, εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.