Όπως όλοι  γνωρίζουν, η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, μέσα από τις διαρκείς περικοπές τα χρόνια του μνημονίου, έχει σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια (προσλήψεις, αναβάθμιση νοσοκομείων, μείωση των ελλείψεων σε υλικά  και δημιουργία πρωτοβάθμιας υγείας, Το.Μ.Υ) από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το χειροκρότημα στην δημόσια υγεία, τα χρήματα στην ιδιωτική 

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης της ΝΔ για λιγότερο κράτος έφερε αναστολή σε προβλεπόμενες προσλήψεις στην δημόσια υγεία (η κυβέρνηση προτίμησε να προσλάβει αστυνομικούς στην θέση των νοσηλευτών) και στην παραπέρα μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία. 

Η επιδρομή, ωστόσο, του κορονοϊού και η εξάπλωση της θανατηφόρου επιδημίας, ανέτρεψε όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα και ανάγκασε τα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Ads

Παρ’ όλα αυτά και ενώ όλοι βλέπουν την αδυναμία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η κυβέρνηση στρέφεται και χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνοντας αδρά τις υπηρεσίες τους όπως για την χρήση των ΜΕΘ (1600 ευρώ αντί 800 που ήταν μέχρι σήμερα η αμοιβή τους) και για διαγνωστικά τεστ τα οποία, αντί να αγοράσει για να τα έχουν τα δημόσια νοσοκομεία, ‘χαρίζει’ 30 εκατομμύρια ευρώ για να τα προμηθευτούν οι ιδιώτες. 

Το «Μένουμε στο σπίτι» σημαίνει αποσυμπίεση του ΕΣΥ, όχι λύση του προβλήματος

Το να ζητάει η κυβέρνηση από τους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να σταματά  την κυκλοφορία, ουσιαστικά κερδίζει χρόνο και αποσυμπιέζει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα αυτά δεν σταματούν τις επιδημίες. Το ζήτημα είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος που δίνουν οι πολίτες, για να ληφθούν μέτρα ώστε να «επιτεθούμε» και να  απομονώσουμε τον ιό. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει. Τι εφαρμόζουμε; 

Ο   ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προτείνει έξι δράσεις:

  • Πρώτον, διεύρυνση, εκπαίδευση των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Δεύτερον, υλοποίηση ενός συστήματος εντοπισμού των κρουσμάτων σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.
  • Τρίτον, αύξηση της παραγωγής, δυναμικότητας και διαθεσιμότητας των τεστ.
  • Τέταρτον, να εντοπιστούν, προσαρμοστούν και εξοπλιστούν οι υποδομές για φροντίδα και απομόνωση ασθενών.
  • Πέμπτον, ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου και διαδικασίας για την καραντίνα επαφών κρουσμάτων.
  • Έκτον, να εστιαστούν όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες στην καταστολή και τον έλεγχο του COVID-19.

Σε αυτές τις δράσεις που προτείνει ο Π.Ο.Υ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με βάση την εμπειρία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας  θα πρέπει να προστεθούν άμεσα μερικές ακόμα: 

Ικανοποιητικός αριθμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού  υγειονομικών (στην Ισπανία το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκαν 50.000 νοσηλευτές). Επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. 

Επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων και για φιλοξενία και για απομόνωση κρουσμάτων ασθενών  σε ανθρώπινες συνθήκες.
 
Αντίθετα από τις 6 προτάσεις του ΠΟΥ και τα συμπεράσματα από την διεθνή εμπειρία, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τίποτα.

  • Η εκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα  είναι ανύπαρκτη και γι ‘αυτό  νόσησε μεγάλος αριθμός νοσηλευτών.   
  • Η δημιουργία συστήματος εντοπισμού των κρουσμάτων σε επίπεδο τοπικής κοινότητας είναι μηδενική γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους προληπτικός έλεγχος. 
  • Η διαθεσιμότητα στα τεστ ελάχιστη (οι πολίτες καλούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό για να μην κάνουν τεστ).
  • Η εύρεση και ο εξοπλισμός υποδομών για φροντίδα και απομόνωση των ασθενών με τεράστια καθυστέρηση. 

Σχέδιο για καραντίνα επαφών κρουσμάτων δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει γνώση ποιες είναι οι επαφές εφ’ όσον μόνο σε νοσούντες σε προχωρημένη κατάσταση επιτρέπεται η επίσκεψη και ο έλεγχος  στα νοσοκομεία. 

Και βεβαίως ούτε λόγος για επίταξη νοσοκομειακών και ξενοδοχειακών μονάδων όπως έγινε σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ούτε λόγος για κλείσιμο ή υπολειτουργία  επιχειρήσεων σε συνθήκες που επιτρέπουν την εύκολη εξάπλωση του ιού. 

Η κυβέρνηση δεν προχωρεί με ένα σοβαρό και οργανωμένο τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και εκτός από την συμπαθή φυσιογνωμία του κυρίου Τσιόρδα και τα μέτρα του εγκλεισμού  δεν μπορεί να επιδείξει τίποτε ουσιαστικό. 

Πριν είναι αργά…

Σήμερα πριν είναι αργά πρέπει τουλάχιστον να ανακοινωθούν μέτρα που θα εξειδικεύουν και θα υλοποιούν τις προτάσεις του ΠΟΥ.

Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα εκτός από σχεδιασμό χρειάζονται και χρήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση στρέφει πόρους στους ιδιώτες και αδυνατίζει την δημόσια υγεία. 

Αυτό που πρέπει να γίνει, πέρα από ευχολόγια, είναι ακόμα μια φορά κοινωνικοί φορείς, συνδικάτα, κόμματα της αριστεράς να πιέσουν την κυβέρνηση  ώστε να μην θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων.