Συμφωνούμε με τον κ. Δένδια ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Θα προσθέταμε ότι ο χειρισμός τους δεν πρέπει να γίνεται με επικοινωνιακό τρόπο, ούτε να οδηγεί σε διχασμό, αποδυναμώνοντας το μέτωπο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Δένδιας ανέφερε την θέση του αυτή στον αρχηγό του.
 

Ads

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών είχε από την αρχή την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξαιρετικά επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα. Μπροστά στο όργιο πατριδοκαπηλίας και διχαστικού λόγου του κ. Μητσοτάκη ο κ. Δένδιας σιώπησε και αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι κατανοητό για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ένοιωσε άβολα και να συναισθάνθηκε ότι δυσκολεύει το έργο του, όταν ο κ. Μητσοτάκης, με προφυλακή επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους, χειριζόταν το πρόβλημα που δημιούργησε ο ασύδοτος Ερντογάν στον Έβρο, με όρους τηλεοπτικούς.

Λογικά, ο κ. Δένδιας πρέπει να τρομοκρατήθηκε όταν οι νεοκασιδιάρηδες που χρησιμοποιήθηκαν για την ενσωμάτωση των ψήφων της Χρυσής Αυγής στην ΝΔ, βρέθηκαν στη Βουλή και προσπαθούν να την μετατρέψουν σε χαμαιτυπείο, εμφανιζόμενοι ως υπερπατριώτες.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήθηκε από τους συμβούλους του σε άλλα επικοινωνιακά μέτωπα, αλλά υποθέτουμε ότι γνωρίζει τί συνέβη στον Έβρο. Το ερώτημα για τον υπουργό είναι το εξής: τώρα που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός κανονιοβολεί προς άλλες κατευθύνσεις (με στόχο πάντα την ελληνική κοινή γνώμη), για να μάθουμε τί συνέβη στην πατρίδα μας πρέπει να αναζητήσουμε τις διαφορές Daily Mail και Daily Sun;

Με απόλυτη υπευθυνότητα και επιστρατεύοντας την λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορούμε να ρωτήσουμε: όταν οι πρόσφυγες ωθούνται από τον Ερντογάν προς τα σύνορα είναι εισβολή και όταν οι Τούρκοι βρίσκονται, έστω όσα μέτρα λέει ο υπουργός, εγκατεστημένοι στο ελληνικό έδαφος, είναι ένα ζήτημα για διευθέτηση μεταξύ συμμάχων;

Μπορεί η επικοινωνία να καθορίζει τις συντεταγμένες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής;

Όποιος μπροστά στις τεράστιες γεωπολιτικές προκλήσεις μετά την πανδημία και τους σχεδιασμούς Ερντογάν στην περιοχή, νομίζει ότι θα χειρισθεί τα θέματα αυτά για να κερδίσει πόντους στην επικοινωνία, είναι ή ανόητος ή επικίνδυνος. Αν και το πρώτο οδηγεί αναγκαστικά στο δεύτερο.

 

ΥΓ: Καλά, τους Έλληνες πολίτες τους αφήνετε να ενημερωθούν από τα ξένα μέσα. Το τί μήνυμα στέλνετε μ’ αυτή την τακτική στην άλλη πλευρά δεν σας απασχολεί;