Η εμβληματικότερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια είναι αυτή του ΟΤΕ. Πέρασε σε γερμανικά χέρια επί Κ.Καραμανλή με σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η επιλογή δικαιώνει τους Γερμανούς που επιδίωκαν και πέτυχαν την αγορά της  μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών όχι μόνο για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν, αλλά και για το στρατηγικό ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη ψηφιακή εποχή.

Ads

Αντίθετα οι επενδύσεις που έχει κάνει ο ΟΤΕ φαίνεται να υπολείπονται σημαντικά των επενδύσεων που πραγματοποιεί η Deutsche Telekom στη Γερμανία. Στην εποχή  της μετάβασης στο  δίκτυο 5G, στην Ελλάδα οι χρεώσεις για τα δεδομένα είναι στα ύψη και οι ταχύτητες στα Τάρταρα. Η τελευταία έκθεση της ΕΕΤΤ, που αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2019 δείχνει πως στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, το μέσο έσοδο των εταιρειών ανά GB ήταν 2,21 ευρώ, δεκαπλάσιο από τα 0,2 ευρώ ανά GB που είναι σήμερα το κόστος στις αγορές της Ευρώπης όπου λειτουργούν τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η Ιταλία Ο ΟΤΕ στην διεύθυνση FTTH (fiber to the home, δηλαδή στις οπτικές ίνες) δεν μπορεί να δώσει τηλέφωνο σε λιγότερο από 45 μέρες και συνολικά έχει 110.000 εργασίες σε εκκρεμότητα (νέες αιτήσεις, βλάβες κτλ).

Παγκοσμίως το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζεται από τις νέες υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών την περίοδο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η διεθνής συζήτηση αφορά επίσης το πως θα επιτευχθεί η γρήγορη αλλά και δίκαιη  μετάβαση, με την ταυτόχρονη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Ο ΟΤΕ είχε παρουσιάσει σε διαφήμιση του την ανάγκη να ανταποκριθεί στην ανομοιογένεια και στην ανισότητα που προκύπτει.

Ads

Φυσικά αυτό ήταν απλά μια διαφήμιση, καθότι στην εργασιακή ζωή που υπάρχουν αντίστοιχες επιπτώσεις δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία. Η μετεξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου των επιχειρήσεων προφανώς μετασχηματίζει τη φυσιογνωμία και την οργάνωση της εργασίας.  Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, πως λαμβάνοντας υπόψη της διάσπαρτη γνώση που υπάρχει σε έναν οργανισμό, από τις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες μέχρι ακόμη και τις υπεργολαβίες και οργανώνοντας έναν συνεχή διάλογο με όλους τους «συμφεροντούχους» (stakeholders) της επιχείρησης, όχι μόνο διατηρούνται και ενισχύονται οι θέσεις εργασίας αλλά ο κάθε οργανισμός μπορεί να αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που απευθύνεται. 

Στην περίπτωση των απολύσεων των εργαζομένων του ΟΤΕ δεν συμβαίνει αυτό. Είναι μια τυπική επιλογή outsourcing, όχι για να εμπλουτιστεί και να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του οργανισμού αλλά απλά και μόνο για να ενισχυθούν λογιστικά τα κέρδη. Αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζομένους που προχωράνε σε απεργία εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οι εργαζόμενοι όμως γιατί αντιδρούν τόσο έντονα;  Οι τρεις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις εργασίας προέβλεπαν μείωση μισθών, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις. Η διοίκηση μεθόδευσε να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, προκειμένου να μπορεί να απολύσει. Η διοίκηση όπως τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) «προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ, ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ. Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».

Αυτό σημαίνει αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς δομημένα συλλογικά δικαιώματα, εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ο οποίος τόνισε ότι η κερδοφορία της εταιρίας τα τελευταία 8 χρόνια έχει ανέβει κατά 88%.

Την περίοδο που η εταιρεία καταγράφει ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. Ευρώ, η διοίκηση επικαλείται οικονομοτεχνικούς λόγους για τις απολύσεις .Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνδικαλιστές η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ταυτόχρονα  μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

Φυσικά οι μειώσεις αγγίζουν πάντα τους πολλούς. Και υπάρχουν και αυτοί που δεν τους θυμάται κανένας. Οι 5500 εργαζόμενοι στα call centers αμείβονται όσο 120 διοικητικά στελέχη. Οι προαγωγές στα χαμηλά κλιμάκια δεν συνδυάζονται ιδιαίτερα με αυξήσεις μισθών, αλλά με γενναιόδωρους βαρύγδουπους αγγλικούς τίτλους.

Η ιδεοληψία για τις απολύσεις δεν χτύπησε μόνο τον ΟΤΕ, καθώς προηγήθηκε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Όλα ξεκίνησαν από την κυβέρνηση της Δεξιάς που έχει επιλέξει να στοχοποιήσει τις συλλογικές συμβάσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Χρησιμοποιεί όλα τα νεοφιλελεύθερα τσιτάτα και επικαλείται «αναπτυξιακούς» λόγους. Τα ΜΜΕ αποσιωπούν τα πάντα. Τώρα ξεκίνησαν και οι συλλήψεις συνδικαλιστών, στην Θεσσαλονίκη έπειτα από μήνυση που υπέβαλε ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας πέντε συνδικαλιστές οδηγήθηκαν στο τμήμα για διατάραξη κοινής ησυχίας (η εκδίκηση του νοικοκύρη…). Η νομή της επικείμενης ανάπτυξης είναι το ζητούμενο. Ο Μητσοτάκης ευαγγελιζόταν προεκλογικά, το ούτως ή άλλως αντιφατικό και ψευδές για μια οικονομία της αγοράς, «ανάπτυξη για όλους» προεκλογικά, αλλά, -όπως αναμέναμε βέβαια- αυτή η ανάπτυξη αποδεικνύεται κουτσή και αναιμική και τα κέρδη της αποκλειστικά για τους λίγους φίλους της ΝΔ. 

ΥΓ1 Θέλω να ευχαριστήσω για τα στοιχεία και την βοήθεια τον Γιώργο Παπαμάρκου, αντιπρόεδρο ΠΕΤ-ΟΤΕ.

ΥΓ2 Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΟΤΕ μας αφορά όλους. Η δίψα των ολιγαρχών είναι ακόρεστη και ασταμάτητη. Τα υγιή, δημοκρατικά και ισχυρά συνδικάτα είναι η απάντηση. Το υγιή στα συνδικάτα είναι θέμα άλλου άρθρου….

YΓ3 Καλή χρονιά χωρίς απολύσεις και συλλήψεις και με πολλή αλληλεγγύη.