Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα, χωρίς να το ανακοινώσει, επισκέφτηκε το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το σταθμό που διεθνείς ειδικοί, τα μεγαλύτερα ονόματα ιστορικών, αρχαιολόγων, μελετητών του Βυζαντίου από τις ΗΠΑ, άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά και αποτελούν πρεσβευτές της διεθνώς, τον παρακαλούν να σώσει για να μετατραπούν στο σημαντικότερο asset (να τα πω κι εγώ στα αγγλικά) της χώρας.

Ads

Τον παρακαλούν ενώνοντας τις φωνές τους με μας τους αρχαιολόγους, με τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, με όλους τους ειδικούς, τη ΧΑΕ, το Διεθνές ΙΚΟΜΟΣ, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης κάθε απόχρωσης, από τον Μπουτάρη μέχρι τον Στέφανο Μάνο.

Θα κάνω μια θετική σκέψη: ότι ο ίδιος ο δρόμος του Ιουστινιανού, ο decumanus maximus της πόλης, που μέχρι στιγμή έχει “κερδίσει” την καρδιά όποιου τον έχει επισκεφτεί, 6 μέτρα κάτω από την Εγνατία και στην ίδια ευθεία, κάποια μέτρα πάνω από το συρμό του Μετρό, που περίμενε αιώνες για να ξαναβγεί στο φως αγέρωχος και φωτεινός όπως όταν τον περπατούσαν χιλιάδες πόδια, ο ίδιος ο δρόμος θα κερδίσει όσους επιβουλεύονται την καταστροφή του.

Ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός, τώρα που ειδε από κοντά αυτό για το οποίο φωνάζουμε τόσα χρόνια με όλη μας την καρδιά, θα αλλάξει ρότα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βαρύνεται πλέον ο ίδιος με την καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου!

Ads

Καταστροφή που απειλείται να γίνει για το τίποτα, καθώς ο Σταθμός Βενιζέλου με απόσπαση-καταστροφή των αρχαιοτήτων δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει παραδοθεί το 2023, όπως πλέον και η ίδια η Αττικό Μετρό έχει αρχίσει να παραδέχεται…

Από το facebook της Δέσποινας Κουτσούμπα