Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε το αδιανόητο από το βήμα της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Μπροστά στα ηγετικά πρόσωπα της ΕΕ καθύβρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όρους αντιΣΥΡΙΖΑ μένους. Ταύτισε την αριστερά με τον φασισμό για να υποστηρίξει ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού και σώθηκε χάρη στις “προοδευτικές δυνάμεις” ως εκπρόσωπος των οποίων εμφανίστηκε ο ίδιος. 
 
Συνδύασε τη θεωρία των δύο άκρων του Αντώνη Σαμαρά με το ύφος του Κ. Μπογδάνου για να καταλήξει σε ένα διχαστικό ξέσπασμα το οποίο μολύνει την ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή. 
 
Αξιοποίησε μια επέτειο με μεγάλο συμβολικό φορτίο για να ικανοποιήσει το πιο σκληροπυρηνικό κομματικό ακροατήριο και για να διεγείρει μισαλλοδοξία και πολιτικά πάθη. 
 
Δεν συνηθίζεται πρωθυπουργοί ενώπιον ξένων ηγετών να κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης συκοφαντώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αντίθετα, ο κανόνας είναι ότι τα εντός δεν αξιοποιούνται εκτός. 
 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπασε μια από τις λίγες παραδόσεις ευπρέπειας στην πολιτική αντιπαράθεση παράγοντας πόλωση και οξύτητα μέσα σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. 
 
Την ώρα που εμφανίζεται ως πανίσχυρος πρωθυπουργός, κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή, με δόξα και λαμπρή προοπτική, δείχνει εκνευρισμό και αμετροέπεια που προδίδουν, το λιγότερο, ανεξέλεγκτο πολιτικό άγχος και, το περισσότερο, ασυγκράτητη επιθετικότητα απέναντι σε όποιον απειλεί την επ αόριστον παραμονή του στην εξουσία. 
 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα είχε μείνει στην ιστορία ως εθνάρχης αν περηφανευόταν στον Ζισκάρ ντ Εσταίν ότι η Δεξιά συνέτριψε την Αριστερά στον εμφύλιο. 
 
Αλλά φαίνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι την ιστορία τη γράφουν τα ελεγχόμενα από τη ΝΔ ΜΜΕ και δεν δεσμεύεται από τους κανόνες πολιτικού πολιτισμού, ούτε καν από αυτούς που τίμησαν οι προκάτοχοί του.  
 
Οσο και να “πουλήσει” επικοινωνιακά το σκυλάκι που υιοθέτησε, τον γλυκύτατο Πίνατ, ο προσωπικός του πολιτισμός καθορίζεται από τον ακραίο φανατισμό με τον οποίο λέρωσε μια στιγμή που θα μπορούσε να είναι ωραία για τη χώρα μας.