Είναι γελοίο να ισχυρίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι ο Μαρσέλο ήλθε στην Ελλάδα για τον Μητσοτάκη και το απαράμιλλο χαμόγελό του, που έχει σκλαβώσει την υφήλιο. Ένα τέτοιο επιχείρημα προσβάλλει και τον κοινό νου, μόνο που η ολοκληρωτική προπαγάνδα δεν απευθύνεται στον νού, αλλά στο συναίσθημα, το θυμικό και τα ένστικτα.

Ads

Πάντα τα αυταρχικά καθεστώτα ήθελαν να πάρουν κάτι από την λάμψη του ποδοσφαίρου. Πολύ περισσότερο που, στην περίπτωση των ελληνικών εξεδρών πήραν το πάνω χέρι οι αντιφασίστες εχθροί της αστυνομικής βίας και πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά διότι ο Μαρσέλο ήλθε στην Ελλάδα. Πράγματι  η καλύτερη μεταγραφή που έγινε ποτέ, αλλά μερίδιο στην δόξα έπρεπε να διεκδικήσει και ο Σημίτης για τον Τζιοβάνι, ο Καραμανλής για τον Ριβάλντο και ο Τσίπρας για τον Μπερμπάτοφ. Δεν το διανοήθηκαν όμως, ώσπου ήλθε το τριτοκοσμικό συμπίλημα με την ευρωπαϊκή μάσκα για να τα ρίξει όλα στο μίξερ.

Δεν απευθύνονται σε ζωντανές συνειδήσεις, αλλά καλλιεργούν την αδράνεια και την αποχαύνωση, ώστε να φθάσουν στο επίπεδο να μην χρειάζεται να τις παρακολουθήσουν για να τις ελέγξουν. Η ολοκληρωτική προπαγάνδα σου υποβάλλει το επιχείρημα «Τί να την κάνεις την δημοκρατία όταν το πρόβλημα είναι η πείνα; Και τί να το κάνεις το ψωμί όταν έχεις το παντεσπάνι του θεάματος;»

Ας αφήσουν όμως την γοητεία της μπάλας και ας ασχοληθούν με το δικό τους κλωτσοσκούφι. Ειδικά τώρα που ο Αστραχάν που πουλούσαν για γκανιάν αποδείχθηκε μουλάρι και κλωτσάει με τα πισινά επειδή βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Ads

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ