Τώρα μπλέχτηκαν τα πράγματα. Η κυβέρνηση έσπευσε όχι μόνο να υιοθετήσει την πρόταση Μπάιντεν για τα εμβόλια, αλλά να την παρουσιάσει και σαν πρωτοποριακή ιδέα του Κ. Μητσοτάκη. Αλλά βγήκε μετά η Μέρκελ και δήλωσε αντίθετη με την άρση της πατέντας, υιοθετώντας καθαρά την λογική των εταιρειών. Το δίλημμα είναι κρίσιμο: 

Ads

Θα κάνει η κυβέρνηση μια κολοτούμπα στην κολοτούμπα, ξε-υιοθετώντας την πρόταση Μπαίντεν, την οποία είχε έτσι κι αλλιώς χλευάσει στο παρελθόν και καταψηφίσει μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Eυρωκοινοβούλιο; ‘Η θα παραμείνει στην αμερικανική γραμμή, στάση αντίθετη με την πιστή προσήλωσή της στα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα; 

Ότι και αν αποφασίσει τελικά, θα έχει πίσω της ένα στρατό ΜΜΕ που θα δικαιολογήσει την επιλογή της. Εδώ παρουσιάστηκε ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης να έχει θέσει εδώ και καιρό «επί τάπητος», την παραχώρηση της πατέντας στον Τρίτο Κόσμο, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Αν το Μέγαρο Μαξίμου τους δώσει γραμμή να γράψουν ότι ο Μητσοτάκης ανακάλυψε  την πενικιλίνη, θα το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς.

Ακόμη και σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη ζωή των πολιτών, τον ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις  κανένα συστημικό μέσο δεν τολμάει να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο. 

Ads

Γι αυτό η χώρα κατρακυλάει στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του τύπου, ερεθίζοντας και τον Πρετεντέρη. Πηγαίναμε ήδη προς διεθνή πάτο και τα πράγματα χειροτέρευσαν με  τη δολοφονία Καραϊβάζ, τις απειλές κατά Βαξεβάνη, τα ρεζιλίκια με Φουρθιώτη και ποιος ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει μια κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει καλά είναι η προπαγάνδα. 

Στις Βρυξέλλες τους έχουν πάρει είδηση. Η αρμόδια Επίτροπος το είχε δηλώσει καθαρά σε μια συζήτηση που είχαμε στην αρμόδια επιτροπή για τα ΜΜΕ. Μια έκθεση της Κομισιόν «για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», από αυτές που είναι συνήθως πολύ διακριτικά διατυπωμένες, διαπίστωσε μια σειρά από σοβαρά θέματα, από τις «προβληματικές συνθήκες εργασίας »  και τις «επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής  ακεραιότητας κατά δημοσιογράφων », μέχρι  « την κρατική χρηματοδότηση προς μέσα μαζικής επικοινωνίας στο πλαίσιο της COVID-19 ». 

Η Ελλάδα  μετατρέπεται σε κράτος-παρία, όπως η Ουγγαρία ή  Πολωνία. Δέστε την παρακάτω παράγραφο, από ένα πρόσφατο διεθνές ρεπορτάζ στη Ντόιτσε Βέλλε : «Υπολογίζεται ότι στη Τουρκία το 95% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων προσκείμενων στο ισλαμικό συντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Ακόμα και η δημόσια τηλεόραση TRT, η οποία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη, έχει γίνει φερέφωνο της Άγκυρας». Αφαιρέστε το «ισλαμικό συντηρητικό» και αφήστε μόνο το κυβερνών κόμμα, βάλτε στη θέση της λέξης « Άγκυρα» την Αθήνα και θα περιγράψετε την κατάσταση στην Ελλάδα. 

«Μόνη ελπίδα για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης το διαδίκτυο», καταλήγει το ίδιο ρεπορτάζ. Στην Ελλάδα επίσης δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά λίγες εφημερίδες και η στήριξη από τους επισκέπτες των ενημερωτικών site που θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητα και να λένε την αλήθεια. 

Το Tvxs είναι ακριβώς σε αυτό το δρόμο. Η επισκεψιμότητά του έχει ξεπεράσει τα 2.200.000 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες  τον μήνα (πίνακας του άρθρου) που το επισκέπτονται 4, 5 εκατομμύρια φορές (γιατί κάποιοι μπαίνουν 2 ή περισσότερες φορές). Αυτό σημαίνει ότι, περίπου το 1/3 των ανθρώπων που συνδεόνται στο ίντερνετ στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί για την ενημέρωσή του (και) το Tvxs. Με περίπου 180.000 μοναδικούς επισκέπτες την ημέρα, το αναγνωστικό κοινό του Tvxs είναι ανάλογο των μεγάλων εφημερίδων, τις παλιές καλές εποχές.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά site, αλλά επειδή η διαφήμιση έχει μειωθεί λόγω πανδημίας και οι λίστες Πέτσα είναι απαγορευτικές, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των αναγνωστών μας. Δεν πρόκειται απλώς για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αλλά της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης, Ουγγαρία: Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό site που στηρίζεται στους αναγνώστες και αμφισβητεί τον Όρμπαν