Οι εκλογές στην Ουγγαρία ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος νικητή. Του κεντροδεξιού Fidesz, με αρχηγό τον Βίκτορ Όρμπαν και εθνικολαϊκή πλατφόρμα (ή εθνικολαϊκιστική για τους αντιπάλους). Σε μια Βουλή, που ο αριθμός των μελών της μειώθηκε από 386 σε 199, απέσπασε, με την οριακή διαφορά μιας έδρας, πλειοψηφία των δύο τρίτων. Με ποσοστό ψήφων 45,5%, που του δίνει τη δυνατότητα να μεταρρυθμίζει το Σύνταγμα, κάτι που το έκανε μερικές φορές και στην προηγούμενη θητεία του, αλλάζοντας μεταξύ άλλων και τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αποτελεί ένα μείγμα μονοεδρικών και εθνικής λίστας που τροποποιήθηκε επί το πλειοψηφικότερο για να ταιριάζει στις επιδιώξεις του κυβερνητικού κόμματος.

Ads

Αυτή τη φορά ψήφισαν και 60.000 μειονοτικοί γειτονικών κρατών, οι οποίοι δεν φάνηκε να επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, αν και πήγαν μονοκούκι στο Fidesz του Όρμπαν και κατά ένα μέρος στον δεύτερο νικητή των εκλογών, το ακροδεξιό ρατσιστικό Jobbik. Ο ηγέτης του δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τοn βασικό του στόχο (δηλαδή, να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση των σοσιαλιστών), εντούτοις είναι ευχαριστημένος γιατί αύξησε τη δύναμή του από 18 σε 22,5%.

Πριν την εμφάνιση της εγχώριας Χρυσής Αυγής, το Jobbik ήταν το πιο ακραίο ναζιστικό κόμμα, διαθέτοντας και πολιτοφυλακή, την οποία διέλυσε η κυβέρνηση. Οι ρίζες αυτού του κόμματος, που βαρύνεται και με δολοφονίες τσιγγάνων, δεν βρίσκονται μόνο στις συνέπειες της παρουσίας ΔΝΤ – Τρόϊκας, αλλά και στην αντισημιτική κουλτούρα μέρους της ουγγρικής κοινωνίας. Στη χώρα αυτή εφαρμόστηκαν αντισημιτικά μέτρα ήδη από το 1920, πριν από τον Αδόλφο δηλαδή. Το Jobbik, το οποίο αισθάνεται τη «διεθνή επικήρυξη» προς τον Ναζισμό που σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, επιχειρεί να μετακινηθεί κάπως προς τα Λεπενικά πρότυπα. Η δύναμή του είναι μεγάλη σε περιοχές όπου ζουν πολλοί τσιγγάνοι, η ανεργία των οποίων φθάνει το 85%, με τις γνωστές παρενέργειες που σπρώχνουν τους υπόλοιπους κατοίκους, για τους λόγους που προανέφερα, στην αγκαλιά του ρατσιστικού κόμματος.

Ο καταϊδρωμένος της αναμέτρησης ήταν η Συμμαχία των Σοσιαλιστών με ένα 25%. Φέρουν το αμάρτημα της πρόσκλησης του ΔΝΤ και μια αχλύ σκανδάλων, που έχει πλήξει την αξιοπιστία τους.
Ιστορική έχει μείνει η δήλωση του πρώην αρχηγού τους και πρωθυπουργού, ο οποίος είχε ομολογήσει σε κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι «είπαμε ψέματα προεκλογικά στο λαό και εξακολουθούμε να λέμε», κάτι που αν συνέβαινε στην Ελλάδα του Σαμαρά, υποθέτω πως θα ήταν μια απλή ένδειξη ειλικρίνειας.

Ads

Οι Οικολόγοι, που πέρασαν φάση διασπάσεων, φάνηκε αρχικά ότι δεν θα έσπαγαν το φράγμα του 5%, αλλά στο τέλος, καθώς προστέθηκαν οι ψήφοι της Βουδαπέστης, το πέτυχαν και μπήκαν στη Βουλή.

Τώρα, δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος, ίσως να θέλατε νέα σχετικά με την τύχη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αν δεν το πληροφορηθήκατε, στην Ουγγαρία τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν απαγορευθεί. Υπάρχει μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία βρέθηκε στο 0,7%. Είναι τσούλα η Ιστορία!…

Γιατί ο Όρμπαν;

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Fidesz, η πολιτική του οποίου έχει αντιφατικά στοιχεία, φέρει το κλέος ότι απομάκρυνε το ΔΝΤ και την Τρόϊκα και η Ουγγαρία, από τα 23 δισ. «βοήθεια», πήρε τα 18 και τα υπόλοιπα τα γύρισε πίσω. Φορολόγησε τα κέρδη πολυεθνικών αλυσίδων (οι οποίες επιχειρούν να ρίξουν το κόστος στους καταναλωτές) και των τραπεζών, τις οποίες έχει καταγγείλει. Εξήγγειλε πρόγραμμα μείωσης τιμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ξεκινώντας από την αρχή του χρόνου με μια αντίστοιχη του 10%. Ταυτόχρονα, διατηρεί έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή, που πλήττει τα χαμηλά στρώματα. Έκανε μερικά έργα ορατά στη Βουδαπέστη (τα οποία έδωσαν εσωτερική απασχόληση), κόβοντας αρκετές κορδέλες προεκλογικά…

Οι σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τον Όρμπαν ότι τα έδωσε όλα στους Ρώσους, με αφορμή μια συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται ένθερμοι θιασώτες μιας ευρωπαϊκής ατζέντας, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, η οποία άλλα περίμενε και άλλα ζει. Όταν ο μισθός είναι 500 ευρώ και τα έξοδα ενοικίασης ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. ανέρχονται σε 200, τότε πώς να παλέψει ο πολίτης το θηρίο της καθημερινότητας; Όταν, μάλιστα, αυτό φαίνεται όραμα που πάει να επιβληθεί και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η άτυχη δική μας, τότε το ευρωπαϊκό ερώτημα αποκτάει πελώριες διστάσεις.

Ο Όρμπαν δεν είναι κατά της ένταξης στην Ευρωζώνη, τη σπρώχνει όμως προς τα πίσω, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση εισοδημάτων κατά 70%.

Η συμμετοχή κατά 62,5% στις εκλογές με έναν ήρεμο τρόπο, δεν είναι άσχημη για ανατολική χώρα. Οι ανησυχίες όμως για το μέλλον της χώρας παραμένουν και θυμίζουν ομιχλώδες τοπίο, του πρόσφατα χαμένου Μίκλος Γιάντσο.

Υ.Γ. 1 Εκατόν είκοσι χιλιάδες από τα καλύτερα μυαλά της Ουγγαρίας έχουν μεταναστεύσει. Η ενοποίηση της Ευρώπης προχωράει…
     
Υ.Γ. 2 Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών αυτοαποκαλείται Αριστερά. Δεν είναι. Υπάρχει μια αριστερή πτέρυγα ενσωματωμένη στο σοσιαλιστικό κόμμα.

*Ο Γιώργος Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ