Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ώριμος, κατασταλαγμένος και έμπειρος πολιτικά και συγχρόνως προετοιμασμένος, έτοιμος και αποφασισμένος να ξανακυβερνήσει για να δώσει στη χώρα την ευκαιρία μιας νέας αρχής. Με την κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην πρώτη γραμμή.

Ads

Με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας εγκαινίασε μια νέα εποχή. Το πολύ συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο που περιέγραψε και με το οποίο θα κυβερνήσει, διαμορφώνει μια ρεαλιστική, ελπιδοφόρα και σε προοδευτική κατεύθυνση εναλλακτική πολιτική πρόταση, απέναντι στη σημερινή διακυβέρνηση που αποδείχτηκε:

  • πολιτικά αδιέξοδη ως ακραία δεξιά, αυταρχική, συντηρητική και οπισθοδρομική,
  • κοινωνικά ανάλγητη και άδικη,
  • αναξιοκρατική, ως κομματικά ευνοιοκρατική και
  • οικονομικά ιδιοτελής, διαπλεκόμενη και ολιγαρχικά νεοφιλελεύθερη.

Με αυτή την κυβερνητική πολιτική, όπως όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν, δυσφορούν πλέον περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες.

Σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εύστοχα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όπως πριν. Και πράγματι, η κυβέρνηση της Δεξιάς δοκιμάστηκε από το 2019 μέχρι σήμερα σε 3 κρίσεις και απέτυχε και στις 3.

Ads

Η θερινή έξαρση της πανδημίας και οι πρωτιές της χώρας όσον αφορά στο πλήθος των κρουσμάτων και στους θανάτους ανά πληθυσμό στο παρόν τέταρτο κύμα, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί ύφεση της πανδημίας, από κοινού με την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, που παραμένει καθηλωμένο κάτω του 60% και μας τοποθετεί ουραγούς ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν επιτύχει εμβολιασμό άνω του 70% ή και του 80% του πληθυσμού, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες μιας αποτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού με τα περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης δασικής γης, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίες, αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κι αυτό για τον πρόσθετο λόγο ότι η πρόσφατη καταστροφή συντελέστηκε σε κλιματικές συνθήκες απολύτως αναντίστοιχες με τα οδυνηρά της αποτελέσματα, όπως οι πολύ μικρότερης έκτασης καταστροφές στις γειτονικές μας μεσογειακές χώρες Ιταλία, Τουρκία, Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία, αποδεικνύουν. Το ναυάγιο του πρόσφατου ανασχηματισμού μάλιστα, με την «εισαγωγή» υπουργού από την Κύπρο, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό και είναι αδύναμη να διαχειριστεί ακόμη και πολιτικά την υπόθεση της οικολογικής κρίσης.

Το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που εμφανίζει η χώρα τέλος, που αντανακλά τη χαμηλή παραγωγικότητα του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, από κοινού με την έκρηξη του δημόσιου χρέους, που μας χαρίζει τη θλιβερή πρώτη θέση της πιο χρεωμένης χώρας σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, πολύ μεγαλύτερες πάντως από τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κράτη των ευρωπαίων εταίρων μας, αποτελούν την πιο αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την οικονομία και την οικονομική κρίση.

Η τριπλή κυβερνητική αποτυχία να διαχειριστεί τις 3 κρίσεις, οι οποίες για το λόγο αυτόν πλήττουν πλέον την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει σπείρει στους πολίτες την απαισιοδοξία και τους έχει ρίξει σε βαθιά κατάθλιψη, όπως ξεκάθαρα απεικονίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Η νέα αρχή που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη είναι μια αχτίδα φωτός στα σκοτάδια του φόβου και της ανασφάλειας στα οποία μας βύθισε η κυβέρνηση της Δεξιάς.
Η υπόσχεση της επαναφοράς της πολιτικής στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, μετά από μια διετή περίοδο καταιγιστικής επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων, δίνει μια νέα ελπίδα. Την ελπίδα ότι από την προπαγάνδα των ΜΜΕ και από την καθημερινή διαχείριση των εντυπώσεων υπέρ της κυβέρνησης και υπέρ του ίδιου του Μητσοτάκη, θα περάσουμε με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε μια εποχή όπου η πολιτική θα έχει ως μόνο σκοπό να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν και βασανίζουν τον κόσμο.

Κι ακόμη, η υπόσχεση μιας αξιοκρατικής, δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, έδωσε την ελπίδα ότι από την ιδιοτέλεια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας του πλούτου, υπάρχει η δυνατότητα να περάσουμε σε μια διακυβέρνηση που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του μέσου πολίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα και περιέγραψε το πλαίσιο της επερχόμενης κυβερνητικής Αλλαγής.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα τραβήξει μια γραμμή στο κακό παρελθόν, θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η δεξιά και συγχρόνως και «ολιγαρχικά καπιταλιστική» διακυβέρνηση Μητσοτάκη και θα χαράξει σε εντελώς διαφορετική πολιτική κατεύθυνση μια νέα αρχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες.