Γιατί άραγε επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη;Γιατί ανοιγοκλείνουν την κοινωνία σαν να είναι -κυριολετικά- ακορντεόν;Γιατί αντί να κάνουν συστηματικά τεστ στον πληθυσμό, περιμένουν όσους έχουν συμπτώματα να τα αναφέρουν για να τους τεστάρουν; Τα «νέα» κυβερνητικά μέτρα θέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο με την ανικανότητα. 

Ads

Εντάξει, δεν έχουν βάλει τους  Αϊνστάιν στο υπουργείο Υγείας ή τα συναρμόδια, αλλά όλες οι διεθνείς έρευνες λένε πλέον ότι όλα παίζονται για λίγες μέρες. Γιατί τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, με 20 μέρες καθυστέρηση, καταστρέφοντας στο διάβα τους και την οικονομία; Στο κάτω κάτω, το τελευταίο δεν συμφέρει καθόλου πολιτικά. 
 
Διαβάζω ένα πρόσφατο άρθρο στην Le Monde («Όσο νωρίτερα ληφθούν τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι»)που βασίζεται σε μία έρευνα για την πρώτη φάση της πανδημίας στην Γαλλία:  «αν το lockdown της άνοιξης είχε αποφασιστεί επτά ημέρες νωρίτερα, θα είχαν χρειαστεί 1.500 κρεβάτια ΜΕΘ αντί τα 7.019 κρεβάτια που χρησιμοποιήθηκαν και το έγκαιρο κλείσιμο θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 13.300 λιγότερους θανάτους». 

Φοβούμενη την κατάρρευση του αποδυναμωμένου ΕΣΥ η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε το έγκαιρο lockdown τον Μάρτιο του 2020 και της βγήκε. Γιατί δεν κάνει ότι πρέπει σήμερα, με τις γνώσεις και τα μέσα που υπάρχουν και με τα νέα δεδομένα; Αραίωση σχολείων και μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως μαζικά τεστ, ώστε να μην επιβάλλονται οριζόντια μέτρα εκεί που δεν χρειάζεται και να εντοπίζονται έγκαιρα οι πανδημικές εξάρσεις σε όλη την Ελλάδα; 

Η απάντηση είναι ότι όλα τα προηγούμενα είναι μέτρα πρόληψης. Τα τεστ και η συνταγογράφηση τους, η έγκαιρη διάγνωση, η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας ώστε να μην καταλήγουν όλα τα περιστατικά σε μερικά κεντρικά Νοσοκομεία και τα επιβαρύνουν δυσανάλογα. Το μυστικό λοιπόν είναι ιδεολογικού χαρακτήρα:  η νεοφιλελεύθερη δεξιά δεν πιστεύει στην πρόληψη, που προϋποθέτει ισχυρή πρωτοβάθμια, δημόσια υγεία. 

Ads

Αναγκάστηκαν την άνοιξη να χειροκροτήσουν το προσωπικό του ΕΣΥ, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αλλά δεν πήραν μέτρα ενίσχυσης και όταν τους ξεφεύγει τα βάζουν με τους γιατρούς για τα εμβόλια ή τους καλούν σε απολογία για τις συνδικαλιστικές τους εκδηλώσεις. Προσπαθούν να κρύψουν την απέχθεια τους για το ΕΣΥ, αλλά κάθε τόσο τους ξεφεύγει. Είναι σαν τον Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του « Ο Μεγάλος Δικτάτορας»,  που δεν μπορεί να συγκρατήσει το χέρι του, που υψώνεται αυτόματα και χαιρετάει ναζιστικά. 

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι ότι αν αρρωστήσεις, κι έχεις χρήματα, θα πληρώσεις και πιθανώς θα θεραπευθείς. Πρέπει να δουλέψουν άλλωστε τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες κλπ. Αν δεν έχεις, πρόβλημά σου, ψυκτικέ του Περιστερίου. Χαιρετίσματα στον Άγιο Πέτρο.