Αρκεί το σχόλιο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα την Κυριακή: «Σφίγγει ο κλοιός των κατηγοριών για παράνομες επαναπροωθήσεις γύρω από την ελληνική κυβέρνηση. Στις έρευνες σοβαρών ευρωπαϊκών εντύπων και στις μαρτυρίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ήρθε την Πέμπτη να προστεθεί η διαρροή του πορίσματος έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στον γαλλικό Monde και στον γερμανικό Spiegel».

Ads

Και συνεχίζει το Βήμα: «Η έρευνα της OLAF αφορούσε τη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων από τον Frontex και κανείς, από τους συντάκτες του πορίσματος μέχρι τους δημοσιογράφους των δύο εντύπων, δεν φαίνεται να τρέφει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν ”μαζικά” παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς τα τουρκικά ύδατα».

Η OLAF είναι η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, που ερευνά τις υποθέσεις διαφθοράς και την παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων. Οι ανακριτές της ερεύνησαν ιδιωτικά e-mail και μηνύματα WhatsApp της ηγεσίας της Frontex, εξέτασαν μάρτυρες και κατέσχεσαν έγγραφα και βίντεο.
 
Διαβάστε επίσης: Πόρισμα – κόλαφος της OLAF για τα pushbacks από τις ελληνικές αρχές και το ρόλο της Frontex
 
Για την ελληνική κυβέρνηση, οι 129 σελίδες του πορίσματος είναι ο ορισμός της πανωλεθρίας. Διαψεύδει όλη την κυβερνητική προπαγάνδα, που αρνείται ακόμη ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και αποκαλύπτει ότι από τον Επίτροπο Σχοινά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι τον πρωθυπουργό, όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει αλλά ψεύδονταν ασύστολα.

O εκπρόσωπος κ. Οικονόμου εξαπέλυσε στις 7 Ιουνίου μια συκοφαντική επίθεση κατά του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και της αφεντιάς μου, για μια εκδήλωση που είχα οργανώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ένα μήνα πριν: «ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κούλογλου, άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το λιμενικό μας “πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει”».Τη σκυτάλη πήραν μετά τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και το ακροδεξιό σκυλολόι.
 
Διαβάστε επίσης: Ο Στέλιος Κούλογλου για την καθυστερημένη δήλωση Οικονόμου
 
Όμως το πόρισμα περιγράφει ακριβώς αυτό. Ενας αξιωματούχος της Frontex καταθέτει ότι το Λιμενικό Σώμα «εκθέτει  τους μετανάστες σε κατάστασεις που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους», όταν τους επαναπροωθεί στα τουρκικά ύδατα ρίχνοντας τους στη θάλασσα σε φουσκωτά σκάφη, χωρίς μηχανή ή κουπιά. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν. Στην ίδια κατάθεση, ο αξιωματούχος της Frontex σημειώνει ότι «η επανάληψη τέτοιων περιστατικών γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη».

Ads

Σε ένα από τα περιστατικά, τον Αύγουστο του 2020, «Μια λέμβος μεταναστών με περίπου 30 πρόσφυγες καταγράφηκε από ένα εναέριο μέσο της Frontex να ρυμουλκείται με εμπλοκή σκάφους του ελληνικού λιμενικού (με αριθμό CPB 137) προς τα τουρκικά ύδατα, αντί να γίνει διάσωση και αποβίβαση στην Ελλάδα».

Με βάση βίντεο και τις καταθέσεις των αξιωματούχων της Frontex, η εφημερίδα Le Monde παρουσίασε το παρακάτω βίντεο, που υποτιτλίσαμε με τους συνεργάτες μου. Έχει τίτλο: «Πώς η Ευρώπη τους πετάει στη θάλασσα».
 

Ας δούμε τώρα αν ο κ. Οικονόμου και η κυβέρνηση γνώριζαν για τις επαναπροωθήσεις και τις άλλες βίαιες, παράνομες πρακτικές που εφαρμόζονται σε βάρος των προσφύγων-μεταναστών. Ο Επίτροπος κ. Σχοινάς και η κυβέρνηση υποκρίνονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το φόνο.

Γράφει  όμως για τον κ. Σχοινά το Spiegel:

«Σε πρόσφατη συνέντευξή του , ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Ακτοφυλακή πραγματοποίησε επαναπροωθήσεις. Υποστήριξε ότι οι κατηγορίες έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από “τις ΜΚΟ, τον τύπο και το αυταρχικό καθεστώς στην Άγκυρα”. Αυτό που δεν ανέφερε ο Επίτροπος είναι η έκθεση της OLAF, στην οποία είχε πρόσβαση από τα τέλη Φεβρουαρίου».

Σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ, Σχοινάς δεν απαντάει αν έχει ή όχι διαβάσει την έκθεση. Η τελευταία αποτελεί αντικείμενο σημαντικής διαμάχης στις Βρυξέλλες, καθώς οι ευρωβουλευτές ζητούσαν να δοθεί στη δημοσιότητα αλλά η Επιτροπή – δηλαδή και ο κ. Σχοινάς- την κρατούσαν μυστική. Αποκλείεται να μην τη διάβασε, εκτός αν στις Βρυξέλλες κάνει διακοπές.
 
Διαβάστε επίσης: Το i-πούλιτζερ, η κοινωνία -πράγματι- ώρα μηδέν και τα βραβεία Βατόμουρα
 
Πάμε τώρα στον κ. Μητσοτάκη, στενό σύμμαχο του κ. Σχοινά. Προφανώς ο τελευταίος θα ειδοποίησε από τον Φεβρουάριο τον πρωθυπουργό για το καταστροφικό πόρισμα, το οποίο εξέθετε την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε άλλωστε βραβεύσει τον κ. Λετζέρι, τον  επικεφαλής της Frontex, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το πόρισμα, γιατί συγκάλυπτε το ελληνικό λιμενικό.  Το γνώριζε ο ίδιος και φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γράφει το Βήμα στο πρααναφερθέν σχόλιο του «για τον κλοιό που σφίγγει»:  «Και ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει με σαρκασμό τα ελληνικά επιχειρήματα περί τουρκικής προπαγάνδας, την οποία παπαγαλίζουν η αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ. Με την ευκαιρία της διαρροής του πορίσματος της OLAF, ευρωπαϊκά έντυπα θύμισαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα περί τουρκικής προπαγάνδας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου..

..Αλήθεια, δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση από τους κυβερνητικούς υπευθύνους σε αυτές τις τόσο βαριές κατηγορίες που η Άγκυρα ευθέως και με συστηματικό τρόπο εκμεταλλεύεται;».

H κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, εκθέτοντας τη χώρα ακριβώς στην τουρκική προπαγάνδα. Ποιος ξέρει, με το ήθος που τη διακρίνει, μπορεί κάτω από τη διεθνή πίεση να ρίξει την ευθύνη στο Λιμενικό!
 
Διαβάστε επίσης: Καταδίκη Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι