Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχει και η καρικατούρα του. Ο πατριωτισμός είναι συνυφασμένος με θυσίες, ενώ ο ψευτοπατριωτισμός με την ευκολία της φιγούρας, της λεζάντας, της φανφάρας και του κιτς. Όταν το φαινόμενο της φανφάρας φθάνει στα άκρα, όπως επί του μπετατζή της πατριδοκαπηλείας Στυλιανού Παττακού, τότε είναι που η μισή Κύπρος πέφτει στα χέρι της Τουρκίας.

Ads

Ας επανέλθουμε στο σήμερα και ας φαντασθούμε να κυκλοφορούσε στην Γαλλία βίντεο με τα Rafale και τον λογότυπο του κόμματος του Μακρόν. Μάλλον ο Εμανουέλ θα έτρεχε να κρυφθεί σε καμμιά Βαστίλλη. Να μην φαντασθούμε βίντεο με Mirage και τον λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχαν στηθεί οι τηλεοπτικές κάμερες εν είδει αντιαεροπορικών και θα κανονιοβολούσαν μέχρι και οι πλέον δύσπιστοι πολίτες να ανακράξουν:

“Σταματήστε! Παραδινόμαστε!” Τώρα όμως, ο μεταμοντέρνος νεο-κοτσαμπασισμός ταυτίζει την πατρίδα με το βιλαέτι της εξουσίας και αποθεώνει το κιτς. Ώρα να δούμε το ακραίο κέντρο να ανεμίζει πλαστικά σημαιάκια, τους εκσυγχρονιστές ντυμένους λυκόπουλα και τους επαγγελματίες Συριζολόγους να γράφουν αποθεωτικές λεζάντες κάτω από την φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα “αντικειμενικά” ΜΜΕ με τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει επισκεφθεί πολεμικό αεροσκάφος σε νεαρή ηλικία. Από τότε φαινόταν ότι θα γίνει πατριώτης, άξιος να προσελκύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Ελπίζω να μην κυκλοφορήσει και βίντεο με τανκς και στο τέλος τον λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας. Ελπίζω επίσης (ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) να βρεθεί κάποιος να σφυρίξει στον κ. Μητσοτάκη ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική είναι σοβαρό θέμα για να μετατρέπεται σε φθηνό θέαμα, διότι όταν τα πράγματα σκουραίνουν ο σημερινός πρωθυπουργός αναγκάζεται να επικαλεσθεί τους ανέμους που δήθεν παρασύρουν τα τουρκικά καράβια. Στέλνοντας όχι απλώς γελοία, αλλά τραγικά μηνύματα στην άλλη πλευρά.

Ads

Η άμυνα δεν θωρακίζεται με την προσπάθεια καλλιέργειας νηπιακής κοινωνικής συνείδησης, αλλά με την σφυρηλάτηση φρονήματος του λαού πάνω στην βάση της αλήθειας. Εθνικό δεν είναι το ψευδές, αλλά ό,τι είναι αληθές.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.