Μέσα στον Αύγουστο η delta θα έχει κυριαρχήσει κατά 90% ανακοίνωσε το έγκυρο ECDC και φθάνοντας τα νέα στους επιστημο-τηλε-παπαγάλους των δελτίων, αυτοί εμπιστευτικά τα εξομολογήθηκαν στο κοινό τους, ως προσωπικές τους προγνώσεις.

Ads

Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό; Δεν θέλησε να επισημάνει το ECDC την γνωστή από πολλού, ισχυρότερη λοιμώδη ικανότητα της ινδικής μετάλλαξης αλλά προεξοφλεί και την δημιουργία κάποιων εξάρσεων προκειμένου να επέλθει αυτή η ανακατανομή ανάμεσα στα διάφορα στελέχη. Γιατί αν η διασπορά της πανδημίας παρέμενε σχεδόν μηδενική, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επισυμβεί και μάλιστα τόσο γρήγορα!

H αμηχανία διαδέχθηκε την κυβερνητική θριαμβολογία και τρεις ημέρες μετά, η ολοφάνερη αντιφατικότητα των συγκρουόμενων μέτρων και των αντιμαχομένων επιδιώξεων μεταξύ υπουργείων, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα ακόμη και των κυβερνητικών εφημερίδων. To δε Bloomberg αποκάλυψε σχετικά απαξιωτικά σχόλια των κκ Μέρκελ και Μακρόν.

Προλαβαίνουμε ή θα μας προλάβει;

Ένα ραντεβού για m RNA εμβόλιο, είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες + τρείς εβδομάδες για την δεύτερη δόση + δύο ακόμη εβδομάδες για πλήρη ανοσία, φθάνουμε Δεκαπενταύγουστο. Τι πιθανότητες έχει κανείς μέχρι τότε, να έχει συναπαντηθεί  με την delta; Σημαντικές βάσει του ECDC και θα είναι αυξημένες για όποιον, είναι ανεμβολίαστος ή κατοικεί σε τουριστική περιοχή ή είναι νέος ή η εργασία του τον υποχρεώνει σε συναναστροφή εκ του σύνεγγυς με πολύ κόσμο.

Ads

Από τους αδύναμους αυτούς κρίκους, η delta θα φθάσει στο 1/3 των ανεμβολίαστων άνω των 55 ετών, οπότε ανοίγει ο δρόμος και για εισαγωγές, ΜΕΘ, κοκ. Οπότε για τα περί τουρισμού, εκλογών κι άλλων προσδοκιών … βράσε όριζα.

Προλαβαίνει λοιπόν κανείς αλλά οριακά! Αν δηλαδή ο πιτσιρικάς που μόλις τέλειωσε τις Πανελλήνιες, δεχθεί ν’ αναβάλλει την αναχώρηση του για Κυκλάδες μέχρις ότου να εμβολιαστεί, δεδομένου ότι τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειας του δεν βρήκαν το χρόνο ή το θάρρος ή την φρόνηση, να το κάνουν τόσο καιρό που μπορούσαν.

Ακόμη κι ο διαβόητος «πονηρός λαθρεπιβάτης», που περίμενε μέχρι τώρα να επιλύσει το πρόβλημα ο εμβολιασμός των «άλλων», θα πρέπει να νιώσει κάπως «κουτοπόνηρος λαθρεπιβάτης» που κινδυνεύει να απομείνει στο τέλος, σκέτος κουτός. «Οι καιροί ου μενετοί» σημαίνει ότι οι ευκαιρίες δεν περιμένουν!

Μια πολιτική εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο το τι πρέπει να πράξουν οι πολίτες αλλά όχι και οι πολιτικοί.

Ακόμη και εντός της ΕΕ, της πλέον αποτυχημένης εμβολιαστικά στον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς κάτω του μέσου όρου της. Έχουμε επικίνδυνα κενά στους πιο ηλικιωμένους και οι ειδικές πολιτικές, πχ για τους κατάκοιτους, βραδυπορούν ενώ η «γαλάζια ελευθερία» του νησιωτικού εμβολιασμού αναγνωρίστηκε επισήμως από τον κ Χαρδαλιά, ότι καρκινοβατεί. Αυτά δεν κρύβονται πια και ήδη το δάκτυλο που έδειχνε ως τώρα τον «θαυματοποιό», δείχνει τώρα ως ένοχο τον χοντροκέφαλο πολίτη.

Ακόμη κι αν ξεχάσει κανείς το σκάνδαλο με την κλοπή της σειράς στον εμβολιασμό από πολλά μέλη της νομενκλατούρας ,τις παλινωδίες με την πατέντα και τον χειρισμό του AstraZeneca πόσο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί αυτή η κυβερνητική επίδοση; Το εμβολιαστικό «θαύμα» έχει αποδομηθεί, με το συγκρότημα Αλαφούζου να βάλει πλέον κατά ριπάς Οι τελευταίοι «θαυμαστές του θαύματος» βρίσκονται σε τινές συριζαικές φράξιες, που φαίνεται ότι θεωρούν την αντιπολίτευση στα θέματα πανδημίας απρόσφορη, αντιαισθητική αν όχι και ανήθικη.

Η συμπεριφορά αυτή συνάδει με την καθ’ υποτροπή «διακριτική» στάση, όπως στο θέμα του ρεκόρ θνητότητας μετά την έλευση του εμβολίου (στις καθυστερήσεις), στην διαπίστωση περί χιλιάδων παράπλευρων απωλειών λόγω της κοβιντοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, στο Βατερλώ της Α’ βάθμιας με άνω των 4000 ασθενών να καταλήγουν πρακτικώς αβοήθητοι από γιατρό, στην αποκάλυψη για διπλάσια θνητότητα των ελληνικών ΜΕΘ εν σχέσει προς τα διεθνώς αποδεκτά και στην θνητότητα ΜΕΘ μεταξύ 90%-100%, σε διψήφιο αριθμό περιφερειακών νοσοκομείων.

Η απόσταση που χωρίζει το σήμερα από το πέρυσι, δηλαδή τον καιρό του ‘Μωυσέως’ και του 86% συναίνεση προς την κυβερνητική πολιτική, είναι τεράστια. Κάποιοι ωστόσο, περιμένουν ακόμη να μάθουν τα νέα από τις δημοσκοπήσεις.

Η εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα, υπήρξε η πρόσφατη υπεραντίδραση στα λεγόμενα Πολάκη. Οι πολλές και έντονες δημόσιες παρεμβάσεις υπήρξαν δυσανάλογες και ασύμμετρες προς την ηπιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η ανθρωπιστική τραγωδία. Πολλές φορές δε οι προτάσεις, με αφορμή τον βουλευτή Χανίων, έφθασαν στο όριο της θέσπισης αστυνομίας σκέψης για τους αμφισβητίες! Υπήρξε δε λάθος από επιστημολογική άποψη, η καταδίκη της επιστημονικής αμφισβήτησης, βάσει των όποιων πρακτικών της επιπτώσεων.

Τέλος, οι υπερπαραγωγές δημόσιου αναθεματισμού των «αρνητών», είναι γνωστό ότι πολώνουν και σκληραίνουν τις επιφυλάξεις παρά τις κάμπτουν. Η ‘σκληρή’ συμπεριφορά προς την μειοψηφία, εμφανίζεται δημοφιλής με δημοσκοπικά ευρήματα 75% υπέρ της υποχρεωτικότητας. Όμως αν όσοι θέλουν να υποχρεώσουν τους άλλους, εμβολιαστούν οι ίδιοι, τότε το τείχος ανοσίας θα είναι έτοιμο. Κάτι δεν πάει καλά στο μέτρημα…

Τι γίνεται αλλού;

Ο Ιταλός Κόντε, ο Αμερικανός Τραμπ, ο Ισραηλινός Νετανιάχου και ο σουηδός Στάν Λέβεν οδηγήθηκαν ήδη, υπό  το πολιτικό κόστος των χειρισμών τους στην πανδημία, εκτός εξουσίας. Άγνωστο το πόσοι ακόμη ηγέτες θα ακολουθήσουν κι αν αυτό θα  είναι δίκαιο (πχ Ισραήλ)

Εξάλλου άλλος συγκινείται από τα προβλήματα που προκαλούν οι ‘ψεκασμένοι’ στους αριστερούς (Μαδρίτη), άλλος από το επτάωρο λούσιμο του  Dominic Cummings στον  Τζόνσον  (κάτι σαν να το είχε κάνει εδώ ο …κ. Τάκης  Θεοδωρικάκος), άλλος από τις σφαλιάρες των νοσταλγών της μοναρχίας στον Μακρόν κι άλλος από την προσδοκία πρωτιάς των «Πρασίνων» στην Γερμανία. Πάντως ούτε καν οι κκ. Όρμπαν και Μπολσονάρου δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η εδραία πεποίθηση πως η πανδημία συνεχίζει να δρα πολιτικά ως κεντρομόλος δύναμη, είναι αβάσιμη.

Διαβάστε επίσης: