Μια ωραία μπάντα από τα νιάτα μας (παίζουν ακόμα, οι μπαγάσηδες), οι Depeche Mode έχουν ένα τραγούδι που λέει: «προσπάθησε να περπατήσεις μέσα στα παπούτσια μου και θα σκουντουφλήσεις στα βήματά μου». Είναι ένα σπουδαίο τραγούδι! Και σίγουρα ένα που δεν έχει ακούσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Γιατί αν το ήξερε, θα το ξανασκεφτόταν προτού διαμαρτυρηθεί για διαπόμπευση – ο ίδιος άνθρωπος που εξέδωσε, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, την υγειονομική διάταξη 39Α. Τη διαβόητη διάταξη που οδήγησε στο διασυρμό των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί ως «παράνομα εκδιδόμενες», με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, τη μακρινή άνοιξη του ΄12.

Ο κ. Λοβέρδος, μετά από τη δημόσια κατακραυγή, προσπάθησε τότε να φορτώσει την ευθύνη στην εισαγγελία. Διαψεύστηκε όμως από την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Βλέπετε, εμείς θυμόμαστε: και τα τραγούδια· και τα παρατράγουδα.

Και πιστεύουμε ότι ο κ. Λοβέρδος είναι – όπως κάθε άλλος πολίτης αυτής της χώρας – αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ελπίζοντας να το πιστεύει, πλέον, και ο ίδιος.

Ads

Walking in my shoes. Depeche Mode, 1993. Αφιερωμένο…