Το βίντεο του υπουργείου Μετανάστευσης, έχει τον τίτλο «Φωταγώγηση Δένδρου Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης».

Ads

Τι θα περίμενε κανείς να δει αν όχι  απλά, ένα φωταγωγημένο δένδρο; Ποιος συμβολισμός θα ήταν αρμονικός με το περιεχόμενο; Κάποια μηνύματα με αποδέκτες τους χιλιάδες πρόσφυγες που δοκιμάζονται με κόστος συχνά την ίδια τους τη ζωή ίσως;

Αυτά θα συνέβαιναν σε μια χώρα που οι έννοιες «πολιτισμός» και «ανθρωπιά» είναι κεντρικοί πυλώνες στην πολιτική της κυβέρνησης. Σε μια χώρα που οι πανανθρώπινες αξίες είναι σεβαστές και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτονόητα.

Στη χώρα που κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης με υπουργό Μετανάστευσης τον κ. Μηταράκη, το πρόσωπο του υπουργού γίνεται χριστουγεννιάτικη μπάλα και οι υπάλληλοι του υπουργείου, εργάτες σαν σε εργοστάσιο ξωτικών, που τοποθετούν με επιμέλεια την εικόνα του υπουργού τους, στην χριστουγεννιάτικη μπάλα που θα κοσμήσει το δέντρο. Κάποιοι φίλοι γέλασαν, άλλοι χλεύασαν, άλλοι σοκαρίστηκαν. Ενδεχομένως αυτός να ήταν και ο στόχος του υπουργού.

Ads

Ο κ. Μηταράκης -ο οποίος δοκιμάστηκε πρόσφατα και στον ρόλο του ηθοποιού σε τηλεοπτική σειρά- δεν πρωταγωνιστεί στο δένδρο του σπιτιού του όμως. Αλλά στο Δέντρο Υπηρεσίας Υποδοχής & Ταυτοποίησης προσφύγων. Οπότε ο ναρκισσισμός, η εγωπάθεια και η μεγαλομανία που κυριαρχούν στο βίντεο, αποκτούν άλλες διαστάσεις, αν σκεφτεί κανείς, πως ο υπουργός είναι χρεωμένος με τον εγκληματικό νόμο που ποινικοποιεί τη διάσωση και την αλληλεγγύη.

Θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα μετά την διεθνή κατακραυγή των ΜΜΕ αλλά και θεσμικών οργάνων της ΕΕ εξαιτίας των pushbacks, ο κ. Μηταράκης να κρατήσει τα προσχήματα, επιδεικνύοντας μια ταπεινότητα ή επιδεικνύοντας μια -έστω συμβολική- μεταμέλεια.

Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά απόλυτα συνεπής με την θέση του, «χαιρετάει» τους βασανισμένους πρόσφυγες, από το γκλάμουρ Χριστουγεννιάτικο δένδρο του σε ένα βίντεο ανατριχιαστικά γκροτέσκο που κάνει μπαμ πως επιδιώκει να αποτελέσει μέσο στην προεκλογική καμπάνια του κ. Μηταράκη, με τα χρήματα του ελληνικού λαού φυσικά.

Γιατί αυτό το δέντρο «υποδοχής θα το δουν οι ψηφοφόροι. Δεν πρόκειται να το δουν οι πρόσφυγες, καθώς από τα σημεία βασανισμού τους, δεν έχουν θέα στο  δέντρο Μηταράκη.

Αν γνώριζαν όμως, στα σίγουρα θα επέλεγαν να παραμείνει ο υπουργός ως μια εικόνα σε μπάλα χριστουγεννιάτικου δέντρου, αρκεί να μην πράττει και να μη νομοθετεί εις βάρος της σωματικής τους ακεραιότητας και της ίδιας τους της ζωής.