Νησιά και υγειονομικά πρωτόκολλα ακούγονται παράξενος συνδυασμός. Έχει προηγηθεί, βέβαια, η Σπιναλόγκα που επανήλθε στην επικαιρότητα με την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί». Επίσης η πρώτη χρήση της Μακρονήσου από το ελληνικό κράτος  ήταν ως Λαζαρέτο (τόπος καραντίνας) προσφύγων, Ελλήνων και μάλιστα από πλούσιες περιοχές (Τραπεζούντα). Μόνον αργότερα, η ίδια νήσος χρησίμευσε ως πολιτικό λοιμοκαθαρτήριο. Θα πει κανείς ότι ακόμη και η Νάξος υπήρξε, επί μακρόν, τόπος εξορίας (Αβραάμ Μπεναρόγια κά). Ο τωρινός συνδυασμός όμως λοιμού και τουρισμού είναι πονοκέφαλος.

Ads

Το πως θα γίνει κάτι τέτοιο εφικτό και μάλιστα θελκτικό εξήγησε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης. Λίγο νωρίτερα είχε παραδώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει συντάξει, στους φορείς του τουρισμού. Τα ουσιώδη εξ αυτών είναι ότι: στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή θα είναι πλήρεις προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές! 

Προϋπόθεση, βέβαια, επιβίβασης σε μια πτήση από το εξωτερικό θα είναι το να έχει λάβει κανείς πρόσφατο πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα, ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού (max 72 ωρών). Σε κάθε τουριστική περιοχή το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, αν τυχόν κάποιος διαπιστωθεί ως φορέας. Τέλος, μας ενημέρωσε ο υπουργός, ότι οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης.

Θα μπορούσε να είναι και σε εκδήλωση του ΠαΣοΚ ή στο ΠΟΤΑΜΙ, αν είχαν έρθει αλλιώς τα πράγματα. Πρόκειται πάντως για έναν αναντικατάστατο τεχνοκράτη που, επί μια δεκαετία τώρα, περιφέρεται όχι μόνο  σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα αλλά και σε μεγάλο εύρος διαφορετικών τομέων. Σε αυτό το Υπουργείο, βρέθηκε από σπόντα, όταν αρνήθηκε να το αναλάβει – χωρίς τον Πολιτισμό -η κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Πάντα όμως η ειδημοσύνη του θεωρείται αδιαμφισβήτητη, συνεχώς και παντού!

Ads

Ο κ Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε φέτος στα 8 δις για το ΑΕΠ, από τον Τουρισμό. Δεν ξέρω αν αυτά τα λέει και στον κ Σταικούρα ή αν κατ’ ιδίαν του λέει άλλα. Η τελευταία φορά που τον θυμάμαι να κάνει «πετυχημένες» προγνώσεις ήταν όταν διαβεβαίωνε πως η ThomasHook θα παραμείνει η ηγέτιδα δύναμη του τουρισμού. Τις επόμενες εβδομάδες χρεωκόπησε, με σοβαρές επιπτώσεις και για την Ελλάδα. «Όταν ο Χάρης Θεοχάρης συνάντησε τον Πιτερ Φανκχάουζερ…», τιτλοφορούσε ειρωνικά το φιλοκυβερνητικό Liberal. Ελπίζω, τουλάχιστον αυτή τη φορά, να το πετύχει!

Η άποψη του περί ασφάλειας των παστωμένων πτήσεων, απλώς και μόνον επειδή οι επιβάτες θα έχουν κάνει κάποιο test, ταιριάζει με τα λεγόμενα του κ Τσιόρδα, όσο ταιριάζανε τα λεγόμενα του κ Χαρδαλιά με το τριαξονικό της Άλκηστης, έξω από το Μαξίμου. Το καταλαβαίνουν όλοι, ακόμη και σε μια εκδήλωση της ΟΝΝEΔ! Αν βρεθούν, τέλος πάντων, οι εν λόγω γενναίοι επιβάτες, δεν θα τους εμποδίσει ο κύριος Θεοχάρης.

***

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τα περιβόητα διαβατήρια ανοσίας αυτών που κάποτε θα έρθουν και εφόσον υπάρξει διαθέσιμο κάποιο αξιόπιστο testαντισωμάτων. Το υφιστάμενο αντιγονικό σε πληροφορεί , όχι πάντα, για το αν νοσείς τώρα. Δεν σε πληροφορεί περί του παρελθόντος. Ο υπουργός Υγείαςτης Γερμανίας κ. Jens Spahn (CDU), που είναι ο εκλεκτός του κ Σόιμπλε, θεωρεί ως «το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο» ένας γιατρός να καταγράψει ότι ο ασθενής του είχε περάσει μια μολυσματική ασθένεια και διαθέτει ανοσία στο παθογόνο. Αυτό εφαρμόζεται ήδη για την ιλαρά, οπότε γιατί όχι και για τον του κορονοϊό;

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον όχι σύντομα. Ο νέος νόμος περί κορονοϊού, που συζητήθηκε την Πέμπτη στην γερμανική Βundestag, αρχικά επρόκειτο να συμπεριλάβει μια πρόβλεψη για τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας». Κάθε κάτοχος τέτοιου «διαβατηρίου» θα μπορούσε ενδεχομένως να δουλεύει ή να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή με μεγαλύτερες ελευθερίες. Παρόμοιες συζητήσεις γίνονται ταυτόχρονα στην Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.

Στη Γερμανία η πρώτη επιστημονική αντίρρηση εστιάστηκε στο ότι η ανοσία απέναντι στον  κορονοϊό είναι μεν πιθανή,  αλλά όχι αποδεδειγμένη. Το αντίστοιχο «διαβατήριο» θα είναι επομένως ένα “έγγραφο χωρίς αξία”, δήλωσε ο γνωστός ιολόγος κ.Andreas Dotzauer στο Radio Bremen. Επιπλέον τα διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων, δεν είναι αρκούντως αξιόπιστα. Πολύ συχνά οδηγούν σε αποτελέσματα ψευδώς θετικά. Σε διαβεβαιώνουν δηλαδή ότι είσαι άνοσος, ψευδώς.

Στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων και  των δικαιωμάτων των ασθενών. Ο πρόεδρος  του Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών Γερμανίας, κ. Eugen Brysch, επεσήμανε ότι το σχεδιαζόμενο πιστοποιητικό ασυλίας «εισάγει βαθύτατες διακρίσεις». Η κοινωνία θα διχαζόταν ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να επιχειρούσαν και να μολυνθούν επίτηδες , δήλωσε ο κ. Βrysch, προκειμένου πχ, αφού αποκτήσουν ανοσία, να βρουν μια θέση, σε εργασίες φροντίδας ηλικιωμένων. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της πόλης του Αμβούργου κ. Johannes Caspar προειδοποίησε ότι εάν ένα τέτοιο έγγραφο λειτουργήσει ως «εισιτήριο εισόδου στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή», αυτό θα ήταν επιβλαβές σε βάρος όλων όσων διατρέχουν κίνδυνο λόγω ηλικίας ή προηγούμενων παθήσεων.

Το συγκυβερνών SPD επέκρινε το νομοσχέδιο. Η συμπρόεδρος του SPD, κα Saskia Esken, προειδοποίησε ότι ο υπουργός Υγείας θέτει σε κίνδυνο την «απολύτως αναγκαία» εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη διαχείριση δεδομένων υγείας από το κράτος.  Ο υπεύθυνος υγείας του SPD κ. Karl Lauterbach, τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένοι να επιδιώξουν να μολυνθούν “για λόγους οικονομικής αναγκαιότητας”, αν αυτή η ανοσία κριθεί απαραίτητη για την άσκηση κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.   

Το σχέδιο απέρριψαν επίσης και το FDP (Φιλελεύθεροι) και η AfD (ακροδεξιά). Κάπως έτσι, λοιπόν, απέσυρε το σχέδιο του ο υπουργός. Το αν το διαβατήριο ανοσίας είναι επιθυμητό, θα το «ζυγίσει και συζητήσει η κοινωνία ειρηνικά», δήλωσε. Παρακάλεσε μάλιστα το γερμανικό Συμβούλιο Βιοηθικής να τοποθετηθεί επί  του θέματος.

Η Alena Buyx, που έχει ήδη ξεκινήσει τη δεύτερη τετραετή θητεία της στο Συμβούλιο Βιοηθικής και είναι καθηγήτρια Ιατρικής Δεοντολογίας στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ηθικής θα εξετάσει το ευαίσθητο ζήτημα. Με την πρώτη ματιά, τα διαβατήρια ασυλίας φαίνονται αρκετά ελκυστικά, εξηγεί, καθώς οι κάτοχοι τους θα μπορούσαν να φροντίσουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου.

Ωστόσο, καθώς δεν είναι καν σίγουρο για πόσο καιρό θα διαρκούσε αυτή η ασυλία, ένα τέτοιο πλάνο μπορεί να ξεκινήσει μόνο εφόσον αυτό διευκρινιστεί. Είτε ως υποσημείωση στην κάρτα εμβολιασμού είτε με μια νέα κάρτα ανοσίας, θα μπορούσε να επιτρέψει στον κάτοχο να κινείται ελεύθερα αλλά αυτό συνεπάγεται ειδικά προνόμια & δικαιώματα στην βάση της ατομικής υγείας, τα οποία όντως εγείρουν ζητήματα διακρίσεων και κοινωνικής συνοχής.

Η Buyx συμφωνεί επίσης για τον πιθανό κίνδυνο κάποιοι να δουν μια τέτοια ρύθμιση ως κίνητρο για να μολυνθούν συνειδητά. Χαιρετίζει ωστόσο την έναρξη συζήτησης σχετικά με το διαβατήριο ασυλίας, ως μια αρχική συζήτηση για την διαχείριση των ανανηψάντων.

***

Ο κ. Θεοχάρης Χάρης θα μπορούσε να έχει προνομιακή πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές δεδομένου ότι ηγετική θέση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Γερμανίας είχε ο κ. Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα ήταν χρήσιμο να ασχοληθεί ο κ. υπουργός με το πως  δεν θα εμφανιστεί το φαινόμενο των παρθένων πληθυσμών (περισσότερα εδώ) στους νησιώτες μας, όταν θα έρθουν σε επαφή με Αθηναίους κι όχι ακόμη με Ευρωπαίους,

Σοβαρές δυσκολίες και επιφυλάξεις διατυπώνονται ακόμη και για την επιστροφή των αναπληρωτών καθηγητών στα νησιά, η οποία επίκειται. Τέλος, πέραν της Κρήτης, της Ρόδου, της Λέσβου και της Σύρου, ποιο  άλλο νησί θεωρείται ότι διαθέτει στοιχειώδη υγειονομική αυτοδυναμία; Περί της αναγκαίας ενίσχυσης του συστήματος, που αργά ή γρήγορα πρόκειται να δοκιμασθεί, δεν ακούγεται κουβέντα.

* Ο Π. Τζανετής είναι πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ.