Ζητείται Κυβέρνηση. Όχι για λόγους μικροκομματικής ή μικροπαραταξιακής σκοπιμότητας. Αλλά για λόγους εθνικής ανάγκης. Ο τόπος βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα που θέτει τους σκληρούς, αδιαπραγμάτευτους όρους της, με μια κυβέρνηση να ξεδιπλώνει κυνικά την ταξική και τοξική της πολιτική.

Ads

Μια κυβέρνηση που όταν δεν κάνει ανέμελες διακοπές στην Τήνο, την Κρήτη ή την Καλαμάτα, επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας στις πλάτες  όλων των άλλων. Των πολιτών, των νέων, των μικρομεσαίων, των επιχειρηματιών!

Μέσα σε λίγες ώρες όλο το αφήγημα περί δήθεν έξυπνων μέτρων, της εξαγοράς των εμβολιασμών των νέων με 150 ευρώ, των προνομίων που “δικαιούνται” οι εμβολιασμένοι, κατέρρευσε με την επιβολή του λοκντάουν στη Μύκονο. Και όχι μόνο. Πληθαίνουν τα περιστατικά θετικών κρουσμάτων στα νησιά που δείχνουν την παντελή έλλειψη τουριστικής στρατηγικής. Τουρίστες που δεν βρίσκουν το αναγκαίο κατάλυμα – ξενοδοχεία καραντίνας, αποδεικνύοντας ότι το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού είναι στα λόγια και όχι στα έργα. Τρία συν ένα περιστατικά φανερώνουν την ανικανότητα αλλά και την υποκρισία της κυβέρνησης.

Ιταλός τουρίστας στη Μύκονο που περιφερόταν σε απόγνωση αναζητώντας ματαίως δωμάτιο σε ξενοδοχείο καραντίνας, τριμελής οικογένεια στην Αλόννησο είχε την ίδια… τύχη ενώ παρέα έξι 18χρονων που αναγκάστηκαν να μείνουν 16 ώρες στο πάρκινγκ  του Κέντρου Υγείας της Πάρου πριν μεταφερθούν με ελικόπτερο στην Αθήνα. Τρία περιστατικά επιτελικού αλαλούμ που δεν παραπέμπει σε σοβαρή διακυβέρνηση αλλά σε “ό,τι νάναι” με τις ζωές των πολιτών.

Ads

Τα περιστατικά αυτά ήλθαν να προστεθούν στο οριζόντιο λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση στη Μύκονο. Μια κυβέρνηση – Πινόκιο καθώς λίγα 24ωρα πριν ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε αποκλείσει εμφατικά αυτό το ενδεχόμενο. Για να αναιρέσει τα λόγια του επιβάλλοντας ένα λοκντάουν πανικού, την ώρα που βράζει η χώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς – κάτι που μαρτυρά την απαξίωση των δήμων και των περιφερειών από μια κυβέρνηση που τους αντιμετωπίζει στην καλύτερη περίπτωση ως δεκανίκια, στη χειρότερη ως ιμάντες εκτέλεσης κεντρικών εντολών.  Ένα λοκντάουν για το οποίο η κυβερνητική εκπρόσωπος επέλεξε να ρίξει την ευθύνη στον… Αλέξη Τσίπρα, υβρίζοντάς τον ως “κατά συρροή ψεύτη” και επιχειρώντας να εμφανίσει την κατάσταση ως “μέτρα περιορισμού της διασκέδασης”!

Όλα τα γεγονότα των τελευταίων συγκλίνουν σε δύο διαπιστώσεις. Την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και τη βούλησή της να μην πάρει, ούτε την ύστατη ώρα, τα μέτρα που επιβάλλονται : τη στήριξη της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, την επιτήρηση και την ιχνηλάτηση της πανδημίας, μια πραγματική εκστρατεία εμβολιασμού με πειθώ, έμφαση στη συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη.

Όλες οι ενέργειες της νεοδεξιάς κυβέρνησης έχουν το πρόσημο του ταξικού διχασμού, καθιστώντας την, όχι μόνο ακατάλληλη για την κοινωνία και την οικονομία. Αλλά και ακραία επικίνδυνη λόγω ταξικής ασυνειδησίας.

ΥΓ: Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει πλήρως την επιτελικότητά της: διακυβέρνηση του Μαξίμου για το Μαξίμου. Και όποιος /α / οι αντέξουν… Για τους υπόλοιπους ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλά δεν θα μπορέσει γιατί δεν δίνει δεκάρα. Τόσο κυνικά.